Klapper Woensdag – The Punisher

Posted by & filed under .

klapper woensdag header2

Het is alweer even geleden dat antiheld Punisher (Frank Castle) samen met superspion Nick Fury erop uit trok om de New Yorkse straten te ontdoen van maffiabaas Kingpin en zijn kornuiten. In 1993 en 1995 wist arcade gigant Capcom een The Punisher klappergame uit te brengen voor zowel de Arcade als de Sega Megadrive.

De console versie werd ontwikkeld door het in 1984 opgerichte Sculptured Software Inc. (WWF games  voor de NES, SNES en Megadrive en Mortal Kombat II voor de SNES), dat een jaar na de Sega Megadrive release al werd overgenomen door Acclaim. Acclaim bestaat sinds 2004 overigens niet meer vanwege een aantal rechtszaken en tegenvallende verkoopcijfers.

Aan het hoofd van de arcade editie van The Punisher stond Noritaka Funamizu (Super Street Fighter 2 en de Street Fighter Alpha serie) met zijn team. Beide games beschikken over een tweespeler modus maar door de geavanceerde hardware (CPS-1 + QSound) haalde de consoleport het bij lange na niet bij zijn volwassenere arcadebroer.

Onze held, The Punisher.

Onze held, The Punisher.

Niet alleen waren in de Megadrive editie de details in de achtergrond sterk vereenvoudigd, was het kleurenpalet een stuk beperkter en waren de sprites van de diverse karakters een stukje kleiner, ook miste de conversie de nodige breekbare objecten, waren frames waarin Nick Fury rookte eruit geknipt en hadden de kunoichi (vrouwelijke ninja’s) hun volledige pakjes aan. Gelukkig zat er wel een tweespeler modus in en beschikten zowel Nick als Frank over evenveel bewegingen als in het origineel. Een ideale kandidaat dus voor een couch co-op sessie.

Destijds was ik dan ook erg gecharmeerd van de co-op die de Megadrive versie met zich meebracht. Aangezien ik de arcadeversie maar een enkele keer had zien staan op de kermis, was ik allang blij dat er een mogelijkheid was om deze game überhaupt te spelen. En zeker als er ook nog eens een aantal jaar tussen deze twee releases zit, mis je die extra effecten totaal niet.

Het plot van de The Punisher is weer een mooi staaltje zoete wraak. Zo zit Frank Castle lekker in Central Park New York te genieten van een picknick met zijn geliefde vrouw en kinderen wanneer ze plotseling getuige zijn van de brute moord op een informant. Natuurlijk zijn de moordenaars (de criminele Costa familie) bang voor getuigen waardoor ze de hele familie maar omleggen. Toevalligerwijs is Frank de enige die het overleefd en geeft hij de schurken aan bij de politie.

Punisher_2

De schietgrage Nick Fury

Helaas hebben de Costa’s de politie in hun greep en zit er voor Frank niets anders op dan wraak te nemen door alle criminelen maar een lesje te leren door elke mogelijke vorm van fysieke afstraffing aan te wenden. Niet veel later loopt hij dan ook rond in een body armor met een doodshoofd erop en doopt hij zichzelf om tot de Punisher. Een nieuwe (anti-)held is geboren.

Een gestileerde versie van dit verhaal staat je ook op te wachten als je de arcade versie of de Megadrive versie zelf opstart. Het geeft je als speler in ieder geval weer voldoende reden om de Costa’s en de Kingpin onderuit te halen. Daarnaast wordt je ook nog eens ondersteund door sigarenvretende kolonel Nick Fury, dus niets zal je in de weg staan om het doel te bereiken.

The Punisher volgt eenzelfde formule qua gameplay als zijn voorgangers – Final Fight, Captain Commando en Cadillacs and Dinosaurs – maar voegt nog een hele lading wapens toe waaronder een M1911 (handpistool), een uzi (alleen zichtbaar in de openingsscène), een gewone M16, M16A1 met granaatwerper (openingsscène), een AK-74 (zit alleen in de demo gameplay), een ingram,  een M26 handgranaat  en een M1928 Thompson. Jammer dat wapens als de uzi, M16A1 en de AK-74 niet bruikbaar zijn in het spel zelf. Gelukkig is het spel zonder deze wapens ook al vrij bruut waardoor je ze niet eens zult missen.

Punisher_4

Guardroid V1 is een push-over, toch?

Natuurlijk kunnen we ook gewoon aan de slag met honkbalknuppels en hamers, krijg je de mogelijkheid om een scala aan slechteriken open te rijten met werpmessen, katana’s (Japans zwaard) en shuriken (werpsterren) en kun je je helemaal uitleven door loden pijpen en autobanden in te zetten. Zoals je merkt, een meester in deze game zal zich behoorlijk kunnen vermaken met het uitroeien van Kingpin handlangers. Deze jongens krijgen het dan ook zwaar te verduren.

Het leuke aan de The Punisher is dat het standaard klap-, trap en piledriverwerk wordt afgewisseld door secties waarbij Frank en Nick automatisch hun wapen trekken, waardoor je even je woede kunt uiten in de hoeveelheid kogels die je per seconde uit je wapen kunt loslaten. Ook kunnen Frank en Nick een koprol gebruiken om aanvallen te ontwijken maar ook om zelf in de aanval over te gaan. Dit alles wordt verder extra aangedikt door onomatopeeën als ‘KA-BLAM!’ (bij het gooien van objecten tegen vijanden), ‘BLAM’ (bij het overhoop knallen van tegenstanders) of ‘KRAK!’ (flink uithalen met je vuisten of voeten).

Deze on-screen teksten in combinatie met de gehele stijl – karakters, voorwerpen, verhaallijn – van de rest van de game, geven het spel de karakteristieke trekjes uit stripboeken van weleer. Deze stijl vertaalt zich natuurlijk ook mooi naar de verscheidenheid aan straat tuig dat je op je pad zal tegenkomen. Het tuig van de richel (Max, Dean, Jack, etc.) hebben maar een beperkte hoeveelheid ammo van hun baas gekregen waardoor ze slechts een kogel per keer kunnen afvuren en daarnaast zijn ze ook op rantsoen gezet zodat ze maar weinig levenslijn hebben. Daarmee is hen dus ook een korte levensduur geschonken zodra ze onze twee vrienden ontmoeten.

Punisher_5

Max is leuk slagwerk.

Het iets hogere geclassificeerde schorriemorrie (Trench, Midori, Skinner, etc.) draagt tommyguns, zijn specialist in de krijgskunst of hebben een net pak aan waarmee ze proberen onze helden angst aan te jagen. Helaas pakt deze aanpak van de tegenstanders nadelig uit voor ze en verdwijnen ze al vrij snel van het strijdtoneel. De zwaardere jongens en meisjes zijn Gus/Red en Pretty Boy/Pretty.

De gebroeders Gus en Red zijn vooral groot van postuur maar hebben een behoorlijk zwakke verdediging en lijken veel op eerste eindbaas uit het spel, Scully (grote lompe gast). De Pretty Boy en Legs zijn twee irritante robots die je het beste kan aanvallen vanuit een diagonale invalshoek. Het voordeel van deze robots is dat ze ook items (pudding, pizza of een hot dog) laten vallen waarmee je je levenslijn behoorlijk kan aanvullen.

Kingpin heeft ook de hulp ingeroepen van een aantal forse jongens, zoals eerdergenoemd zwaargewicht Scully, twee robots (Guardroid en Guardroid II), Bonebreaker en Bushwacker. Zowel Scully als de twee robots stellen niet zoveel voor aangezien ze alle drie vrij traag zijn en verder niet al te veel weerstand bieden. Hoewel je bij de geavanceerdere Guardroid II wel moet uitkijken voor twee extra handlangers en een extra verrassing halverwege het gevecht in de vorm een extra Pretty Boy.

Punisher_3

Dames vallen voor Nick in het katzwijm.

Het echte bloed, zweet en tranen werk is weggelegd voor het gevecht met Bonebreaker en Bushwacker. Met een naam als bottenbreker verwacht je ook niets anders te zien dan een half-mens en half-tank machine, die de neiging heeft vuur te spuwen en een salvo aan rakketten op je los te laten. Hij wordt daarbij ook nog eens ondersteund door een dijk geteisem. Ook Bushwacker deelt aardige klappen uit met zijn handkanon en lading handlangers op zijn ‘Death Express’ trein. Veel close combat, een paar knuppels en wat granaten moeten uiteindelijk ook een einde maken aan deze blonde spierbundel.

Kingpin zelf loopt er maar armzalig bij met zijn wandelstok en is ook niet echt voorruit te branden met zijn gewicht. Ondanks zijn forse lichaam weet hij je zo af en toe toch te verbazen met de snelheid waarmee hij op je af komt gestormd. Zijn wandelstok is ook meer dan het lijkt dankzij de ingebouwde gasbrander. Een paar minuten later en ook deze grote kerel komt ten val waardoor zijn wolkenkrabber bezwijkt aan de enorme dreun die dit veroorzaakt.

Het Kingpin rijk is uiteen gevallen maar de The Punisher stopt natuurlijk niet voordat hij al het kwaad heeft uitgeroeid. Een ideale opzetje voor een deel twee zou je zo denken. Helaas is er nooit een vervolg uitgebracht van deze vermakelijke game. De The Punisher weet zich met zijn tekenstijl, veelvuldige gebruik van wapens en bruut geweld, duidelijk te onderscheiden van zijn vele soortgenoten.

Punisher_6

Zijn die disco moves toch nog ergens goed voor!

Of je nu de Arcade of de Sega Megadrive versie aan het spelen bent, beide edities – ondanks het gemis aan grafische geweld in de console port – bieden evenveel vermaak en zouden dan ook zeker op het lijstje moeten staan van menig beat ’em up fanaat. En anders heb je nu een reden gevonden om toch nog eens een kijkje te nemen naar een van Capcom’s betere klappergames.

Het spel is dan ook aardig chaotisch te noemen door de constante aanvoer van vijanden, verschillende breekbare elementen en mooie afwisseling tussen het standaard vuistenwerk en de schietscènes. Een mooie bonus daarbij is diversiteit aan moves die Frank en Nick tot hun beschikking hebben. Hierdoor gebruik je sommige moves bijna nooit, en als je er dan eentje per ongeluk uitgooit lijkt het alsof het een hele nieuwe beweging is.

The Punisher weet zelfs Streets of Rage te overtreffen op een aantal vlakken – diversiteit aan items, chaos en sommige eindbaasgevechten – maar bereikt net niet de kwaliteit die deze serie wel weet te bereiken. Hoe dan ook is het een mooie aanvulling aan de Capcom catalogus. Het zou echter mooi zijn als Capcom eens naar zijn oude bibliotheek kijkt en klassiekers als deze in een modern schil stopt.

Over twee weken zal ik nog eens verder snuffelen in de Capcom kast. Er zijn er nog zat die niet behandelt zijn en misschien is het wel eens leuk om af te reizen naar het oude China.

Punisher_1

Kunoichi’s Midori en Mizuki krijgen steun van Pretty Legs. Maar wie hebben nou de mooiere benen?

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply