Final Fantasy XV: eventuele PC-versie volgt later pas

Posted by & filed under .

Final Fantasy XV headerSinds gisteren is er een nieuwe demo van Final Fantasy XV voor PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar. Na het spelen van deze veredelde techdemo is de voornaamste vraag of er een PC-versie zal zijn die de technische tekortkomingen verhelpt.

Een andere vraag die de nieuwe demo van Final Fantasy XV oproept is of het vechtsysteem wel iets zal voorstellen, want veel meer dan de cirkelknop vasthouden en om de zoveel tijd je best doen om niet te gapen, is het momenteel niet. Natuurlijk is het slechts een korte demo waar je niet al teveel conclusies aan moet verbinden, maar toch. Waar is het ATB-systeem (active time battle) van weleer gebleven vraag ik me hardop af?

Maar zoals gezegd stelt de gameplay van de Platinum Demo niet zoveel voor. Het is vooral bedoeld als een veredelde techdemo waarbij je in verschillende omgevingen de verschillende licht- en weereffecten kunt bewonderen. Ik betwijfel daarbij eerlijk gezegd of deze demo erin slaagt om zoveel indruk te maken als de ontwikkelaars klaarblijkelijk voor ogen hadden. Vergeleken met concurrerende zandbakgames zoals The Witcher III: Wild Hunt toont de Platinum Demo vooral aan dat het spel ooit in 2006 aan zijn ontwikkeling is begonnen en dat de basis van de onderliggende engine zichtbaar uit die tijd stamt. Vergeleken met andere zandbakgames die van de oude generatie overgestapt zijn op huidige, zoals Grand Theft Auto V en Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, maakt de Platinum Demo echter ook geen overweldigende indruk. Vooral de lichteffecten steken schril af tegenover die van de Fox Engine in Metal Gear Solid V, de voornaamste reden dat het meest recente pronkstukje van Kojima en de zijnen visueel nog mee kan met daadwerkelijke huidige generatiegames.

Natuurlijk kan er nog veel gepolijst worden in de aanloop naar 30 september, wanneer Final Fantasy XV verschijnt op de PlayStation 4 en Xbox One. En natuurlijk is het ook gedeeltelijk een kwestie van smaak; als de artistieke vormgeving van Final Fantasy XV helemaal jouw ding is dan vind je waarschijnlijk dat ik de grootste onzin aan het uitkramen over allemaal niet ter zake doende technische details. Maar de tegenvallende performance valt jammer genoeg niet te ontkennen. Op de PlayStation 4 is de framerate niet vooruit te branden en ik heb me laten vertellen dat het op de Xbox One zelfs ietsjes erger is. Natuurlijk kunnen we onze hoop dan vestigen op zes maanden aan optimalisatie of een eventuele versie voor de eventuele PlayStation 4k, maar de meest voor de hand liggende oplossing is een PC-versie.

Er zijn al verschillende minieme aanwijzingen naar boven komen drijven de afgelopen tijd waardoor de hoop op een PC-versie van Final Fantasy XV levend gehouden werd. Nu heeft de director van Final Fantasy XV, Hajime Tabata, echt iets gezegd over het PC-platform tegenover Engadget.

Volgens Tabata zijn ze op de hoogte van de roep om een PC-versie, maar werken ze daar momenteel niet aan:

Jammer genoeg waren we niet in staat om gelijktijdig aan een PC- en consoleversie van XV te werken. We moest ons richten op de consoleversie en ons doel was om alle te maximaliseren en optimaliseren voor de HD-consoles. Als dat eenmaal klaar is, dan zullen zeker weten PC serieus overwegen, wat we daarvoor zouden moeten doen en alle opties op een rij zetten. Maar op dit moment hebben we nog niks besloten, en is alles nog mogelijk.

Aangezien Square Enix druk doende is om alle PC-delen van Final Fantasy behalve XII naar Steam te brengen, zou het niet geheel onverwacht zijn als er een PC-versie van Final Fantasy XV zou opduiken. Eerder gebruikten ze ook al de engine en assets van Final Fantasy XV om een strakke DX12-techdemo af te showen. Bovenstaande uitspraken van Tabata zou je kunnen opvatten als een teken dat de PC-versie er waarschijnlijk wel komt, maar sowieso pas later zal volgen en niet gelijktijdig op de 30 september.

omghoaxVerder zijn er op internet nog meer hoopvolle aanwijzingen voor PC-gamers opgedoken. Ten eerste wordt op NeoGAF beweerd dat een advertentie van de Amerikaanse gamewinkel GameStop ook doodleuk PC als beschikbaar platform voor Final Fantasy XV noemde. Ik kan dat niet zelf bevestigen omdat de huidige advertentie in ieder geval gecorrigeerd is.

Een nog veel interessanter teken is een anonieme bron op de subreddit van Final Fantasy XV, daar plaatste zeven dagen geleden iemand onder de gebruikersnaam redt77 een hele zwik info op voorhand van het evenement Uncovered: Final Fantasy XV eergisteren in Los Angeles. Aanvankelijk werd hij of zij totaal niet geloofd omdat het bericht sprak van een ‘Platinum Demo’ en een CGI-film genaamd Kingsglaive. Samen met een mobiel niemendalletje bleek alle info achteraf waar te zijn, op slechts één punt na: Final Fantasy XV komt naar PC.

Aangezien de rest van de info van redt77 klopte, zou je denken dat hij of zij ook gelijk zou moeten hebben over de PC-versie. Dat kan, maar bedenk wel dat redt77 ook gewoon bestaande geruchten en veilig gokwerk gebruikt kan hebben om één onwaarschijnlijk gerucht te verspreiden. Dat er een mobiel niemendalletje zou uitkomen, dat had mijn grootmoeder ook wel kunnen raden, en wellicht dat er al eerdere in de wandelgangen gefluisterd werd over Kingsglaive en Platinum Demo. Giet dat samen in hetzelfde bericht en zeg erbij dat er ook een PC-versie uitkomt en hopla; geloofwaardigheid.

Op basis van alle andere (kleine) aanwijzingen en de ietwat bemoedigende woorden van Tabata (hij zegt definitief geen “nee”) denk ik echter dat het verhaal van kapitein Ortega best eens waar kan zijn… Ik bedoel, het verhaal van redt77.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply