Broeikas laat mensen zien dat games kunst zijn

Posted by & filed under .

Broeikas HeaderKitty Calis en Jan Willem Nijman proberen in Utrecht voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat videogames kunst kunnen zijn. Een stelling waar denk ik geen een gamer het mee oneens is.

Net als bij alle andere mediavormen is natuurlijk niet iedere game automatisch als kunst te bestempelen. Games worden ook gemaakt om je te vermaken. Toch zijn er ook genoeg, voornamelijk kleinere, projecten waarvan te beargumenteren valt dat de noemer ‘kunst’ op zijn plaats is. Pak de Dikke van Dale er maar eens bij, daarin staat kunst omschreven als: ‘Het vermogen om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken’. Een definitie waaraan veel games voldoen.

Achter in het café Broei aan de Oosterkade in Utrecht kun je op alle dagen, behalve maandag want dan is Broei dicht, kennis maken met een aantal artistieke games. Deze zijn verzameld onder de noemer Broeikas. Eigenlijk is het vooral de bedoeling om niet-gamers kennis te laten maken met het door ons geliefde medium, want wij weten allang dat games kunst kunnen zijn. Tegen over RTV Utrecht zegt Jan Willem Nijman daar het volgende over:

[…] mensen zijn zichzelf aan het uiten met hun games, er zitten hele persoonlijke dingen in en mooie gedachtes en waarom zou dat geen kunst zijn? […] We focussen ons niet op gamers, we willen juist aan iedereen laten zien dat je misschien dacht je dat je games niet leuk vindt maar er zijn ook dingen voor jou. Als je van cultuur houdt of kunst is dit een heel spannend nieuw medium.

Natuurlijk ben je als gamer ook van harte welkom om te kijken naar de maandelijks wisselende expositie. Daarnaast zullen er elk weekend ook verschillende kleine evenementen zijn. Zo kon je afgelopen zondag al aan de slag met een Art Jam waarbij iedereen werd aangemoedigd om te tekenen en zal aanstaand weekend een Screensaver Jam worden gehouden. Voor het complete programma kun je het beste deze website in de gaten houden.

Broeikas zal tot eind april te bezoeken zijn, daarna stopt de expositie.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

2 Responses to “Broeikas laat mensen zien dat games kunst zijn”

 1. Nicoline

  Hi, we zijn naar aanleiding van jouw bericht langsgeweest. Maar “expositie” kun je het niet echt noemen. Er hangen maar een paar screens aan de muur. Ik hoopte op een uitgebreide scenery en voorwerp studies a la Artstation (check de site), dus dat was een flinke teleurstelling. Neemt niet weg dat Cafe Broei een gezellige en smakelijke hangout is.

  Reply
  • Martijn Schuurman Martijn Schuurman

   Hoi Nicoline, jammer dat het een teleurstelling voor jullie is gebleken. Ik weet niet op welke dag jullie zijn geweest, maar er is mij verzekerd dat er elke zondag sowieso iets te doen is. Ik hoop dat jullie desondanks toch een mooie dag hebben gehad! Interessante site trouwens dat Artstation, dank daarvoor!

   Reply

Leave a Reply