Retrostalker – The Black Cauldron

Posted by & filed under .

Black Cauldron headerDe komende weken zullen er in de Retrostalker een boel klassiekers van Sierra voorbij komen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de reboot van het merk door Activision. We beginnen met The Black Cauldron.

In tegenstelling tot veel van de adventures Sierra is The Black Cauldron geen zelfbedacht verhaal, maar is het gebaseerd op een Disneyfilm die in Nederland is uitgebracht met de titel Taran en de Toverketel. Het spel kwam in 1986 op de markt en is ontworpen door Al Lowe, die we voornamelijk kennen van het veel stoutere reeks Leisure Suit Larry.

Black Cauldron screen 01The Black Cauldron is gemaakt met de door Sierra ontwikkelde AGI (Adventure Game Interpreter), oorspronkelijk geschreven voor King’s Quest. Hiermee was het veel makkelijker dan voorheen om een adventuregame in elkaar te knutselen en deze desgewenst over te zetten naar andere systemen. The Black Cauldron heeft dan ook veel overeenkomsten met de andere adventures van Sierra uit diezelfde periode. Toch waren een aantal zaken fundamenteel anders.

Aangezien The Black Cauldron vooral jongere spelers moest aanspreken hadden ze voor deze game de bekende tekstbalk onderaan het scherm vervangen door een groep vaste commando’s. Onder een aantal van de F-knoppen op je toetsenbord zaten bepaalde functies zoals Inventory, Use en Look. Deze manier van besturen waren ze bij Sierra na The Black Cauldron weer een tijdje vergeten. Pas later gingen alle adventuregames uit de stal van Sierra enkel nog gespecificeerde icoontjes gebruiken voor de besturing en om de omgevingen te manipuleren. Wat dat aangaat was The Black Cauldron zijn tijd dan ook ver vooruit.

Black Cauldron Screen 02In het spel volg je de jonge Taran, de assistent van een varkenshouder. In zijn queeste moet hij het opnemen tegen de Gehoornde Koning die op zoek is naar Hen Wen, het magische varken van de tovenaar Dallben. Dit varken kan de gevaarlijke koning helpen om de zwarte toverketel te vinden waarmee hij over de wereld zal kunnen heersen. In het eerste gedeelte van het spel moet Taran zorgen dat dit varken veilig bij de ‘Fair Folk’ wordt ondergebracht. Dat is nog niet zo makkelijk, de draken van de koning zijn namelijk alreeds op zoek terwijl zij de barre tocht ondernemen. Mocht het varken gevangen worden genomen dan moet Taran naar het kasteel van de koning om hem te redden, maar dit is een optionele zijtak van het spel. Het kan zomaar zijn dat je zonder kleerscheuren het varken weet af te leveren.

Dergelijke optionele zijtakken maakten van The Black Cauldron een bijzonder spel in zijn tijd. Er zijn verschillende manieren om het spel tot een eind te brengen, en dit einde hangt ook mede af van de keuzes die je hebt gemaakt.

Black Cauldron screen 03Naast deze innovatieve kenmerken viel het spel ook wel te bekritiseren. The Black Cauldron bevat een aantal arcade-achtige momenten. Deze werkten meestal niet zo goed. Wanneer je probeerde te ontsnappen in een van deze actievolle minigames zorgde het langzame hoofdpersonage ervoor dat dit nogal lomp en log aanvoelde. Hierdoor was het vrij lastig om deze minigames succesvol af te sluiten.

Mocht je willen weten hoe The Black Cauldron speelt, dan zijn er tegenwoordig een heleboel verschillende opties hiervoor. Het spel staat op verschillende abandonware sites (even zelf googlen!) en is te spelen met de dos-emulator Dosbox. Er is zelfs een browserversie te vinden die het complete spel bevat. Ook is er nog een niet-officiële remake verschenen waarbij de latere versie van AGI wordt gebruikt met bijbehorende icoontjes.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

Leave a Reply