Gerucht: PlayStation Neo dit najaar in de schappen

Posted by & filed under .

PS4_neo_header

Volgens verschillende bronnen zou de nieuwe en krachtigere variant van Sony’s huidige console, de PlayStation Neo, dit jaar nog worden uitgebracht. Sony heeft alleen nog niets officieel over het platform bekendgemaakt.

Ondanks dat Sony tijdens zijn E3-persconferentie vorige week met geen woord repte over enig nieuw smaakje PlayStation 4-hardware, zou het Japanse bedrijf volgens Digital Foundry van plan zijn dit jaar nog met de PlayStation Neo op de proppen te komen zetten. Na het zien van Microsoft’s presentatie, waarin zowel de nieuwe Xbox One S (een kleinere en iets krachtigere variant op de huidige Xbox One) als de in 2017 te verschijnen ‘Project Scorpio’-hardware uit de doeken werden gedaan, had ik op zijn minst verwacht dat Sony iets zou loslaten over de PlayStation Neo.

Tot nu toe blijft het helaas angstvallig stil bij het Japanse concern. Echter lijkt alles erop te wijzen dat Sony net zo hard aan PlayStation-hardware aan het timmeren is, als kamp Redmond met het Xbox-platform. Bij beide hardwarerevisies wordt gesproken van hogere resoluties, stabielere framerates en een verhoogde beeldkwaliteit. Naast de huidige consoles die vooral geijkt zijn voor resoluties tot en met 1080p, daarbij het ideaalbeeld van 60fps bij deze resolutie maar even achterwege latend, proberen ze een tweede laag aan hardware voor te schotelen die meer gericht zou zijn op de 4K-resolutie.

Laat ook hierbij wederom de gedachte maar even varen of het met de hardware (Radeon RX 480) die ze in gedachte hebben überhaupt mogelijk is om op die hoge resolutie eenzelfde beeldkwaliteit en framerate op het scherm te kunnen toveren. Het is sowieso de bedoeling dat gamers op huidige systemen vrolijk door kunnen spelen zonder dat er bepaalde onderdelen uit toekomstige games worden gehaald zodat ze niet buitengesloten worden. Een verstandig idee, maar gaat deze segmentering van de markt niet zijn doel voorbij? Consoles zijn er toch juist om op eenzelfde stukje hardware, dus zonder onderscheid in specificaties, exact dezelfde ervaring te genereren voor alle klanten. Natuurlijk hoor je mij als fanatiekeling niet klagen als er een tussentijdse verversing op consolegebied uit komt, maar het zal vermoedelijk een hoop aanstaande klanten, of minder fanatieke gamers, in verwarring brengen.

Zou jij bijvoorbeeld nu nog een PlayStation 4 of een Xbox One kopen of aan iemand aanraden? Wetend dat een superieure variant binnenkort zal verschijnen? Iets om over na te denken.

Een voordeel van deze grafische update zou natuurlijk wel zijn dat je eindelijk gewoon lekker alle PlayStation 4 en Xbox One-games op 1080p kan laten draaien met 60 beelden per seconden. Daarnaast zouden extra lichteffecten en veelvuldiger gebruik van natuurkundige calculaties kunnen worden ingezet of bijvoorbeeld meer objecten op het scherm worden neer geplant. In een markt waarin de gemiddelde consument voorlopig geeneens de behoefte heeft aan 4K, lijkt het mij sowieso geen goede zet om games in die resolutie te willen aanbieden. Daarbij zullen velen onder ons er niet eens gebruik van gaan maken aangezien ze nog steeds een 1080p scherm voor hun neus hebben staan en echt niet van plan zijn zomaar een nieuwe TV aan te willen schaffen a 1000 euro wanneer de huidige het nog prima doet…

Natuurlijk is het mooi meegenomen dat beide consoles Ultra HD-content, zowel fysiek als digitaal, kunnen afspelen, echter meer dan een mooie bonus is dat nu en in de nabije toekomst niet. En hoewel Microsoft en Sony nu aangeven geen onderscheid te willen maken qua opties in games met de verschillende hardwarerevisies, zullen de games die nu in productie zijn en over twee a drie jaar uitkomen vermoedelijk echt niet meer volledig compatibel zijn met consoles uit 2013-2014.

Een ding staat vast: Project Scorpio en de PlayStation Neo zullen in de komende anderhalf jaar ten tonele verschijnen. Microsoft heeft al aangegeven Project Scorpio aan het eind van 2017 te gaan uitbrengen, terwijl Andrew House, president van Sony Interactive Entertainment, onlangs nog heeft bevestigd dat de Neo bestaat. En heel erg achter de feiten aanlopen wil het Japanse bedrijf ook weer niet. Kijk maar eens hoe dat voor ze heeft uitgepakt wereldwijd gedurende de start van de vorige generatie met de PlayStation 3.

 

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply