Een blik op The Incredible Adventures of Van Helsing III

Posted by & filed under , .

Van Helsing III HeaderNa de ongelofelijke avonturen van Van Helsing in de eerste twee delen is het niet gek dat er een derde deel komt, helemaal niet als je bedenkt dat de serie een drieluik is.

Tijdens een gamebeurs in Keulen vorige week hadden wij het genoegen om samen met Orsolya Tóth het derde deel uit de serie te spelen en te bespreken. Zo’n gelegenheid laten wij natuurlijk niet ongemoeid en ik begin dan ook ijverig te klikken in de nogal luidruchtige hal waar ontwikkelaar Neocore zijn game presenteert.

The Incredible Adventures of Van Helsing III gaat verder waar het tweede deel is geëindigd. Zonder al te veel te verklappen durf ik te stellen dat de oorlog in Borgovia tot een einde is gekomen en dat de winst in handen van het verzet is. Door al het geweld is de wereld om Van Helsing heen er niet beter op geworden. De stad ligt aan puin en de omringende gebieden zijn ziek. Daarnaast heeft Van Helsing een nieuwe vijand om zich druk om te maken. Nou ja, nieuw. Spelers van de voorgaande delen kunnen deze al wel eens tegen zijn gekomen.

VHIII_Gamescom_01Het gedeelte wat wij mochten spelen speelt zich af in een van de bossen van Borgovia. Naast een ruime hoeveelheid monsters zijn we daar op zoek naar eieren die het bos in hun verstikkende greep houden. Normaal speel ik met Van Helsing vooral de zwaard zwaaiende en wapen slingerende held die ik in het eerste deel onder de knie heb gekregen. Voor deze sessie moet ik echter aan de slag met een mana verslindende Arcane Mechanic met vlammenwerper. Vanzelf sprekend ging dit nogal moeizaam omdat ik ineens rekening moest houden met mijn mana potions. Daudi wist mij telkens op het juiste moment in te ‘fluisteren’ wanneer ik een mana pot moest gebruiken waardoor we het toch nog tot een goed einde hebben weten te brengen. Helaas ben ik sindsdien wel doof aan mijn rechteroor, je moet er wat voor over hebben.

Wat opviel in The Incredible Adventures of Van Helsing III is dat de ontwikkelaar deze keer meer de Dark Fantasy kant uitgaat waar het vorige deel juist een stuk duisterder was vanwege alle Steam Punk elementen. Dit maakt dat de wereld wat kleurrijker oogt, en dat is na het donkere vorige deel in sommige opzichten wel een verademing. Van wat we hebben kunnen zien schiet het geheel gelukkig niet door naar een dertien in het dozijn type ARPG en blijft het zijn eigen look and feel houden.

Naar mijn mening neigde dit derde deel sowieso wat meer naar het allereerste Van Helsing avontuur, zo zijn naast de donkere setting ook de vele berichten uit de schuilplaats van Van Helsing verdwenen. In het tweede deel was hij natuurlijk een leidinggevende binnen het verzet, toch stoorde ik mij geregeld aan de vele boodschappen die voorbij kwamen. Ik ben dan ook blij dat Van Helsing nu weer gewoon monsterjager is met als enige metgezel de altijd pratende Katarina.

Katarina zal in dit deel trouwens een veel grotere rol gaan spelen. Zo krijgen we eindelijk te horen wat er allemaal gebeurd is voordat ze de eeuwige reisgenoot van Van Helsing werd!

VHIII_Gamescom_05Mochten complete flarden van dit artikel je compleet ontgaan dan is de kans groot dat je de eerste twee delen niet hebt gespeeld en mogelijk ook geen zin hebben deze alsnog te gaan spelen. Maak je niet druk, er is geen man overboord. Neocore laat in de introductie van het spel de vorige twee delen nog eens rustig de revue passeren en het is dus ook prima mogelijk om in dit derde deel pas in te stappen. Je kunt dan kiezen voor een level 1 personage maar ook voor een level 60, het level waarop The Incredible Adventures of Van Helsing II eindigt. Bij het nieuw aangemaakte level 60 personage zullen er al een boel skillpoints voor je zijn ingevoerd. Wil je dit helemaal zelf kunnen bepalen dan is het aan te raden een level 1 te beginnen. Je moet dan het verhaal alleen wel even drie keer rond spelen.

Mogelijk is het dan beter om toch het hele verhaal compleet  te spelen. Je kunt dan het personage uit deel twee gewoon importeren met als grote voordeel dat je alle statistieken, skills en gevonden wapens en dergelijke over kunt hevelen naar dit nieuwe avontuur.

Mocht je aan het einde van dit laatste deel van het drieluik level 90 hebben aangetikt dan begint er een heel nieuw avontuur. De zogenaamde End-Game komt dan vrij waarbij nieuwe speelmodussen worden vrijgegeven. Een daarvan is de Never Ending Story modus, aangezien jij het hoogst haalbare level al hebt behaald, levelen alleen de monsters nog maar verder. Uiteindelijk zal dit resulteren in een level verschil van wel 30 levels. Volgens Orsolya moet het mogelijk zijn deze vreselijk sterke monsters te verslaan.

Ik persoonlijk kijk uit naar dit derde avontuur, net zoals ik heb gedaan met de eerste twee delen. De koddige dialogen tussen de verschillende personages en de soms erg grappige opmerkingen en grappen die in het spel te vinden zijn staan soms in schril contrast met de duistere wereld met al zijn geheimen. Dit maakt deze serie voor mij ideaal om te spelen, al is het kiten van tegenstanders soms niet helemaal aan mij besteed.

The Incredible Adventures of Van Helsing III staat gepland voor de eerste helft van 2015.

[youtube http://youtu.be/NmwttQ-mBXE]

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

3 Responses to “Een blik op The Incredible Adventures of Van Helsing III”

 1. Stefan van der Wal Stefan van der Wal

  Deel een vond ik super, helemaal stuk gespeeld. Daarentegen heeft de developer geen vriendjes gemaakt met mij vanwege deel twee en de daaropvolgende DLC. Dat viel zo vies tegen.

  Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

  Reply
 2. Sander Sander

  Van Helsing 1 is momenteel bij de humblebundle met Steamkey verkrijgbaar vanaf 1 dollar.

  Reply
 3. Martijn Schuurman Martijn Schuurman

  Deel drie lijkt volgens mij veel meer op deel een dan op deel twee. Ik had persoonlijk ook wat moeite met deel twee

  Reply

Leave a Reply