Mod op Maandag – Hulk plet Grand Theft Auto IV

Posted by & filed under .

hEr zouden meer games met de Hulk moeten zijn. Of meer goede games in ieder geval. In Mod op Maandag zijn we echter niet afwachtend, maar ondernemend. Dus als de games niet naar de Hulk willen komen, dan PLET HULK GAMES.

The Incredible Hulk Ultimate Destruction boxartDe meest milieubewuste superheld na Captain Planet heeft opvallend weinig videogames op zijn naam staan. Dat is eigenlijk wel vreemd aangezien zijn voornaamste superkrachten, heel sterk zijn en heel hard kunnen slaan, een perfecte basis zouden vormen voor de meest voor de hand liggende genres. Bijvoorbeeld die van de Klapper Woensdag. Afgezien van de games waarin hij een gastrol speelt, heeft onze groene vriendelijke reus in slechts zes games de hoofdrol mogen vertolken. Daarvan is er welgeteld eentje echt goed: The Incredible Hulk: Ultimate Destruction uit 2005 was toentertijd ronduit verbijsterend.

Jammer genoeg was Ultimate Destruction ontwikkeld voor de PlayStation 2, Xbox en GameCube. Net als bij de meeste sandboxgames uit die tijd betekent dit gegeven dat het spel niet mooi oud is geworden. De ontwikkelstudio Radical Entertainment gebruikte het basisconcept van Ultimate Destruction vervolgens voor Prototype, maar de game die sinds 2005 het dichtst in de buurt kwam van Ultimate Destruction  is zonder twijfel Crackdown voor de Xbox 360 – op en over gebouwen springen, energiebollen verzamelen om sterker te worden en een open stad als vrijelijk begaanbaar strijdtoneel. Alleen kun je in Crackdown geen gebouwen slopen, maar Microsoft is van plan om de PlayStation 2-klassieker te evenaren door de kracht van de cloud in te zetten voor de derde Crackdown op de Xbox One.

Rauwe BonkToch heb ik liever weer een nieuwe game gebaseerd op de Hulk die net zo goed is als Ultimate Destruction indertijd. Ik blijf erbij dat het personage uitstekend geschikt is voor digitaal destructief vermaak. The Incredible Hulk uit 2008 leek oppervlakkig wat van Ultimate Destruction weg te hebben, maar de gameplay en het ontwerp van de missies lieten het ernstig afweten. Wellicht dat de populariteit van deze rauwe en bonkknotse superheld in de bioscoopfilms over The Avengers binnenkort een nieuwe game in zijn eigen bonkreeks oplevert.  Tot die tijd voelt de Hulk zich een beetje onbegrepen en moeten we het doen met gastrollen in bijvoorbeeld Marvel Ultimate Alliance 2 of anders met uiteenlopende mods. Je zou denken dat ‘s werelds sterkte beter verdient, maar het is niet anders. Geen wonder dat hij zich regelmatig behoorlijk boos maakt!

De leukste Hulk-mod die ik in de loop der jaren voorbij heb zien komen is een Hulk-script voor Grand Theft Auto IV die gecreëerd is door iemand met de bijnaam JulioNIB en daarbij een skin heeft gebruikt die gemaakt is door ac.amir. Met de aanstaande release van Grand Theft Auto V op de PC (en ook de consoles van de huidige generatie) is het trouwens ook de hoogste tijd dat deel vier een keer voorbij komt in Mod op Maandag. Het spel zelf vind ik persoonlijk niet zoveel voorstellen, vooral omdat het de meest beperkte en lineaire sandboxgame is die ik ooit heb gespeeld, maar de modscene is altijd zeer enthousiast geweest over de mogelijkheden tot modificeren sinds de (slecht geoptimaliseerde) PC-versie eind 2008 is verschenen.

Ziet er geinig uit, of niet dan? Oké, je kunt geen gebouwen slopen zoals in Ultimate Destruction, maar JulioNIB heeft waarschijnlijk niet de magische kracht van de cloud tot zijn beschikking. Afgezien daarvan kun je met deze mod springen als de Hulk, voorwerpen oprapen en gooien als de Hulk, grommen als de Hulk en vooral pletten als de Hulk! Tijd om uiteen te zetten hoe we dit voor elkaar krijgen.

Instructies
Ten eerste heb je natuurlijk Grand Theft Auto IV nodig. Waarschijnlijk is Steam tegenwoordig de makkelijkste plek om hem op de kop te tikken, vooral omdat het spel regelmatig voorbij komt in een sale, maar andere varianten zouden ook met de onderstaande instructies moeten werken mits je alle updates braaf installeert.

De script en het model van de Hulkmod kun je hier vinden. Negeer zoveel mogelijk de lelijke advertenties en de dubieuze links en zorg er vooral voor dat je op de juiste downloadlink klikt. Weet je het echt niet zeker, dan klik je gewoon direct door naar de downloadpagina. Dit levert een bestand ´HULK script mod.zip´ op. Pak deze uit (zoals gewoonlijk raad ik hiervoor 7zip aan).

Als het goed is heb je nu een folder met de naam ‘Hulk script’ en een bestand met de naam ‘HULk ped model by ac.amir.zip’. Pak ook dit zip-bestand uit.

openiv 7Vervolgens hebben OpenIV nodig, een editortool voor Grand Theft Auto IV. Deze kun je hier vinden mits de website het doet. Klik op download, voer het bestand ‘ovisetup.exe’ uit en installeer OpenIV.

Als het goed heb je nu de drie benodigde ingrediënten: een folder ‘Hulk script’, een folder ‘HULk ped model’ en een installatie van OpenIV.

Lanceer OpenIV en selecteer ‘Grand Theft Auto IV’ en wijs de installatielocatie van de game aan. In Steam is dat “Steam/steamapps/common/Grand Theft Auto IV/GTAIV”- let wel dat dit één folder dieper is dan je zou denken. (Mocht je liever Episodes from Liberty City gebruiken, dan moet je die selecteren en “Steam/steamapps/common/Grand Theft Auto IV Episodes from Liberty City/EFLC” aanwijzen) Een venster van de editor zal geopend worden, maar deze kun je weer direct sluiten.

Lanceer wederom OpenIV, selecteer nu ‘Package Installer’, ‘GTAIV’ en wijs vervolgens het bestand ‘HULK script.oiv’ aan dat zich in de folder ‘Hulk script’ bevindt. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, selecteer je nu eerst ‘ScriptHook and ASI loader (patch 1.0.5.0 to 1.0.7.0) en vervolgens ‘close’. Lanceer OpenIV opnieuw, herhaal dezelfde stappen maar selecteer nu op het eind ‘Hulk script’ en vervolgens ‘close’.

Lanceer voor de laatste keer OpenIV, selecteer weer ‘Package Installer’, ‘GTAIV’ en wijs nu het bestand ‘HULK Ped model.oiv’ aan dat zich in de folder ‘HULk ped model’ bevindt. Selecteer ‘Hulk ped model’ en vervolgens ‘close’.

Als het goed is kun je nu gewoon Grand Theft Auto IV opstarten zoals je dat altijd zou doen. Alles lijkt aanvankelijk normaal te zijn, maar wanneer hoofdrolspeler Niko zich kwaad maakt druk je op ‘Instert’ of ‘H’ en een monsterlijk menu duikt op! Selecteer met de pijltjestoetsen en enter de Hulk-optie (en niet ‘Hulk enemy, daarmee spawn je een Hulk ergens in de speelwereld) en aanschouw hoe Niko verandert in onbegrepen pletmachine!

donderklapDe besturing op een rijtje voor een toetsenbord:

 • Insert of H – tranformatie
 • middelste muisknop – vastgrijpen (van voetgangers tot auto’s)
 • Linkermuis – aanvallen
 • E – de Donderklap! (hou ingedrukt om op te laden, zie het plaatje als je niet weet wat de Donderklap doet)
 • R – plet de grond!
 • Spatie – springen (hou ingedrukt om op te laden of om direct door te springen wanneer je de grond weer nadert)
 • Linkermuis terwijl je valt voor sprongaanval
 • Rechtermuis – mikken (druk vervolgens op linkermuis om direct op het doelwit af te springen)

 

De besturing voor de 360 controller:

 • Insert of H op het toetsenbord voor de transformatie
 • X – springen (hou ingedrukt om op te laden of om direct door te springen wanneer je de grond weer nadert)
 • B – vastgrijpen (van voetgangers tot auto’s)
 • Linkerbumper – plet de grond!
 • Rechterbumper – de Donderklap! (hou ingedrukt om op te laden, zie het plaatje hierboven)
 • Linkertrekker – mikken (druk vervolgens op de rechtertrekker om direct op het doelwit af te springen)
 • Rechtertrekker – aanvallen

Dat is alles wat je nodig hebt om de wereld een stukje groener te maken. Een vervolg op Ultimate Destruction is het nog niet, maar rondrennen als een razende Hulk maakt Grand Theft Auto IV in ieder geval een stuk leuker. Hoef je het eeuwige geklaag van Niko niet aan te horen en zodra zijn irritante neef om de hoek komt kijken dan PLET je hem én zijn verdraaide telefoon! Veel plezier en tot de volgende Mod op Maandag over twee weken.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply