Mod op Maandag: Thinking with Time Machine voor Portal 2

Posted by & filed under .

Thinking With Time Machine headerDe relativiteitstheorie stelt dat ruimte en tijd niet los van elkaar gezien kunnen worden en samen één entiteit vormen. Natuurkundig beschouwd was het dus onvermijdelijk dat een mod over het manipuleren van de tijddimensie zou uitkomen voor Portal 2, een game waarin je ruimtedimensies manipuleert.

portal poortenRuimte!
Portal 2 is een van de games die Valve sinds 2007 heeft gemaakt in plaats van Half Life 2: Episode 3. Het is het vervolg op mijn favoriete Valve game, de eerste Portal die gelijktijdig met Half Life 2: Episode 2 uitkwam in de befaamde Orange Box-bundel. De tweede Portal vind ik niet zo briljant als zijn voorganger, maar dat komt omdat de nieuwigheid er vanaf was en de speeltijd verlengd was naar een volwaardige, op zichzelf staande game. De eerste Portal genoot dankzij zijn compacte formaat (een speeltijd van enkele uren) een perfecte opbouw en climax zonder momenten waarbij het inzakte.

Toch is Portal 2 zonder meer een fantastische game die ik aan iedereen kan aanraden. Nadat je eerst Portal hebt gespeeld natuurlijk. Het verhaal is geweldig onderhoudend, de gameplay is ingenieus en de coöperatieve modus is hilarisch. Kort gezegd draait het in de Portal games om het creëren van dimensiepoorten. Je hebt een vuurwapen dat geen kogels afvuurt, maar poorten. Een blauwe poort en een oranje poort. Je kunt van iedere kleur poort slechts één tegelijkertijd geactiveerd hebben, schiet je een tweede poort af van dezelfde kleur dan verdwijnt de voorgaande poort. Wanneer je vervolgens door een oranje poort loopt kom je uit de blauwe poort tevoorschijn en vice versa. Een simpel concept waar je heel veel kanten mee uit kunt zoals het plaatje illustreert.

 

Thinking with Time Machine 04Tijd
De titel Thinking with Time Machine is een verwijzing naar de uitspraak “Now you’re thinking with portals” uit de eerste Portal. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden introduceert deze mod tijdsmanipulatie in Portal 2 en wordt dit gecombineerd met de bestaande gameplay waarbij je dimensiepoorten creëert. Thinking with Time Machine is ontwikkeld door Ruslan Rybka, een getalenteerde mod-brouwer uit de Oekraïne die zichzelf Stridemann noemt. Aangezien deze mod de ontbrekende vierde dimensie alsnog aan Portal 2 toevoegt, is het niet meer dan gepast dat het verhaal van Thinking with Time Machine ook begint waar Portal 2 eindigde. Deze overgang is zo knap gedaan en de levels zijn zo gepolijst, dat ik nog een keer moest controleren of het stiekem toch niet door een medewerker van Valve als intern hobbyproject in elkaar gezet was.

Het eerste wat opvalt in Thinking with Time Machine is dat hoofdpersonage Chell een lichaam heeft als je naar beneden kijkt. Dit is revolutionair want Valve is zoals bekend een groot voorstander van zwevende camera’s als speelbare personages in hun first-person games. Je kunt in de Portal trouwens wel jezelf aanschouwen door behendig te gluren door een dimensiepoort, maar naar beneden kijken levert niks op. In Thinking with Time Machine zie je niet alleen je benen, ook heeft Chell een handige tablet in haar linkerhand: de tijdmachine uit de titel.

Thinking with Time Machine 03Door op R te drukken begin je met deze tablet de tijdslijn op te nemen en door op Q te drukken stop je de opname. Vervolgens druk je zo vaak je wil op F om de meest recente opname af te spelen. Je ziet dan wat je opgenomen hebt opnieuw gebeuren; bijvoorbeeld dat je een kubus hebt opgepakt en op een knop hebt gelegd. Of dat je onderaan een verhoogd platform bent gaan bukken om zo een opstapje te vormen voor jezelf in de toekomst. Het doet denken aan de coöperatieve campagne uit Portal 2, maar dan met een enkele speler en puzzels die veel slinkser omgaan met het gegeven van twee spelers die gelijktijdig taken uitvoeren. Vanzelfsprekend wordt dit alles aangevuld met de bekende gameplay die draait om blauwe en oranje poorten, maar deze extra dimensie maakt van Thinking with Time Machine een verfrissende ervaring na twee grijsgespeelde Portal games. Ik vraag me zelfs af of Stridemann hiermee niet onbedoeld een potentiële insteek van Valve voor het derde deel gekaapt heeft.

De campagne in Thinking with Time Machine is niet lang, maar voor een gratis mod is dat helemaal niet erg. Zeker niet als het zo gepolijst is. Na een succesvolle Steam Greenlight campagne heeft Stridemann het zelfs voor elkaar gekregen om als een volwaardig product op Steam te verschijnen in plaats van tussen alle andere mods te bestaan in de Steam Workshop. Je hebt nog steeds Portal 2 nodig om het te kunnen spelen, maar Thinking with Time Machine ligt gewoon in de digitale winkelschappen van de Steamcliënt.

 

Instructies
Dit zijn waarschijnlijk de simpelste instructies die we ooit voorbij hebben zien komen op Mod op Maandag. Het enige wat je voor Thinking with Time Machine nodig hebt is Portal 2. Heb je die nog niet, dan kun je het op Steam kopen. Portal 2 komt regelmatig in een sale voorbij dus als je maar lang genoeg geduld hebt, dan kun je hem waarschijnlijk voor ongeveer 75% in de aanbieding op de kop tikken.

Heb je Portal 2 toegevoegd aan je Steamcollectie en is hij geïnstalleerd, dan hoef je alleen maar Thinking with Time Machine op te zoeken in de winkelpagina van Steam en op ‘play’ te drukken. Deze mod is slechts 443,1 MB groot dus je hoeft niet lang te wachten. Lanceer Thinking with Time Machine vervolgens zoals je dat zou doen met iedere andere game in je Steam-lijst. Hint: hij staat bij de ‘T’ van ‘thinking’.

Dat was het ! Heel veel plezier met dit voorproefje van wat eventueel, heel misschien, Portal 3 zou kunnen zijn en tot de volgende Mod op Maandag over twee weken. Laat ons in de comments vooral weten wat jullie van Thinking with Time Machine vinden.

Thinking with Time Machine 02

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply