Hearthstone komt met nieuwe manier van spelen

Posted by & filed under .

Hearthstone Header‘Door de vele kaarten je deck niet meer zien’, moeten ze gedacht hebben bij Blizzard. En om de toekomst van Hearthstone veilig te stellen gaat het hele format op de schop. 

Omdat Blizzard wil dat Hearthstone een lang leven voor zich heeft, wil de ontwikkelstudio nu al inspelen op problemen die ze tegen gaan komen als er teveel uitbreidingen op tafel komen. Want iedere uitbreiding betekent nieuwe kaarten, nieuwe decks en eindeloze mogelijkheden. Maar op een gegeven moment zit daar een beetje een stop op. Want je kan moeilijk alleen maar kaarten toe blijven voegen, zo moeten ze denken. Er is daarom besloten Hearthstone in een nieuwe vorm te gieten, namelijk de vorm van ‘Standard Play’.

Standard houdt in dat je speelt met kaarten die beschikbaar zijn gekomen met de uitbreidingen sinds 2015. Ook de komende uitbreiding(en) in 2016 zijn speelbaar in dit format. Kaarten die beschikbaar zijn gekomen met de uitbreidingen Curse of Naxxramas en Goblins vs Gnomes zijn niet meer speelbaar in Standard. Het zal er voor Standard dus als volgt uit zien:

 • Basic
 • Classic
 • Blackrock Mountain
 • The Grand Tournament
 • The League of Explorers
 • In 2016 uit te komen uitbreidingen.

Je andere kaarten raak je niet zomaar kwijt. Deze kan je in de zogeheten ‘Wild’-modus nog steeds in je decks gebruiken. Als je dan je potjes speelt, zal je ook spelers tegenkomen uitsluitend binnen deze modus. Zowel Normal  als Ranked kunnen gespeeld worden in zowel Standard als Wild. Echter gaat het wel zo zijn dat er alleen punten voor bijvoorbeeld het kampioenschap te halen zal zijn door een hoge ranking in Standard. Ook de competitieve Hearthstone-toernooien zullen in dit format worden gespeeld.

Hoofddesigner Ben Brode legt overigens in de video nog even haarfijn uit waarom er gekozen is voor deze verandering.

Het lijkt erop dat er op deze manier een stuk langer doorgegaan kan worden met Hearthstone. Het geeft weer genoeg ruimte aan de ontwikkelaars om met nieuwe kaarten te komen. Echter zal het geheel wel een grote impact hebben op je decks. Het zal even zoeken worden om weer een goed zooitje kaarten bij elkaar te rapen. Daar krijg je trouwens wel genoeg ruimte voor. Want in plaats van negen, krijg je nu achttien deckslots tot je beschikking. Kan je makkelijk switchen tussen je ‘Wild’-deck en je ‘Standard’-deck.

Ergens in de lente moet het omgegooid gaan worden. Wanneer dit zal zijn is nog niet precies bekend. Wel weten we dat er ook in de lente een nieuwe uitbreiding aan zit te komen. We houden je hier natuurlijk over op de hoogte. Wil je alles nog eens rustig na lezen dan kan dat in deze blogpost.

Written by Vera Guffens

Vera Guffens

Alles wat met MOBA’s of MMO’s te maken heeft wordt richting Vera geschoven, een fanatieke League of Legends speelster. Ze is altijd druk bezig om een goede MMO op te sporen en haar kleurrijke virtuele ervaringen daarin met ons te delen.

2 Responses to “Hearthstone komt met nieuwe manier van spelen”

 1. Maarten Houtman Maarten Houtman

  Ter verduidelijking, het idee is dus dat oudere uitbreidingen in Standard na twee kalenderjaren uitgefaseerd worden. Voor 2016 (in Hearthstone het jaar van de ‘Kraken’ blijkbaar) zullen dus alle sets van 2015 en die dit jaar uitkomen te gebruiken zijn.
  Oudere sets zullen niet meer te koop zijn in de Store, maar kunnen wel met dust gecraft worden, dus ook de kaarten uit adventures die op dit moment niet craftbaar zijn.

  Reply

Leave a Reply