Broforce – Broview [PC]

Posted by & filed under .

Broforce - header 3Mocht je voor aankomend weekend een bromantisch weekend hebben gepland? Afzeggen! Bind de ‘stars & stripes’ om je hoofd en veramerikaans de complete wereld! HELL YEAH!

Ben jij een stoere bonk die geen whiskey drinkt maar het via zijn oogbal langzaam naar binnen laat sijpelen? Breekt jouw scheerapparaat in tweeën zodra deze je baard alleen al ziet? Denk jij 90% van de dag alleen maar aan hamburgers, kogels en adelaars? Stop dan met alles wat je aan het doen was en start BroForce op!! Na het lezen van deze review dan, want ondanks dat je zou denken dat er weinig mis kan gaan met iets zo brotastisch als dit, heb ik toch nog wel wat puntjes gevonden.

Broforce 004Laten we bij het begin beginnen, Broforce is een 2D sidescroller waarin alles is opgebouwd met dikke pixels. Dat is niet erg want al deze pixels zitten bomvol puur testosteron. Al deze samengepakte pixels representeren een wereld in gevaar, of althans zo zien de Amerikanen dat. Tijd dus om een team van superhelden samen te stellen en alles en iedereen aan pulp te schieten, tabasco in je oog te smeren en een rauw stuk vlees zo indringend aan te kijken dat deze zichzelf gaar bakt.

Zoals je mogelijk al een beetje was opgevallen is Broforce geen tranentrekkende avonturengame waarbij de makers er alles aan doen om je emotioneel te breken door een van de hoofdpersonages te laten sneuvelen. In Broforce gebeurt het constant dat een van je helden het loodje legt, in plaats van te grienen lach je waarschijnlijk zo hard dat de klodders consumptie je beeldscherm raken. Althans, als je niet weer dezelfde missie voor de driehonderdste keer opnieuw moet starten omdat door jouw toedoen het complete speelveld uit elkaar explodeert. Na verloop van tijd heb je de brovergevoelige besturing wel onder de knie, en is het tijd om je monitor weer schoon te poetsen met een biefstuk. Vervolgens druk jij je gezicht weer in de plooi en ga je als een doldwaze gek door de levels heen.

Broforce 001Van deze levels zijn er veel, heel erg veel. Dat is ook niet gek want een groot deel van de wereld moet nog worden geamerikaniseerd. Het is echter jammer dat veel van de assets tot in de treure worden gerecycled, hierdoor heb je soms het idee dat je al urenlang hetzelfde level aan het spelen bent. Als je testosteronniveau te laag is dan kan dit trouwens maar zo het geval zijn. Zonder een hoog percentage van deze oermannelijke stof is het spelen van Broforce simpelweg onmogelijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelf uitgewezen dat vrouwen na het spelen van Broforce er een stel overgestimuleerde bijnieren aan overhouden. Deze maken op dat moment dan ook 200x meer testosteron aan dan normaal.

Broforce 003Zoals we mogen verwachten van een dergelijk stukje software, hoewel er natuurlijk niets softs is aan Broforce, wordt er door de voice-over niet gepraat maar keihard geschreeuwd. Dit is nodig omdat je als speler wel een beetje moet worden aangemoedigd alle helden vrij te spelen. Deze krijg je namelijk niet zomaar! Alle zwaargewichten met namen als Indiana Brones, Bro Hard, Ash Brolliams, The Boondock Bros en Brobocop kun je vrijspelen door krijgsgevangenen te bevrijden. In het begin gaat dit vrij snel, maar na verloop van tijd moet je bergen van deze gevangen genomen sukkels helpen om de volgende Bro te kunnen ontgrendelen. Hierbij verander je na elke redding automatisch in een willekurige andere Bro, en hoewel ze allemaal geweldig zijn, is de ene Bro de andere niet. Sommige zijn gewoon wat minder handig in het overhoop jagen van grote hoeveelheden tegenstanders, zoals bijvoorbeeld Cherry Broling die net als haar alter ego, Cherry Darling uit Planet Terror, enkel naar beneden uit haar been schiet. Een voordeeltje hierbij is dat alle Bro’s ook een tweetal extra aanvallen hebben, naast hun normale aanval ook een melee commando en een speciale aanval. Meestal zorgt deze laatste ervoor dat ongeveer je halve scherm explodeert en er van enige tegenstand weinig overblijft.

Broforce 005Hoewel Broforce al behoorlijk vermakelijk is wanneer je alleen naar je monitor zit te staren, komt het spel pas echt goed tot zijn recht als je met een aantal vrienden speelt. Dit kan zowel online als in je eigen gamestek. Borrelnootjes zijn af te raden, die vliegen voor je het weet doelloos door de kamer terwijl iedereen tegen elkaar aan het schreeuwen is. Het is ook aan te raden de buurt in te lichten zodra je hier mee begint, maar ik denk dat als je uitlegt dat het BROFORCE is (zo moet je de titel eigenlijk ook uitspreken, in hoofdletters) wat je speelt zij er wel begrip voor hebben dat je als een stel wildebeesten tekeer gaat.

Het kan natuurlijk zijn dat je aan het aantal ingebouwde missies niet genoeg hebt, daar is gelukkig aan gedacht. Dankzij Steamworks en een ingebouwde level editor kun je naar hartenlust nog veel meer Broforce downloaden of zelf maken. Zo kun je een ander eens laten zien hoeveel kennis van level design je hebt terwijl degene die dit download het hele level waarschijnlijk in een oogwenk tot pulp heeft geschoten.

Broforce 002Buiten alles wat goed en leuk is aan Broforce ben ik in al mijn onkunde een grote fout begaan, ik dacht dat de makers van Free Lives de knoppen op mijn controller niet goed hadden ingesteld. Dus dit heb ik zelf aangepast. Helaas bleek dat Free Lives meer verstand van knoppen heeft dan ik, en dus speelde Broforce voor geen meter meer. In al mijn naïviteit dacht ik dit weer te kunnen herstellen door op het knopje ‘reset to defaults’ in het optie menu dit weer recht te zetten. Helaas werkte dit niet en zelfs na het weggooien van het configuratiebestand bleek dat Broforce mij als straf voor het veranderen van de knoppenconfiguratie nog steeds met mijn verklooide controls liet spelen. Het is dus af te raden om ook maar een knop aan te passen. Een ander minpuntje, al is deze maar heel klein en kan het zijn dat mijn PC gewoon een puinhoop is geworden, zijn de laadtijden soms wat aan de lange kant. Ook het “Mission Failed” scherm, die ik om de een of andere vage reden telkens weer moest aanschouwen, neemt nogal de tijd voordat deze weer weg is.

Broforce 005Het zal je tijdens het lezen van deze broview niet zijn ontgaan dat Broforce niet voor de zwakkeren onder ons is. Mocht jij echter in de kracht van je leven zitten en vinden dat de hele wereld maar een en dezelfde vlag nodig heeft, namelijk die met sterren en strepen, dan is Broforce wat voor jou! Iedereen die houdt van een compleet over de top, maar zeer geraffineerde, run-and-gun platformer kan ik Broforce ook van harte aanraden. Ik scheur, sinds ik Broforce speel, geregeld  mijn T-shirt in een epische beweging van mijn lijf zodat iedereen mijn borstgrote tatoeage van een adelaar kan bekijken. Ondertussen ga ik proberen nog wat landen te bevrijden van hun democratisch gekozen leiders. ‘MURICA!

Broforce 006

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.