Klapper Woensdag – Captain America and The Avengers

Posted by & filed under .

klapper woensdag header2

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig bewees het Japanse Data East dat ze een specialist van het klappergenre waren. Een tijdje terug besprak ik bijvoorbeeld Bad Dudes Vs. DragonNinja waarin twee klapperhelden president Ronnie wisten te redden.

Ook met het spirituele vervolg, Two Crude Dudes, gooide de ontwikkelaar hoge ogen en konden liefhebbers van de Sega Mega Drive zich opmaken voor een flink potje knokken. Beide games hadden qua smaak veel weg van de vele afgeleiden van Double Dragon en Streets of Rage binnen het genre. “Hoog tijd om het eens over een andere boeg te gooien,”moeten ze bij Data East gedacht hebben toen ze vervolgens met Captain America and the Avengers aan kwamen zetten.

Nog ruimschoots voor The Avengers bij het grote publiek hun allergrootste faam in 2012 wisten te vergaren dankzij de inspanningen van regisseur Joss Whedon, probeerde Data East op eigen wijze deze superhelden in het daglicht te zetten. Captain America, Iron Man, Hawkeye, en Vision nemen allemaal deel aan dit avontuur om voor eens en altijd af te rekenen met de kwaadaardige Red Skull en zijn snode plannen om de wereld te veroveren met een team superschurken.

Captain_America_and_The_Avengers_1Leuk trouwens om nu terug te kijken op deze arcade game en te constateren dat Vision, een personage dat op het witte doek voor het eerst een grote rol zal spelen in de aanstaande bioscoopfim The Avengers: Age of Ultron in 2015, in deze game speelbaar was. Eerlijk gezegd koos ik te tijde van Captain America and the Avengers altijd voor de oer-Amerikaanse held Captain America en liet ik de rest van het team grotendeels links liggen.

Niet dat ik daar verder een goede reden voor had aangezien alle speelbare personages een vergelijkbaar aantal aanvallen kunnen uitvoeren. De vier helden beschikken namelijk allemaal over een vrij summiere set moves. Naast wat simpel klap- en trapwerk, luchtaanvallen en het gooien van voorwerpen, gingen de Avengers er schijnbaar verder vanuit dat een extra speciale aanval wel voldoende zou zijn om het leger van de Red Skull omver te werpen. Gelukkig sluiten de slechteriken qua aanvalspatronen zich redelijk bij onze helden aan.

Het spel wordt net als Bad Dudes Vs. DragonNinja alleen wel gekenmerkt door een haast oneindige hoeveelheid generieke vijanden. Gelukkig heeft Data East er tussen de levels door ook nog de nodige tussenbazen gestopt om het een beetje afwisselend te houden. Zo lopen spelers tegen een hele rits van superschurken aan, van de minder bekende Crossbones, Grim Reaper, Klaw, Living Laser, Mandarin, Whirlwind en Wizard, tot aan beruchte namen als Sentinel, Juggernaut, en Ultron. Stuk voor stuk doen ze hun faam echter geen eer aan en kun je ze binnen de kortste keren naar het hiernamaals te meppen.

Captain_America_and_The_Avengers_2Door het spel heen worden de uitgedeelde klappen vergezeld van opvallende teksten, zoals ‘PLAM!’, ‘BLAM!’, ‘WTAK!’ en natuurlijk ‘WABOOM!’. Altijd al eens een superschurk willen weggooien? ‘VWOOSH!’ schijnt het sleutelwoord te zijn. En anders kun je altijd nog schedels gaan inslaan met het voor de hand liggende ‘KRAK!’. Daarnaast hebben de makers om de variatie in het spel nog enigszins te waarborgen besloten er ook af en toe een aantal side-scrolling shooter stukjes in te stoppen.

Captain America and the Avengers zit in ieder geval vol met explosies die elke vijf seconden voor de nodige opschudding zorgen maar die verder niet echt indruk maken op de horde schobbejakken. Naast het eerder genoemde rijtje slechteriken zullen fans van Marvel het moeten doen met een mechanische Taco, de robot-octopus als eindbaas. Bepaald niet een origineel idee te noemen, ze hadden dan nog beter de vrouw van Sub-Mariner, Marrina, in kunnen zetten in dat onderwater level.

Captain America and the Avengers is duidelijk niet de beste game uit de Marvel-reeks maar het weet toch af en toe te charmeren door de knulligheid waarmee het spel in elkaar is geflanst. Het spel wist ondanks zijn tekortkomingen een weg te vinden naar de Mega Drive, Super Nintendo, Game Boy en Game Gear. Stuk voor stuk vertalingen van de arcadeversie naar het thuisfront. Er werd ook een NES-editie van het spel vervaardigd, maar deze week totaal af van de arcade-speelstijl en was eerder te vergelijken met een platform-actiespel dan een beat’em up game.

Data East heeft met hun interpretatie van The Avengers een game neergezet die niet de moeite waard is als je er geen nostalgische gevoelens bij hebt. De personages lijken te veel op elkaar, vijanden maken geen indruk en er zit een einde in dat verder bar weinig om handen heeft. Een game die je dus beter kan vergeten als je er in het verleden niet in aanraking mee bent gekomen.

In the name of justice, AVENGERS UNITE!

Captain_America_and_The_Avengers_3

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply