Dark Souls III – Bandai Namco dwingt spelers zelf uit te kijken voor hackers

Posted by & filed under .

Dark Souls III headerZoals dat gaat met games op PC, blijkt de PC-versie van Dark Souls III kwetsbaarder voor snode sujetten dan andere platforms. Helaas moeten spelers er maar zelf voor zorgen dat ze geen slachtoffer worden.

Uitgever Bandai Namco waarschuwt dat spelers die een boodschap over ‘invalid game data’ te zien krijgen bij het starten van Dark Souls III op PC, het risico lopen om gestraft te worden. Ook als je zelf niet aan het spel gerommeld hebt.

Het kan namelijk zo zijn dat tijdens een online sessie met andere spelers, een van je mede- of tegenstanders wel met gehackte voorwerpen in de weer is. Bijvoorbeeld wapens waarvan de statistieken zijn aangepast. Zonder dat je het weet kan je zomaar een ‘fout’ voorwerp opgepakt hebben en daarmee de aandacht van het anti-cheatsysteem van Dark Souls III. Of er nog andere manieren zijn waarop jouw eigen game geïnfecteerd kan raken door kwaadwillenden is verder niet duidelijk, Bandai Namco spreekt alleen van ‘snoep aannemen van vreemden’.

Kondigt de uitgever maatregelen aan hiertegen? Welnee, ben je mal. In plaats daarvan raad Bandai Namco aan dat iedereen maar zelf een back-up maakt van zijn of haar savegame. Mocht je ooit het bericht over ‘invalid game data’ krijgen dan kun je je aangetaste savegame vervangen door een oude back-up die je bijvoorbeeld op een USB-stick hebt gezet. Of in de cloud, maar dan wel je eigen cloud want ironisch genoeg ondersteunt Dark Souls III geen Steam Cloud.

Hoe goed Dark Souls III ook is (en het is zéér goed), vind ik dit toch wel een nare nasmaak geven aan een PC-versie die verder met kop en schouders boven de consoleversies uitsteekt. Natuurlijk is dit een inherent nadeel van het platform, maar er zijn zat online games die hun zaakjes een stuk beter op orde hebben. Om betalende en welwillende klanten aan te raden om zelf maar met back-ups aan de slag te gaan vind ik niet acceptabel, de uitgever en ontwikkelaar hebben hierin veel meer verantwoordelijkheid dan Bandai Namco nu bereid is om te nemen.

Of kort gezegd: fiks je eigen shit.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply