In de Steigers – Chaos Reborn

Posted by & filed under , .

Chaos Reborn HeaderIn april vorig jaar wist Julian Gollop dankzij fondswervingswebsite Kickstarter geld in te zamelen voor een vervolg op zijn turn-sased strategiegame Chaos: The Battle of Wizards. Een dik half jaar later is het spel nu als Early Access verschenen.

Chaos: The Battle of Wizards zag in de jaren 80 voor het eerst het levenslicht. Julian Gollop, die later trouwens ook de X-Comserie bedacht, was in die tijd een fervent kaartspelbedenker. Omdat sommige regels te complex waren om uit te leggen in een kaartspel, zocht hij een manier om deze weg te moffelen en computergames bleken een uitkomst.

Er is nogal wat veranderd sinds 1985. Niet alleen zijn de strategiegames veel complexer geworden, ook grafisch ziet alles er behoorlijk anders uit dan toen. Helemaal als je bedenkt dat Chaos: The Battle of Wizards is uitgekomen op de ZX Spectrum. In 1985 was dit Engelse apparaat al niet meer het meest moderne stukje electronica om aan je televisie te koppelen. Dit grafische aspect is dan ook meteen de grootste verandering die Chaos Reborn voor ons in petto heeft.

Chaos Reborn 002Qua gameplay is er namelijk niet heel erg veel veranderd, spelers van het origineel zullen zich al snel vertrouwd voelen in de wereld van Chaos Reborn. Niet alleen draait het spel nog steeds om een aantal tegen elkaar strijdende tovenaars, ook kunnen deze monsters en spreuken casten. Dit casten gaat middels kaarten die uit een deck worden getrokken. Het is dus niet alleen maar tactisch inzicht, je moet ook een beetje geluk hebben, temeer omdat de kaarten in je deck ook nog een bepaald percentage van slagen hebben. Je kunt deze slagingskans echter wel beïnvloeden.

De monsters en spreuken kunnen namelijk uit een van de volgende drie categorieën bestaan: Law, Neutral of Chaos. Het is van belang om zo veel mogelijk spreuken uit de Law of Chaos categorie te kiezen, dit zorgt er namelijk voor dat vervolgspreuken en -acties makkelijker uit te voeren zijn. Soms heb je echter de pech dat je voor de ene categorie kiest en daarna alleen nog maar kaarten van de ander scoort. Geen man overboord! Kaarten waar je echt niets mee kan, die kunnen geofferd worden aan je toverstaf zodat deze geladen wordt met mana en zodra deze vol is krijg je een krachtige spreuk tot je beschikking. Daarnaast maken de neutrale kaarten geen verschil in je Law- of Chaos-score.

Chaos Reborn 004Het wordt pas echt complex als je ook nog illusiekaarten op tafel gooit. Deze monsters gedragen zich namelijk als echte monsters, maar zijn middels een veel voorkomende tegenspreuk te debunken. Het als illusie spelen van een kaart heeft dus als nadeel dat deze in een keer weer van de tafel kan worden gespeeld, en mocht een tegenstander een illusie goed hebben weggespeeld dan mag deze daarmee doorgaan totdat hij er eentje verkeerd heeft of een andere spreuk heeft uitgevoerd.

In Chaos Reborn zijn niet alleen al deze verschillende regels van toepassing en kunnen ze je helpen of breken, ook het spelveld is van grote invloed. Op het veld staan meestal een aantal manabronnen die ervoor zorgen dat je toverstaf lekker snel vol met mana loopt, ook kun je door monsters beschermen door ze tactisch achter objecten in de wereld te plaatsen of door te spelen met hoogteverschillen een grotere kans van slagen meegeven.

Tot nog toe heb ik mij goed weten te vermaken met Chaos Reborn, ondanks dat nog lang niet alle features in het spel zitten en je soms wel erg lang moet wachten op een multiplayerspelletje, geeft de huidige speelbare versie al een goed kijkje in wat we straks van het complete spel kunnen verwachten. Er worden namelijk nog wel een aantal andere opties beloofd.

Chaos Reborn 001Zo kun je in de toekomst waardevolle items vinden in de open spelwereld of na het winnen van het potje. Met deze items kun jij je tovenaar vervolgens weer verblijden waardoor de kans van een overwinning weer wat dichterbij komt. In de open wereld kun je co-op de strijd aanwenden tegen zogenaamde Wizard Kings. Deze moet je zien uit te schakelen voordat ze je terug in de sluimer werpen. Dit is op dit moment echter nog toekomstmuziek en zullen we in de uiteindelijke volledige review natuurlijk aan onze kritische blik onderwerpen.

Het heeft er tot nog toe gelukkig alles van weg dat dit best nog wel eens een heel erg vermakelijke turn-based ervaring kan gaan worden.

Chaos Reborn is als Early Acces game verkrijgbaar op Steam.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

Leave a Reply