Casual Friday: Rayman Adventures

Posted by & filed under .

Rayman Adventures HeaderOnlangs kwam Rayman Adventures uit in Europa. Reden genoeg om die oude vertrouwde Casual Friday weer eens van stal te trekken.

Rayman Adventures gaat op een boel vlakken verder waar Rayman Jungle Run en Rayman Fiesta Run. In tegenstelling tot deze twee eerdere mobiele games heeft Rayman in Rayman Adventures veel meer bewegingsvrijheid. Dit terwijl het toch echt een endless runner blijft. Rayman kan naast rennen en springen en aanvallen uitvoeren nu ook van richting veranderen, slingeren, en een stomp naar beneden uitvoeren. Daardoor voelt het spel veel meer als zijn verwanten op de console en PC.

Dit komt niet alleen door de bewegingsvrijheid overigens. Ook grafisch lijkt deze versie meer op Rayman Legends. Er zijn dan ook veel onderdelen uit deze game hergebruikt. Dat is alles behalve vervelend want ook de twee laatste grote console avonturen waren een genot om naar te kijken.

Rayman Adventures 001In Rayman Adventures moet onze rap rennende vriend zorgen dat een boom niet stopt met groeien. Logisch, want bomen die niet groeien daar heb je niets aan. Tenzij het een Bonsai is natuurlijk, maar dat is het dus niet. Om deze boom te laten groeien moet je wezens vrijspelen die in de boom willen wonen en de bloem boven op de boom een druppel water geven. Deze wezens, ook wel Incrediballs genoemd, helpen jou vervolgens weer op weg in de levels. Zo zijn er incridiballs die helpen met zoeken naar schatten, die je een extra leven geven of die keigoed zijn in het opsnuiven van Lums. Door de juiste incrediball voor de juiste missie te kiezen zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk punten behaald, en die heb je nodig.

Die Incrediballs zijn helemaal niet zo incredible als dat je zou denken. Na het spelen van een missie vallen ze in slaap, om ze weer wakker te maken moet je ze te eten geven en eten verdien je door missies goed uit te spelen en genoeg punten te halen.

Rayman Adventures 002Hier breekt dan ook de Free-to-Play pleuris los. Rayman Adventures zit vol met verschillende systemen, en soms wordt je er een beetje tureluurs van, ik ga het proberen uit te leggen. Hoewel sommige Incrediballs je direct ter hulp schieten zijn er ook die nog in een ei zitten. Deze moet natuurlijk worden uitgebroed. Dat kan op twee manieren, je kunt gaan zitten wachten tot het ei uitkomt maar je kunt dit ook versnellen door potions te gebruiken of blauwe gems te betalen. Potions kun je verdienen door krasloten te openen welke ook te koop zijn voor blauwe gems. Deze speel je vrij door de levels op een goed niveau uit te spelen of door ze te kopen voor echt geld in de winkel. Hoewel je vooral in het begin van het spel genoeg spulletjes hebt om eieren uit te laten komen, Incrediballs uit hun slaap te halen of krasloten te kopen bestaat de kans natuurlijk dat al deze goederen op een gegeven moment op zijn. Het is dan zaak om te wachten met verder spelen of in de protomonnee te duiken. de bovengenoemde hulpmiddelen zijn tevens niet de enige die in het spel zitten. Het spel zit er vol mee, van sommigen is mij echter nog steeds niet duidelijk waarom ik daar iets mee zou moeten.

Rayman Adventures 003Het is trouwens mogelijk om levels te spelen zonder dat je een Incrediball meeneemt. Sommige levels doen het prima zonder hulpje, maar sommige andere zijn simpelweg niet goed uit te spelen zonder een van deze rakkers. In sommige gevallen heb ik er zelfs een aantal mee op pad genomen, dit is niet aan te raden omdat het de voorraad voedsel wel erg snel doet slinken. Helaas voelt het alsof je soms geen andere keuze hebt. Hoewel het tikken en swipen op je scherm vaak het gewenste resultaat geeft gebeurd het ook regelmatig dat handelingen niet worden geregistreerd. Het is dan wel fijn dat je een hulpje hebt die je nog net dat beetje langer te leven geeft voordat frustratie de overhand neemt. Hetzelfde geld voor de levels waar je Lums moet scoren, zonder hulp zul je zeker weten falen.

Rayman Adventures 004Hoewel er dus wel degelijk wat ogen en haken aan Rayman Adventures zitten blijft het een goed uitgewerkt Rayman avontuur. Het spel had niet misstaan op een wat handiger mobiel apparaat, de PlayStation Vita of de Nintendo 3DS bijvoorbeeld. Ik had daar nog best wat geld in willen investeren, maar dan gewoon voor een volledige versie zonder microtransacties. Op mijn mobiel zal het spel waarschijnlijk bij de rest van de Free-to-Play games belanden. Op de hoop van games die zeker de moeite waard zijn, maar ik door de microtransacties steeds minder speel. Toch heb ik de afgelopen paar dagen genoten van Rayman Adventures. En aangezien het in eerste instantie toch niets kost raad ik je aan dat ook te doen.

Rayman Adventures is verkrijgbaar voor iOS en Android. Voor deze review hebben we de Android versie gespeeld. De screenshots zijn gejat van de Ubisoft website.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

Leave a Reply