Is er een ‘PlayStation 4.5’ in de maak?

Posted by & filed under .

PlayStation 4 headerVlak nadat Microsoft begin maart vaag brabbelde over ‘modulaire mogelijkheden’ implementeren voor de Xbox, duiken er nu ineens berichten op over een PlayStation 4.5 die 4K zou ondersteunen in games.

Verschillende ontwikkelaars hebben tegenover Kotaku bevestigd dat Sony een tussentijdse upgrade aan het ontwikkelen is die tussen de PlayStation 4 en een eventuele PlayStation 5 zou moeten verschijnen. Deze ‘PlayStation 4.5’ beschikt over zoveel meer grafische rekenkracht, dat het zelfs games op een resolutie van 4K zou kunnen weergeven. Een andere naam die een van de bronnen gekscherend bezigde was ‘PlayStation 4K’, dus let wel dat ‘PlayStation 4.5’ absoluut niet bevestigd is als een officiële naam, ook al zouden dit allemaal waar blijken te zijn. Deze geruchten zijn door meerdere bronnen bevestigd en schijnbaar heeft Sony op de GDC (Game Developers Conference) vorige week meetings gehouden met verschillende ontwikkelaars over dit nieuw stukje hardware.

Een releasedatum of prijs worden nog niet genoemd, maar het lijkt erop dat de plannen nog in een vroeg stadium zijn en dat de PlayStation 4.5 sowieso niet dit jaar zal verschijnen.

De vraag is wat dit voor ons betekent en wat voor precedent hiermee geschapen wordt. Zal de PlayStation 4.5 een voordeel opleveren voor het gebruik van de PlayStation VR bijvoorbeeld? Zullen er games gemaakt gaan worden die alleen op de PlayStation 4.5 draaien? Zou een eventuele PlayStation 5 op de lange baan geschoven worden als het 4.5-model succesvol blijkt?

Microsoft sprak al van ‘modulair upgraden’ en ook Sony denkt nu schijnbaar over een upgrade-pad dat wellicht meer weg heeft van de mobiele markt. Als het op telefoons aankomt is het tenslotte de normaalste zaak van de wereld dat sommige mensen iedere twee jaar een nieuwe telefoon kopen, een grapje wat meer dan 500 euro kan kosten als je voor het nieuwste van het nieuwste gaat. Waarom zou dat niet voor consoles werken, die overigens een stuk goedkoper zijn dan het allerlaatste en meest geavanceerde mobieltje van een groot merk?

Een slimme telefoon,

Een slimme telefoon,

De meest voor de hand liggende factor waarop die vergelijking spaak loopt is dat een smartphone een multifunctioneel en alledaags gebruiksvoorwerp is. Je hebt het constant bij en je gebruikt het voor vrijwel alles. Soms zelfs om te telefoneren! Een console is meer een luxevoorwerp, iets wat je puur voor entertainment gebruikt en waar je tijd voor vrij maakt. Zou een vergelijkbaar upgrade-pad dan wel te verkopen zijn aan het gamepubliek? Of zouden Sony en Microsoft wellicht eenzelfde abonnementsmodel overwegen zoals bij smartphones? Neem een abonnement op Xbox Live en je ontvangt ieder jaar of twee jaar de nieuwste hardwarevariant van de Xbox die vervolgens volledig van jou is zodra je het afbetaald hebt via je abonnement.

Het blijft gissen tot de officiële aankondiging maar er zitten bij voorbaat serieuze haken en ogen aan dit initiatief. Hoe zit het met bestaande bezitters van een PlayStation 4? Hoe zorg je ervoor dat die zich niet genaaid voelen omdat ze er te vroeg bij waren?

En hoe zit het met software-ondersteuning? Hoe overtuig je ontwikkelaars om games te maken die gebruik maken van de technische voordelen van de PlayStation 4.5 wanneer de potentiële afzetmarkt voor het gewone 4-model vele malen groter is? Heeft een PlayStation 4.5 wel zin als de games ook op een gewone PlayStation 4 moeten draaien, waarbij je dus niet optimaal gebruik maakt van de verhoogde technische capaciteiten?

Een Genesis (Amerikaanse Mega Drive) met een Mega-Cd en 32 aangesloten.

Een Genesis (Amerikaanse Mega Drive) met een Sega-CD en 32X aangesloten.

Nog interessanter wordt deze situatie wanneer je je bedenkt dat er al vaker dergelijke ‘add-ons’ zijn verschenen voor consoles die de capaciteiten van een bestaand platform moesten uitbreiden. De Mega-CD en de 32X voor de Mega Drive bijvoorbeeld, die cd-functionaliteit en betere graphics beloofden. Beiden geflopt omdat ze de markt fragmenteerden: weinig animo van ontwikkelaars omdat maar weinig spelers én een Mega Drive én minstens een van de add-ons bezaten. Daarnaast weinig animo van spelers omdat er weinig games voor uitkwamen en ze liever een compleet nieuwe console kochten. Natuurlijk zijn er nog andere add-ons in de loop der jaren uitgekomen, zoals onder andere de 64DD (een diskette-drive voor de Nintendo 64) en de Xbox 360 HD DVD Player (waarmee je hd dvd’s kon afspelen op de Xbox 360), maar de monsterlijke combo van SEGA zoals je het in het plaatje kunt zien, is veruit de meest beruchte.

Wie weet hebben Sony en Microsoft geleerd van het verleden, wie weet hebben ze een ingenieuze plan bedacht om eventuele upgrades aan de mant te brengen, en wie weet heeft het bestaan van de smartphone-markt wel degelijk een significante impact op de koopmentaliteit van de gemiddele game-consument. Het is sowieso een interessant initiatief, los van de vraagtekens die logischerwijs als eerste boven komen drijven. Laat ons vooral weten hoe jij over de PlayStation 4.5 denkt!

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply