Final Fantasy X/X-2 HD Remaster deze week op Steam

Posted by & filed under .

Final Fantasy X headerIedereen lacht met Tidus mee! Deze keer lachen we hem echter niet uit, we lachen van blijdschap omdat de collectie Final Fantasy-games op Steam weer twee titels rijker zal worden: Final Fantasy X/X-2 HD Remaster verschijnt deze week nog!

Square Enix is al een tijdje druk bezig om ogenschijnlijk alle titels uit hun finale fantasiereeks naar Steam over te hevelen. De MMO-aftreksels daargelaten, begon het allemaal in 2013 met Final Fantasy VII en Final Fantasy VIII, wat op zich geen verrassende uitgaves waren aangezien beide titels bij hun oorspronkelijke release al op PC waren verschenen. Kwestie van een Windows 98-game overzetten. Square Enix gaf echter niet lang daarna verrassend aan dat ze méér finale fantasieën naar het PC-platform willen brengen. Vanzelfsprekend was Final Fantasy XII de eerste titel die ons daarbij te binnen schoot.

De Japanse RPG-kolos begon echter met Final Fantasy III en Final Fantasy XIII, waarbij vooral de laatstgenoemde behoorlijk onverwachts binnen kwam vallen als relatief recente consolegame. Jammer genoeg was de kwaliteit van de port om te janken zo slecht, maar Square Enix verbeterde godzijdank het een en ander met de release van Final Fantasy XIII-2, denk hierbij aan minstens één grafische optie, de mogelijkheid om de resolutie van 720p aan te passen en verhelpen dat het complete spel werd afgesloten wanneer je op ‘escape’ drukte. Recentelijk werd deze, naar mijn mening ietwat tegenvallende, trilogie afgerond met het verschijnen van Lightning Returns: Final Fantasy XIII.

In tegenstelling tot Final Fantasy III en IV, waren de daaropvolgende ports van Final Fantasy V en Final Fantasy VI overigens net zo beschamend als de oorspronkelijke release van XIII. In plaats van respectvol opgepoetste heruitgaven die de oorspronkelijke Super Nintendo-klassiekers eer aandeden, kregen we uiterst gemakzuchtige ports van de oerlelijke Android-versies, compleet met sprites die uit een amateuristische Flash-game geplukt lijken te zijn.

Desalniettemin waren we blij dat ook titels als Final Fantasy IX en zelfs Final Fantasy Type-0 HD op Steam verschenen. Hoe meer fantasietjes, hoe beter. Toch? Bovendien wordt daarmee de kans gevoelsmatig groter dat de aanstaande Final Fantasy XV ook op PC zal verschijnen en dat de hardnekkige geruchten rondom een remake of remaster van Final Fantasy XII ooit bewaarheid zouden kunnen worden.

Na deze lange intro, alsof het zo uit een Final Fantasy-game komt stappen, is het nu dus onverwachts de beurt aan Final Fantasy X/X-2 HD Remaster. Net als deel negen wordt ook het tiende deel zonder bombarie aangekondigd, de productpagina is simpelweg verschenen en vertelt ons dat Final Fantasy X/X-2 HD Remaster over twee dagen, op 12 mei, verkrijgbaar zal zijn. De prijs wordt daarbij niet vermeld.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster was eerder in 2014 op de PlayStation 3 en de PlayStation Vita verschenen. Die laatstgenoemde uitgave was natuurlijk een beetje consumentenbedrog want het scherm van de Vita kán helemaal geen HD-resoluties vertonen en die versie had dan ook Final Fantasy X/X-2 SD Remaster moet heten. In 2015 volgde een versie op de PlayStation 4 en we mogen hopen dat de PC-versie minstens net zo goed is, zo niet beter gezien het verschil in rauwe paardenkracht tussen beide platforms. Met Square Enix weet je het tenslotte nooit, maar de heruitgave van een PlayStation 2-game zou gewoon 1080p/60FPS moeten aankunnen op de gemiddelde game-PC en ondersteuning bieden voor 4k.

De productpagina spreekt echter alleen van ‘HD detail’ en de optie om van de nieuwe muziekarrangementen gebruik te maken die speciaal voor de consoleversies waren opgenomen. Net zoals de meeste Steam-versies van deze reeks zal ook Final Fantasy X/X-2 HD Remaster auto-saves en ‘game boosters’ bevatten, waarbij ‘high speed’ en ‘no encounters’ als voorbeelden worden genoemd. Verder kunnen we melden dat Final Fantasy X/X-2 HD Remaster op Steam de keuze zal bieden uit Engelse stemmen of de oorspronkelijke Japanse stemmen met ondertiteling.

Het allerbelangrijkste is echter dat Final Fantasy X/X-2 HD Remaster de content van de International Edition zal bevatten, zoals de Dark Aeons. Op de redactie koesteren we nostalgische herinneringen aan de Aeon Yojimbo, door ons tot Jaap omgedoopt, die in ruil voor bergen doekoe de meest noestige vijanden in één houw van kant maakte. Jaap is de beste summon ooit!

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster verschijnt donderdag 12 mei op Steam en zodra we iets horen over een PC-versie van Final Fantasy XV of Final Fantasy XII, ben jij de eerstvolgende die het hoort.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

2 Responses to “Final Fantasy X/X-2 HD Remaster deze week op Steam”

  1. Maarten Houtman Maarten Houtman

    Die Jaap! Hoe summonde je hem ook alweer? Ah ja, met een speciaalbiertje natuurlijk!

    Reply
  2. Pepijn Damen Pepijn Damen

    Volgens mij door er iets van 9999 gil tegenaan te gooien :). Zanmato yobiyose ;).

    Reply

Leave a Reply