Mod op Maandag: DXX-Rebirth voor Descent

Posted by & filed under .

DXX-Rebirth headerTerwijl ik zocht naar een onderwerp voor een nieuwe Mod op Maandag besefte ik dat mijn relatief nieuwe flightstick al een aardige hoeveelheid stof vergaard heeft. Tijd om daar wat aan te doen met DXX-Rebirth.

Vanzelfsprekend is momenteel Elite: Dangerous een hele goede reden om iets met mijn flighstick te doen, maar sinds onze positieve preview heb ik besloten om te wachten tot het daadwerkelijk af is. Al die bèta’s van tegenwoordig zijn allemaal leuk en aardig, maar ik vrees altijd dat ik genoeg heb van een spel zodra het eindelijk echt uit is. Elite: Dangerous moet dus nog even wachten en voor deze Mod op Maandag heb ik een potentieel alternatief gevonden: Descent, een FPS uit 1994 waarin je vliegt in plaats van loopt.

Descent boxartIn de eerste helft van de jaren negentig moest ik het doen met een Super Nintendo en de plaatselijke arcadehallen. Gelukkig had een van mijn klasgenoten wél een dikke PC (die waren ook letterlijk dik toen, met monitoren groter dan een moderne Smartauto) en naast Doom liet hij ook trots een keertje Descent aan me zien. De gimmick van deze game is dat je 360 graden kunt draaien met je vliegmachine, zoals op de voorkant ook wordt benadrukt. Met deze driedimensionale bewegingsvrijheid verken je op doolhoven gelijkende levels die bestaan uit een ingewikkeld netwerk van talloze nauwe gangetjes. Omdat je constant alle kanten op aan het draaien bent, is het vrij lastig om je goed te blijven oriënteren – waar kom je nou ook alweer vandaan en waar ben je nog niet geweest? Probeer maar eens boven en onder van elkaar te onderscheiden terwijl je aangevallen wordt door vijandelijke vliegmachines die ook alle kanten op vliegen.

Descent maakte in 1994 een verpletterende indruk op mij. In tegenstelling tot Doom had je volledige driedimensionale vrijheid en waren de tegenstanders bovendien ook nog eens opgebouwd uit heuse polygonen in plaats van platte sprites. Desondanks heb ik Descent slechts heel eventjes gespeeld, want na een tijdje was ik de weg helemaal kwijt en begon ik al een beetje misselijk te worden. Dan maar Doom weer opstarten, die is toch sowieso een stuk bruter. Descent heb ik sindsdien nooit meer gespeeld, al is het wel in altijd in mijn achterhoofd gebleven als een game waar ik ooit een keer op terug wilde komen.

Tegenwoordig kun je de eerste drie delen van deze cultreeks digitaal verkrijgen via Steam of GOG. Het is echter opmerkelijk dat je op Steam € 6,99 betaalt voor Descent en € 9,99 voor Descent 2. Dat is in totaal € 16,98, terwijl een bundel van béide delen op GOG voor slechts € 7,99 wordt aangeboden. Ik adviseer deze games dan ook op GOG te kopen als je geïnteresseerd bent.

Op basis van mijn korte speelsessie in 1994 had ik een superstrakke en mooi gestileerde game in mijn herinnering, dus ik schrok wel even toen ik Descent afgelopen week aanzwengelde. De harde realiteit is een aanstootgevende brei van vuistdikke pixels die genadeloos naar 1080p geüpscaled worden op mijn moderne beeldscherm. Als ik niet misselijk wordt van constant rondjes draaien, dan is het toch wel van dit vibrerende Cobra-palet. Gelukkig hebben we daar dus de Mod op Maandag voor!

DXX-Rebirth is een modproject dat gretig gebruik maakt van het feit dat de sourcecode van Descent in 1997 is vrijgegeven en die van Descent 2 in 1999. Natuurlijk zijn er andere mods en ports voor beide games ontwikkeld, maar als nieuwkomer viel mijn oog op DXX-Rebirth als een getrouwe modernisering, met de nodige verbeteringen en extra’s. Beide games zijn hiermee op moderne PC’s (Windows, Linux en zelfs Mac) speelbaar op moderne resoluties, in breedbeeld, met een werkende online multiplayermodus. Bovendien bleek mijn flighstick nauwelijks te werken met de originele uitgaven, maar met DXX-Rebirth werkt het perfect dankzij de ingebouwde ondersteuning voor allerlei moderne besturingsapparaten. Deze mod is dan ook al een tijdje in de maak, de oorspronkelijke mod-brouwer begon al in 2005 met dit project, en een complete ontstaansgeschiedenis kun je hier lezen.

Instructies
Hoewel DXX-Rebirth een openscource-project is, heb je de originele games wel nodig. Zoals ik hierboven al aangaf kun je die tegenwoordig het beste op GOG kopen als je de oorspronkelijke uitgaves niet ergens in een kast hebt liggen. Installeer beide games, maar je hoeft ze daarna niet op te starten.

Ga naar de downloadpagina van DXX-Rebirth en download van D1X-Rebirth (de sourceport van Descent) en D2X-Rebirth (de sourceport van Descent 2) de versies die bij jouw besturingssysteem passen.

De gedownloade bestanden  (ten tijde van dit schrijven: ‘d1x-rebirth_v0.58.1-win.zip’ en ‘d2x-rebirth_v0.58.1-win.zip’) kun je simpelweg uitpakken naar een locatie waar je de games wilt hebben. Installeren hoeft namelijk verder niet. Ik raad je wel aan om in Windows hiervoor niet de folder ‘Program Files’ te gebruiken en zoals gewoonlijk raad ik voor uitpakken 7zip aan.

Om beide ports werkende te krijgen moeten we wat bestanden kopiëren van de originele installaties. Als je naar me hebt geluisterd en de GOG-versies hebt gekocht, dan heb je nu een folder ‘Descent and Descent 2’. Open daarin eerst de folder ‘Descent’ en kopieer de volgende bestanden:

 • DESCENT.HOG
 • DESCENT.PIG

Plak deze vervolgens in de uitgepakte folder van D1X-Rebirth, op dezelfde plek waar ook ‘d1x-rebirth.exe’ zich bevindt.

Ga nu terug naar je GOG-installatie en in de folder ‘Descent and Descent 2’ open je nu de folder ‘Descent 2’ en kopieer je de volgende bestanden:

 • ALIEN1.PIG
 • ALIEN2.PIG
 • DESCENT2.HAM
 • DESCENT2.HOG
 • DESCENT2.S11
 • DESCENT2.S22
 • FIRE.PIG
 • GROUPA.PIG
 • ICE.PIG
 • INTRO-H.MVL
 • OTHER-H.MVL
 • ROBOTS-H.MVL
 • WATER.PIG

Plak deze vervolgens in de uitgepakte folder van D1X-Rebirth, op dezelfde plek waar ook ‘d2x-rebirth.exe’ zich bevindt.

Dat was alles! Een beetje kopiëren en plakken, dat is soms wel eens anders in Mod op Maandag. Om de sourceport van Descent op te starten dubbelklik je op ‘d1x-rebirth.exe’ en om Descent 2 op te starten dubbelklik je op ‘d2x-rebirth.exe’. Het staat je natuurlijk vrij om snelkoppelingen te creëren op je bureaublad of zelfs in je Steamcliënt. Dat laatste vooral om aan Steam te laten merken wat je van hun belachelijk vraagprijs vindt.

Jullie hebben waarschijnlijk tot slot nog twee vragen. Ten eerste, wat hebben de makers van Descent met varkens en zwijnen gezien de benaming van hun bestanden? Ten tweede, hoe beviel Descent mij uiteindelijk? Op de eerste vraag heb ik helaas geen antwoord, op de tweede vraag kan ik enkel zeggen dat mijn flightstick perfect werkt met beide sourceports, maar dat ik het geen lekkere manier van besturen vind. Vergeleken met de retestrakke controls van bijvoorbeeld Freespace 2 voelt Descent een beetje log aan.

Voorlopig kies ik bij DXX-Rebirth dus voor lekker traditioneel: muis en toetsenbord. In ieder geval is mijn flightstick voor nu weer even stofvrij, wachtend op de volledige versie van Elite: Dangerous. Wanneer deze precies zal uitkomen is nog onbekend, maar over twee weken zal er in ieder geval een nieuwe Mod op Maandag verschijnen.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

2 Responses to “Mod op Maandag: DXX-Rebirth voor Descent”

 1. Maarten Houtman Maarten Houtman

  LOL, valt me nu pas op na 20 jaar dat de extensies allemaal varken gerelateerd zijn! xD

  Reply

Leave a Reply