Klapper Woensdag – Bruce Lee

Posted by & filed under .

Bruce Lee screen 01Lang geleden, toen de meeste PC gamers het nog moesten stellen met een 8088 processor, waren er tal van thuiscomputers waar je wél fatsoenlijk op kon gamen. We gaan in deze Klapper Woensdag terug naar die tijd met Bruce Lee.

Veel mensen hadden begin jaren tachtig nog geen PC. De Commodore 64’s en ZX Spectrums waren in die tijd nog veel meer gemeengoed, helemaal als het ging om gamen. Op deze machines, en de Atari 8-bit serie, was Bruce Lee dan ook net zo superieur als de vechtersbaas naar wie de game vernoemd was.

Bruce Lee doet zijn ding op de ZX Spectrum

Bruce Lee doet zijn ding op de ZX Spectrum

Gamedesigner Ron J. Fortier ging indertijd aan de slag met een spelletje gebaseerd op de bekende oosterse vechtkunstlegende Bruce Lee, wiens bekendste film waarschijnlijk Enter the Dragon is. Bruce Lee had al sinds 1973 een tuintje op zijn buik en eigenlijk had het personage in de game net zo goed Helga Dee kunnen heten. Grafisch waren computers in die tijd nog niet zo ver, dus uit die paar vuistdikke pixels kon je niet echt opmaken of iemand leek op de naam in de titel. Gelukkig hadden we onze fantasie nog en konden we ons voorstellen dat het hoopje pixels op het beeldscherm inderdaad perfect op Bruce Lee leken  en de rare tegenstanders op levensgevaarlijke bandieten. Het plaatje in het titelscherm leek trouwens nog wel redelijk op Bruce, bekeken vanaf de andere kant van de kamer dan.

Gelijkend of niet, uiteindelijk gaat het erom dat Bruce Lee een kruising tussen een beat ‘m up en een platformer was. Zonder de zijwaarts scrollende levels die we van latere games gewend zijn. Het lijkt wel een beetje op Loadrunner, een andere game uit die tijd. Alleen is ons personage in Bruce Lee om de een of andere reden gek op lantarens, die hij dan ook fanatiek verzamelt. Een ninja en een groene gast (in de kleurenversies van de game althans, in de DOS versie is alles blauw) zijn het hier klaarblijkelijk niet mee eens en proberen Bruce een paar klappen op zijn gepixelde neus te geven.

Bruce Lee was niet zo kleurrijk op de PC

Bruce Lee was niet zo kleurrijk op de PC

In tegenstelling tot latere games zijn de trap- en slamogelijkheden beperkt tot één en dezelfde knop. Als je op de knop drukt terwijl je loopt dan schop je, sta je stil dan geef je de tegenstander een klap. De tegenstanders zijn niet zo heel erg slim en een beetje redelijke speler kan deze gasten eigenlijk ook heel hard voorbij rennen. Met een klein sprongetje is de AI de weg aardig kwijt. Helaas werkt dit niet altijd, de twee tegenstanders zijn soms ineens bij de pinken. Vooral die verdraaide groene gast. Dezelfde opbouw gaat ongeveer twintig levels lang door. Soms komen er wat nieuwe elementjes bij, zoals exploderende bollen of heen en weer schietende messen, maar in essentie blijft elk level het zelfde. Verzamel de lantarens, ontwijk of versla de tegenstander en op naar het volgende speelveld. Soms zijn er situaties waarbij je echter alle of specifieke lantarens uit een level te pakken moet krijgen om een deurtje open te maken om verder te kunnen.

Een aangenaam trucje in het spel is om even snel een level uit te rennen om vervolgens weer terug te keren naar het eerdere speelveld. De tegenstanders zijn dan verdwenen en het duurt even voordat deze weer terug keren. Op die manier heb jij net even die extra tijd om de laatste lamp te pikken.

De Commodore 64 versie

De Commodore 64 versie

Ondanks zijn leeftijd is Bruce Lee een heel aardige en vermakelijke titel om ook nu nog eens een keer te spelen. Het is in ieder geval leuk om eens te kijken hoe games uit die periode werken en hoe ze met de minimale hoeveelheid geheugen en computerkracht een speelbaar geheel op het beeldscherm wisten te toveren. Er zijn op het internet onder de noemer ‘abondonware’ verschillende bronnen te vinden waar je de originele MS-DOS versie kunt downloaden. Met DosBox geïnstalleerd is het spel dan prima te draaien. Toch raad ik aan om de remake uit 2001 te downloaden. Dit is niet zozeer een opgenoeste versie met HD graphics en dito soundtrack, eigenlijk is het een PC port van de Commodore 64 versie, maar dit geeft net wat meer kleur op het scherm en scheelt de installatie van DosBox. Het draait namelijk netjes onder de nieuwere Windows versies.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

3 Responses to “Klapper Woensdag – Bruce Lee”

 1. Maarten Houtman Maarten Houtman

  Ik dacht even dat je een fout had gemaakt met die 8088 processor en dat dit 8086 moest zijn, maar blijkbaar bestaat deze ook. 🙂

  Reply
 2. Martijn Schuurman Martijn Schuurman

  de 8086 is een jaar of 5 ouder. de IBM PC is gebaseerd op de 8088 (eigenlijk een 8086 met een 8 bit i.p.v een 16 bit bus. maakte de processor wat betaalbaarder)

  Reply
 3. Martijn Schuurman Martijn Schuurman

  was je trouwens al opgevallen dat het Bruce Lee PC plaatje een resolutie heeft van 640×400. Die heb ik eigenhandig vergroot van 320×200 😛

  Reply

Leave a Reply