Klapper Woensdag – Kung-Fu Master

Posted by & filed under .

klapper woensdag header2

De vorige keer namen we met de Klapper Woensdag al een aanzienlijke duik in het verleden door met Bruce Lee in 1984 op reis te gaan om voor eens en altijd af te rekenen met de Fire Wizard. In datzelfde jaar gingen spelers echter ook op stap met een minder bekend personage.

Er zullen genoeg gamers zijn die in de jaren tachtig opgroeiden met het arcadespel Kung-Fu Master, of simpelweg Kung Fu voor het Nintendo Entertainment System. De populariteit van het kung fu-genre uit de jaren zeventig ebde lekker door in de daaropvolgende jaren met games als Yie Ar Kung Fu, Kung-Fu Master en Bruce Lee. Er is trouwens een mooi contrast tussen de wereldberoemde Bruce Lee en de nietszeggende Thomas uit Kung-Fu Master. Een label als Bruce Lee betekent niet gelijk dat het beter zal verkopen, want beide games waren tamelijk populair in hun tijd.

In deze arcadehit uit de jaren tachtig wordt de zoveelste vriendin gekidnapt door een groepje tuig en zal Thomas, net als de gebroeders Lee dat deden in Double Dragon, zich door vijf verdiepingen heen moeten zien te worstelen. Kung-Fu Master is nog een van die oude beat’em ups waarin het niet mogelijk was om verticaal over het speelveld heen te bewegen, dus echte vrijheid had de speler destijds niet.

Mr. X uit de Streets of Rage reeks klust bij.

Mr. X uit de Streets of Rage reeks klust bij.

Stomtoevallig is onze hoofdpersoon heer en meester in de Chinese krijgskunst. Dit laat hij dan ook duidelijk blijken wanneer hij zich van links naar rechts en van rechts naar links door de verschillende verdiepingen heen manoeuvreert. Naast lopen, springen en bukken deelt Thomas rake klappen uit met zijn vuisten en voetenwerk. Of dit nu op de grond of in de lucht gebeurt, niets is te gek voor deze in keikogi uitgeruste expert.

Thomas loopt gedurende zijn avontuur uiteenlopende vijanden tegen het lijf die er stuk voor stuk op uit zijn om deze meester een koekje van eigen deeg te geven. Zo komt hij op het oog vriendelijk uitziende knuffelaars tegen het lijf die langzaamaan zijn levenslijn weten weg te snoepen, zijn de messentrekkers ook weer aardig in trek en weten kleine vechtersbazen met hun salto’s Thomas een flinke koppijn te bezorgen.

Mocht dat allemaal nog niet voor voldoende afleiding zorgen, dan worden er op de even genummerde verdiepingen ook nog vuurspuwende draken, slangen en giftige motten losgelaten. Eventjes op adem komen is er tussen de beestenboel op deze verdiepingen ook niet bij want de potten en exploderende confettibollen vliegen de speler ook al om de oren.

Aan het einde van elke etage staat er ook nog trouw een eindbaas, een van de vijf duivels van de Duivel Tempel, op je te wachten. Op de eerste twee verdiepingen zijn dit de man met de stok en de man met de boemerang. Veel meer dan een beetje zwaaien of smijten met hun houten werktuig mogen we niet verwachten van deze knapen. Met een sprongtrap in het gezicht en een paar voetvegen rekenen we snel af met de beste kerels.

Kung-Fu_Master_1

Even de benen strekken.

De trage reus op de derde etage legt ook snel het loodje met een sprongtrap en wat nierstoten. De zwarte magiër op de volgende verdieping is lastiger te voorspellen met zijn vuurballen, draken en slangen. Een beetje oefening baart kunst in dit geval. De aanvallen van eindbaas Mr. X zijn haast ondoordringbaar, maar met een beetje geluk en de juiste timing – aanvallen op het exacte moment dat Mr. X dat doet – ligt je vriendin zo weer veilig in je armen.

In de arcade hal was Kung-Fu Master een behoorlijk succes. Ook op de thuismarkt wist het spel goed te boeren met releases voor het Nintendo Entertainment System en de Gameboy. Overigens week de portable versie van het spel grotendeels af van zijn grotere broertjes door met andere vijanden en verdiepingen, een afwijkend plot en setting aan te komen zetten. Daarnaast kreeg Thomas een aantal nieuwe aanvallen tot zijn beschikking, zoals de achterwaartse sprongtrap of het werpen van bommen.

Nu zullen er tegenwoordig niet meer snel van dit soort beat’em ups gemaakt worden, maar voor zijn tijd was het spel best indrukwekkend en voor sommigen ook verslavend te noemen. Zeker aangezien het spel gewoon verder liep nadat de vijfde verdieping overwonnen was en er een moeilijkere variant van de Tempel van de Duivel kon worden doorlopen.

Yie Ar Kung Fu, Kung-Fu Master en Bruce Lee hebben hun populariteit voor een groot deel te danken aan de heropleving van de interesse in de Chinese krijgskunst in de westerse filmindustrie in de jaren zeventig. Maar zonder al die arcade-gangers met zakken vol met geld was dit vroege genre binnen de beat’em ups nooit van de grond gekomen.

De Klapper Woensdag voor deze week is weer ten einde. Over twee weken zijn we er weer met een beat’em up van formaat.

Kung-Fu_Master_2

Even knuffelen met Ome Thomas.

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply