Mod op Maandag: NBA 2K14 Space Jam mod

Posted by & filed under .

NBA 2K14 Space Jam headerSpace Jam is geen buitenaardse marmelade maar een basketbalcomedy uit 1996 waarin Michael “Air” Jordan de legendarische Bugs Bunny ontmoet. NBA 2K14 Space Jam mod doet precies wat zijn naam beloofd door deze film te combineren met de meest recente game uit de populaire NBA 2K reeks.

Sporten
Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal niks heb met sportgames. Daarvoor hebben wij op onze redactievloer tegenwoordig Boudewijn rondlopen. Hij speelt niet alleen digitale sportgames, hij doet ook nog eens aan échte sport. In de buitenlucht en zo. Waar die vervelende zon zich bevindt, waardoor ik mijn beeldscherm niet goed kan zien. Ik kwam echter een leuke mod tegen voor NBA 2K14 en dus moet ik er voor deze ene keer aan geloven. Ik heb het spel inmiddels gespeeld en kan bevestigen dat het totaal niet op NBA Jam op de Super Nintendo lijkt, de enige basketbalgame waar ik me ooit mee vermaakt heb. De Space Jam mod is echter precies zoals ik me de film Space Jam herinner.

 

Space Jam movieHit ‘Em High
In de jaren negentig heb ik wel eens een basketbalwedstrijd gezien. Michael Jordan speelde in die tijd de sterren van de hemel en was zó onmetelijk populair, dat ook in voetbalminnend Nederland alle schooljongetjes ineens basketbal gingen volgen. Zelfs nadat hij in 1993 tijdelijk stopte met basketballen om een mislukte honkbalcarrière na te jagen, bleef iedereen hem met basketbal associëren. Gelukkig had hij genoeg humor om met zijn tegenvallend honkbaluitstapje de spot te drijven in de film Space Jam.

Deze film combineert live-action beeldmateriaal met animatie. Michal Jordan ‘acteert’ als mens van vlees en bloed samen met beroemde Warner Brothers tekenfilmfiguren zoals Bugs Bunny Bunny, Daffy Duck, Porky Pig en nog vele anderen. Het resultaat is een tegenvallende komedie die indertijd slecht is ontvangen, maar vanwege zijn absurde concept en associatie met Michal Jordan tot aan de dag van vandaag een grote mate van bekendheid geniet onder Generatie Y.

Het verhaal van Space Jam gaat kort samengevat over een basketbalwedstrijd. De Looney Tunes figuren moeten deze winnen om zich uit de klauwen van een boosaardige slechterik te bevrijden. Deze slechterik speelt natuurlijk vals door al het talent van andere basketbalsterren uit die tijd (onder andere Charles Barkley en Patrick Ewing) te stelen om zijn eigen monsterlijke sportteam te creëren: de Monstars. De Looney Tunes roepen daarom de hulp in van Michael Jordan, een oud-basketballer die alleen nog maar aan golf en honkbal doet. Als je wilt weten hoe dit afloopt, dan raad ik je aan de om de film te kijken want ik ga natuurlijk niet zomaar met spoilers strooien. Bovendien heb ik geen idee hoe de film eindigt.

Ik moet namelijk ook eerlijk bekennen dat ik Space Jam nooit gezien heb. Dat komt omdat ik op de valreep tot Generatie X behoor en de film in 1996 mij niet meer aansprak. Ik kreeg natuurlijk wel de eindeloze rits promotiefilmpjes en trailers mee, dus eigenlijk weet ik voor het grootste gedeelte wel hoe het verhaal ongeveer verloopt. Daarnaast volgde ik toen al Hip Hop zeer aandachtig, zowel in games als daarbuiten, en herinner ik me daarom vooral het nummer ‘Hit ‘Em High (The Monstars’ Anthem)’ van de Space Jam soundtrack:

Een leuk nummertje, maar historisch gezien is de videoclip vooral interessant omdat je kunt zien dat Busta Rhymes in die tijd net zo weinig spieren had als ik. Tegenwoordig heeft meneer Rhymes meer weg van de Hulk, dus wie weet is er voor mij ook nog hoop als ik ooit besluit om toch maar buiten te gaan sporten met Boudewijn. Verder zien we ook de bekende acteur LL Cool J voorbij komen waarvan de jongsten onder ons waarschijnlijk niet weten dat hij ooit als rapper is begonnen voordat hij in tweederangs politieseries kwam opdraven.

NBA 2K14 Space Jam playNBA 2K14 in Spaaaaace
In 2013, inmiddels 17 jaar na het verschijnen van Space Jam in de bioscopen, hebben wij exact één artikel gewijd aan NBA 2K14. Daarin besprak ik hoe mooi de real-time graphics van de PlayStation 4 versie van de game waren, maar dit schijnt voor de PC spelers verrassend genoeg niet relevant te zijn. Hun versie is namelijk gebaseerd op de Xbox 360 en PlayStation 3 varianten van NBA 2K14 en bevat niets van de grafische foefjes van de huidige generatie consoles. Het NBA 2K14 forum op Steam puilt dan ook uit van PC spelers die klagen dat hun versie niet meer is dan de Xbox 360 game in een hogere resolutie. Bovendien schijnt het nooit een patch te hebben ontvangen terwijl er wel ellenlange lijsten vol bugs door spelers gerapporteerd zijn.

De PC versie kan echter wel gemodificeerd worden en dat maakt alles weer een beetje goed. Zeker als het zo een amusante mod betreft als de NBA 2K14 Space Jam mod. Afgelopen februari publiceerde YouTube gebruiker MkEliteWorksX een video van deze mod die hij had gecreëerd in samenwerking met de maker van de mod, Jermaine “MGX” Gill. Dit filmpje was een grote hit, maar ik vind het persoonlijk wel een gemiste kans dat ‘Hit ‘Em High (The Monstars’ Anthem)’ niet gebruikt is voor de soundtrack:

Het grote voordeel van de lamlendigheid van uitgever 2K, die geen moeite of geld in een patch wilt steken, is dat deze mod ook maanden later nog perfect werkt met de game. De mod zelf zit ten tijde van dit schrijven al op versie vier en het leuke is dat niet alleen de spelers zelf aangepast zijn, maar ook het stadion, de advertenties en zelfs het titelscherm. Tot mijn grote vreugde kan ik bevestigen dat ‘Hit ‘Em High (The Monstars’ Anthem)’ dankzij deze mod aan de in-game muziekselectie toegevoegd wordt. Andere bekende nummers uit de Space Jam soundtrack maken eveneens hun opwachting, maar dat beschouw ik slechts als een leuke bijkomstigheid. Spelen als de Monstars is in ieder geval bijna net zo leuk als spelen als de Beastie Boys in NBA Jam: Tournament Edition op de Super Nintendo!

 

NBA 2K14 Space Jam selectInstructies
Het installeren van NBA 2K14 Space Jam mod is vrij simpel. Het is niets meer dan een paar bestanden van de ene folder naar de ander overzetten. Het ongedaan maken van de installatie is echter iets minder makkelijk. Er is namelijk geen handige, geautomatiseerde manier om dit te doen. Er wordt dan ook aangeraden om een back-up te maken van jouw installatiefolder voordat je aan deze mod begint.

De locatie van de NBA 2K14 installatiefolder is voor Steam gebruikers simpel te vinden door in je Steam Library met je rechtermuisknop op de titel van de game te klikken, ‘properties’ te kiezen en in het ‘local files’ tabblad op ‘browse local files’ te klikken.

Mocht je een van de PC gamers zijn die oud en vertrouwd gebruik maken van een dvd-schijfje, dan vindt je de locatie van je installatiefolder het makkelijkst door met je rechtermuisknop op de NBA 2K14 snelkoppeling te klikken op je bureaublad en ‘Bestandslocatie openen’ te selecteren.

Je kunt vervolgens van deze hele folder een back-up maken of net als ik ervoor kiezen om de game te wissen en opnieuw te installeren. Dat is de makkelijkste optie als je Steam gebruikt en een redelijke internetverbinding hebt, ongeveer 7GB downloaden hoeft tegenwoordig niet lang te duren. Je savegames blijven trouwens bewaard als je NBA 2K14 opnieuw installeert, maak je daar geen zorgen over.

Een downloadlink voor de mod kun je hier op de informatiepagina van NBA 2K14 Space Jam mod vinden. Scroll naar beneden tot het kopje ‘Gameplay’. Daaronder staat de regel “Download: Depositfiles | Mega | Mediafire | 4shared”.

Klik op een van de vier opties en pak het bestand ‘NBA 2K14 MGX Space Jam Mod V4.0.rar’ uit. Zoals gewoonlijk raad ik hiervoor 7zip aan. Dit resulteert in drie uitgepakte folders: ‘Main folder’, ‘save folder’ en ‘shoes (optional)’.

Open ‘Main folder’ en kopieer alle bestanden in die folder (dus NIET de folder zelf) naar je NBA 2K14 installatiefolder nadat je die hebt opgespoord met een van de twee methodes die ik hierboven heb beschreven. Schrijf alles over als Windows daarom vraagt.

Vervolgens moeten we de folder opsporen waar je NBA 2K14 savegames bewaard worden. Het makkelijkst is om het Windows startmenu te open en in het tekstvakje ‘Programma’s en bestanden zoeken’ de tekst %AppData% te typen en op enter te drukken. Je bevindt je nu in de ‘Roaming’ folder van je ‘AppData’. Ergens bovenaan staat een folder die ‘2K Sports’ heet. Open deze folder en daarin de folder ‘NBA 2K14’.

Open vervolgens van de mod die je gedownload hebt de ‘save folder’ en kopieer de bestanden ‘MGX Space Jam 2k14 v4.ROS’ en ‘MGX Space Jam 2k14 v4.STG’ naar de ‘Saves’ folder in de ‘NBA 2K14’ folder van het ‘Roaming’ gedeelte zoals hierboven beschreven.

Kopieer vervolgens de volledige inhoud van je gedownloade ‘shoes (optional)’ folder naar de ‘shoes’ folder in ‘NBA 2K14’ in ‘Roaming’. Mocht deze folder nog niet bestaan dan kun je deze zelf aanmaken.

Tot slot hoef je alleen nog maar de game op te starten, verbaasd te staan over je gloednieuwe titelscherm en bij ‘Load’ onder ‘Options’ het ‘MGX Space Jam’ rooster in te laden. Als alles goed is gegaan zijn zowel de Monstars als de Tune Squad nu te selecteren naast alle bestaande basketbalteams.

 

NBA 2K14 Space Jam bill fucking murrayDat is alles! Je kunt nu NBA 2K14 ook met de melige insteek van Space Jam spelen in plaats van alleen als gortdroge sportsim. Een van de Tune Squad leden is trouwens Bill Murray, die ook in de film als invaller opdook. De aanwezigheid van Murray maakt NBA 2K14 vanzelfsprekend tien keer zo ‘awesome’ als voorheen.

Ik sluit deze Mod op op Maandag af met het leuke feitje dat LeBron James, die op de voorkant van NBA 2K14 prijkt als paradepaardje en populairste basketballer van dit moment, volgens de geruchtenmolen de hoofdrol zal spelen in Space Jam 2. Zo sluit alles als twee sneetjes brood bestreken met marmelade perfect op elkaar aan, alsof het universum het zo bedoeld heeft. Tot de volgende Mod op Maandag over twee weken!

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply