Mod op Maandag: Underhell

Posted by & filed under .

Underhell headerDeze keer in Mod op Maandag: Underhell, een modje-van-alles voor Source SDK Base 2007. Als je het een genre zou moeten toewijzen dan zou ik kiezen voor: ‘psychologische-horror-tactische-SWAT-shooter-melee-zombie-klapper-verkenningsgame’. Voor ieder wat wils dus.

YOMO
“You Only Mod Once”moet mod-brouwer Mxthe gedacht hebben toen hij begon te knutselen in Source SDK 2007, oftewel de engine van Half Life 2: Episode 2. Het lijkt erop dat hij alle ideeën die hij had voor een game in de Source-engine voor het gemak in één enkele mod heeft gegoten.

Underhell 001Hoofdpersonage Jake Hawkfield is een SWAT-agent wiens echtgenote recentelijk is overleden. Wanneer de game begint heb je als Jake niets anders te doen dan het huis waarin ze samen woonden te verkennen. We hebben het hier over de buitenwijken van de Verenigde Staten, dus het betreft hier een huis van een formaat waar de Nederlandse koninklijke familie zich nog voor zou schamen, maar die waarschijnlijk goedkoper is dan een zolderkamertje in het centrum van Amsterdam.

In dit gedeelte van de game verken je zonder wapens deze lugubere woning die ook dienst doet als hub, de plek waar je altijd naartoe terugkeert tussen de missies door. Naarmate je verder verkent tref je steeds meer voorwerpen, doorgangen en sleutels aan waardoor je gaandeweg erachter komt wat er precies gebeurd is met mevrouw Hawkfield. Ook wordt het steeds duidelijker dat je toch niet helemaal alleen bent in dit huis…

Nadat je ervoor kiest om het enge spookhuis achter je te laten en wegrijdt in je truck richting de eerste missie, kom je als SWAT-agent terecht in een gijzelingssituatie in een ziekenhuis. Door tactisch alle kamers schoon te vegen, je team op het juiste moment de juiste commando’s te geven en te allen tijde snel te reageren, weet je na een achtervolging door een winkelcentrum de gijzelaars uiteindelijk te redden en het terroristische gespuis een lesje te leren.

Underhell 003Dit was echter slechts de proloog. Nadat je de eerste SWAT-missie voltooid hebt kun je weer gaan griezelen in je landhuis totdat je klaar bent voor het volgende level. Omdat de mod een behoorlijk lange speeltijd biedt, ben ik ten tijde van dit schrijven (zondagavond laat, enkele uren voor de strenge deadline) zelf nog niet zover gekomen. Maar wat ik ervan begrepen heb is dit een missie waarbij je in de gevangenis terecht komt, aldaar onder de douches moet vechten voor de veiligheid van je achterste en uiteindelijk een zombieplaag moet zien te overleven. Want ook zombies mogen niet ontbreken volgens Mxthe.

Underhell bevat in zijn huidige vorm ‘slechts’ de proloog, de eerste missie en de hub. Er wordt druk gewerkt aan het volgende hoofdstuk, maar momenteel ligt alle aandacht op het porten van Underhell naar Source SDK Base 2013. Dit levert niet alleen mooiere beelden op, als bonus krijgt Underhell hiermee ook ondersteuning voor Linux, Mac én de Oculus Rift VR-helm. Dit is allemaal in het kader van een volwaardige release op Steam die in 2013 via Steam Greenlight is bewerkstelligd. Deze nieuwe versie laat echter op zich wachten en daarom besloot ik om de oorspronkelijke versie alvast te bespreken in Mod op Maandag.

Instructies
Het installeren van Underhell is niet alleen doodsimpel, het is nog volledig gratis ook. Je hoeft namelijk Half Life 2: Episode 2 niet eens in je bezit te hebben, het enige wat je nodig hebt is een Steam-account en de Source SDK Base 2007 die je gratis in de Steam-cliënt kunt downloaden.

toolsOpen Steam en onder het drop-down menu van het onderdeel ‘Library’ (waar al je games staan) tref je ook alle ‘Tools’ aan die je kunt downloaden. Als je Source SDK Base 2007 nog niet geïnstalleerd hebt, doe dat dan alsnog.

Ga vervolgens naar de Mod DB pagina van Underhell Chapter 1 en klik op ‘Download NOW!’

Pak het gedownloade bestand ‘Underhell_Chapter1_1.2.7z’ uit. Zoals gewoonlijk raad ik hiervoor 7zip aan. In je Steam installatiefolder, die zich standaard in C:\Program Files\Steam bevindt, treft je een ‘steamapps’ folder aan en daarin in een ‘Sourcemods’ folder. Je kunt ‘Underhell_Chapter1_1.2.7z’ direct hierin uitpakken, of anders handmatig de resulterende folder ‘Underhell’ daarnaartoe kopiëren.

Start Steam nu op opnieuw op en Underhell zal op magische wijze aan je Steam Library toegevoegd zijn! Om de installatie ongedaan te maken verwijder je de folder ‘Underhell’ weer uit ‘Sourcemods’.

Dat was het weer voor deze keer! Veel plezier met Underhell en tot de volgende Mod op Maandag over twee weken.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply