Casual Friday – Clicker Heroes

Posted by & filed under .

Clicker Heroes HeaderHet is alweer veel te lang geleden dat er op onze website een Casual Friday verscheen. Dat is niet omdat er niet genoeg casual games verschijnen, daarvan zijn er genoeg. Het kan er wel iets mee te maken hebben dat ik in de titel die we vandaag bespreken iets te veel tijd heb gestoken.

Eigenlijk is dat best wonderlijk, want op de manier hoe ik Clicker Heroes speel hoef je er eigenlijk geen bal aan te doen. Af en toe even inloggen en wat fictief geld uitgeven zou genoeg zijn, toch blijf ik continu mijn prestaties in de gaten houden en ben ik op zoek naar de makkelijkste manier om ze snel mogelijk door alle werelden heen te rossen. Zelfs tijdens het schrijven van dit artikel zie ik de hordes met beestjes veranderen in muntjes. Laat ik voor iedereen die nog niet als een verslaafde naar zijn scherm zit te kijken, eerst eens beginnen met te vertellen wat Clicker Heroes is.

Clicker Heroes Screenshot 3In Clicker Heroes moet je monsters verslaan, deze verschijnen op een bijzonder klein speelveld op je scherm. Zodra je de eerste keer begint kun je deze alleen verslaan door op ze te klikken, vandaar ook de naam waarschijnlijk. Al snel heb je een aardige buts met muntjes verzameld en is het tijd om wat hulp in te schakelen. Dit doe je door helden te kopen.

De eerste van deze helden is Cid, the Helpful Adventurer, zij geeft de vijanden een paar extra schadepunten op het moment dat jij op deze klikt. Hartstikke handig dus, want zo gaan je tegenstanders eerder neer. Van al dat klikken krijg je echter RSI en de makers van het spel zijn waarschijnlijk overeengekomen dat dit niet erg handig is voor de toekomst van zowel de speler, als die van de game-industrie. Gamen met RSI is immers af te raden. Al snel krijg je dan ook de mogelijkheid om je tweede held te kopen en verandert het spel dramatisch.

Treebeast, zoals deze met knuppel bewapende held heet, heeft een heel andere manier om het je naar het zin te maken. Deze doet namelijk een bepaald aantal punten schade per seconde, dat is keihandig want nu is het niet meer noodzakelijk om je helemaal het schompes te klikken. Sterker nog, eigenlijk hoef je nu helemaal niets meer te doen. Zelfs als je in bed ligt doet dit boombeest nog schade.

Het blijft echter niet bij Cid en Treebeast, na deze twee helden volgen er nog vele. Sommigen helpen met klikschade andere doen schade per seconde. Al snel denk je dat je heel wat voorstelt en schieten astronomisch grote getallen schade over het scherm. Helaas worden de tegenstanders naarmate je door de werelden reist ook steeds sterker en zijn de helden die je nodig hebt om er nog wat tegen te doen steeds duurder. Elk vijfde level komt er ook nog eens een extra sterke baas voorbij waarvan je al snel merkt dat je deze niet kan verslaan zonder nog meer extra hulp.

De eerder gekochte helden kun je, voor een wat vriendelijker bedrag dan het kopen van een hele nieuwe held, opwaarderen. Natuurlijk wordt naarmate je held levelt dit ook steeds duurder, maar een paar levels omhoog helpen lukt al vrij snel. Daarnaast kun je zodra een van je helden level 10 bereikt een ability kopen waardoor deze nog krachtiger wordt. Denk hierbij aan nog meer klikschade of 100% meer schade per seconde. Dit soort upgrades komen ook langs zodra je held level 25,50,75, 100 of 125 wordt. Daarnaast heeft het levelen van je helden nog reden in Clicker Heroes, maar daar kom ik dadelijk op terug.

Terwijl jij je een weg worstelt door de steeds langzamer wegtikkende werelden kom je op een gegeven moment bij wereld 140 aan, je bent dan al wel een paar dagen verder met klikken en waarschijnlijk heb je alle helden gekocht tot aan Dread Knight (die echter nu nog onbetaalbaar is) en zit je behoorlijk vast in het spel. Althans dat is wat ik dacht, eigenlijk begint het nu pas een beetje.

Zodra je hier bent aangekomen kun je het spel een ‘soft reset’ geven. Je moet echter wel met een paar dingen rekening houden. Zo is het belangrijk dat je Hero Souls gaat verzamelen. Deze krijg je natuurlijk niet zomaar: zodra je helden bij elkaar opgeteld 2000 levels zijn gestegen krijg je 1 Hero Soul. Dit klinkt als extreem veel, maar bedenk dat de helden die je helemaal in het begin hebt gekocht een stuk goedkoper waren dan de helden die je aan het einde van deze ronde hebt aangeschaft. Het is dus een eitje om deze helden enkele honderden levels te laten stijgen. Na verloop van tijd heb je een aardige berg van deze Hero Souls bij elkaar gesprokkeld en is het tijd voor de eerste reset, of ‘ascension’ zoals dat in Clicker Heroes heet.

Clicker Heroes Screenshot 2Je begint nu helemaal van vooraf aan, met het verschil dat je verzamelde Hero Souls per stuk 10% extra schade per seconde doen. Daarnaast kun je met deze verzamelde Hero Souls ook nog eens Ancients kopen (al is dat niet altijd even slim). Mocht je besluiten dat te gaan doen dan is het zaak om te bedenken wat voor speelstijl je erop na houdt. Je kunt namelijk kiezen voor een actieve stijl of een inactieve stijl. Bij de eerste moet je zorgen dat je klikschade juist omhoog schiet, speel je inactief dan verhoog je vanzelfsprekend het percentage schade per seconde.

Deze manier van spelen moet je een behoorlijk aantal rondes zien vol te houden. Op een gegeven moment zul je merken dat je veel makkelijker door de werelden heen komt en dat de kans groot is dat jij ook langs level 140 weet te stampen. Helemaal als je op een gegeven moment Hero Souls uit bossfights verzamelt en ook nog wat Gilded Heroes weet te bemachtigen, dit zijn helden die nog weer extra schade doen.

Clicker Heroes Screenshot 1Clicker Heroes is gratis te spelen, maar er zit wel een winkeltje in waar je Ruby’s kunt kopen. Als je wat langer de tijd neemt zijn deze echter compleet overbodig. Ruby’s krijg je ook door af en toe op een visje te klikken, hierdoor krijg je wat geld en soms een Ruby. Met de Ruby’s kun je de tijd 8 uur vooruit zetten, hierdoor worden bepaalde ability’s worden gereset en je een buts goud ontvangt, of je kunt een paar Gilded Heroes vrijspelen. Ook zijn er nog een schade verdubbelaar en Hero Souls te koop. Ikzelf ben nog niet in de verleiding gekomen om geld te investeren in Clicker Heroes, al zou dat gezien het aantal uren dat ik er mee bezig ben geweest niet misstaan.

Maar wat als je dan eindelijk voorbij level 140 bent? Wat als je eindelijk Dread Knight kunt kopen? Wat dan? Dan loop je vanzelf weer tegen de volgende muur aan waarna het hele circus opnieuw begint. Er komt nooit, maar dan ook nooit, een echt einde aan Clicker Heroes. Het is mij dan ook compleet onduidelijk waarom ik het spelletje elke keer toch weer opstart.

Toch blijf ik gefascineerd door het spel, en dat is toch bijzonder. Het is niet verschrikkelijk mooi en eigenlijk is het ook niet bijzonder leuk. Toch ben ik tijdens het levelen al weer aan het bedenken hoe ik het tactisch beter voor elkaar kan krijgen tijdens mijn volgende reset. Als dit dan zo ver is begin ik vol goede moed aan mijn tactiek maar na verloop van tijd verzand ik toch weer in hetgeen ik al die voorgaande keren ook deed. En terwijl ik dit zie gebeuren bedenk ik alvast wat ik straks anders ga doen.

Clicker Heroes is gratis verkrijgbaar via Steam of te spelen via deze website. Start het niet op tijdens je werk, de productiviteit zal dalen naar het absolute nulpunt.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

Leave a Reply