Duke Nukem 3D heeft weer online multiplayer!

Posted by & filed under .

Duke Nukem 3D megaton headerHet is 2014 en ik plaats een nieuwe trailer voor Duke Nukem 3D, wie had dat ooit gedacht. Deze rauwe 1996 klassieker is tegenwoordig op Steam verkrijgbaar en het is deze versie die nu met online multiplayer en co-op komt aanzetten.

De Duke Nukem 3D: Megaton Edition op Steam is opnieuw uitgegeven en geoptimaliseerd door Devolver Digital, dezelfde uitgever die tegenwoordig Serious Sam en Shadow Warrior onder zijn hoede heeft. Naast optimalisatie voor moderne besturingssystemen bevat deze versie ook Steam Achievements en Steam Workshop ondersteuning voor de bijgeleverde level editor. Een ding ontbrak echter nog, zonder online mogelijkheden zagen oude Duke liefhebbers geen reden om ‘hail’ tegen de ‘king’ te zeggen.

Daar is sinds gisteren verandering in gekomen. Stof je boomsticks maar vast af, want de Duke Nukem 3D: Megaton Edition heeft een update ontvangen die online multiplayer deathmatch én co-op mogelijk maakt voor 8 spelers. Daarbij hoort natuurlijk een trailer en deze laat ons weten dat de online modi cross-platform zijn, oftewel Windows, Mac en Linux gebruikers kunnen elkaar in Duke Nukem 3D te lijf gaan en zo voor eens en altijd bepalen welk platform de meeste skills bezit.

Niet iedereen is echter even blij, enkele gebruikers op de Steam fora klagen dat het spel, vrij vertaald, “laggy als de neten” is. Een ontwikkelaar die voor Devolver Digital deze mega-editie van Duke Nukem 3D bijwerkt heeft daarom een post geplaatst waarin de problemen verklaard worden.

Hij legt uit dat de oorspronkelijk P2P netwerkcode prima geschikt was voor LAN, maar niet voor online. Ze hebben hun best gedaan om dit te verbeteren, maar het spel is nog erg gevoelig voor de kwaliteit van de verbinding. Dit betekent dus niet zozeer de snelheid, maar hoe stabiel de verbinding is. Als een van de spelers een instabiele verbinding heeft, dan krijgt iedereen in dezelfde match last van lag. Hij raadt aan om Duke Nukem 3D: Megaton Edition altijd via een bekabelde verbinding te spelen en niet via wi-fi. Dat lijkt een logisch advies voor iedere online multiplayer game, maar bij Duke Nukem is het schijnbaar écht essentieel want er wordt ook gesproken van ‘alle applicaties die internet gebruiken afsluiten’. Niet alleen je torrent cliënt dus, maar alles wat ook maar enigszins onverwachts iets kan doen met je verbinding. Het klinkt alsof Steam zelf daar ook onder valt, maar die wordt niet genoemd.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply