Mod op Maandag: #WatchDogsIV voor GTAIV

Posted by & filed under .

#WatchDogsIV headerDe critici die beweerden dat Watch Dogs  niet meer was dan ‘GTA met hacken als gimmick’ krijgen nu wellicht hun gelijk dankzij een nieuwe mod voor Grand Theft Auto IV.

#WatchDogsIV  wandelingWatch Dogs kwam afgelopen mei uit en de meningen waren nogal verdeeld. Naast de teruggeschroefde graphics (die later met een hack alsnog in ere werden hersteld) ten opzichte van de aankondiging op de E3 van 2012, was een veelgehoord punt van kritiek dat de sandbox-wereld van Grand Theft Auto IV gedetailleerder en overtuigender was. Opmerkelijk, want dit spel stamt alweer uit 2008 en Watch Dogs zou een ware showstopper voor de nieuwe generatie hardware moeten zijn. De nieuwe mod #WatchDogsIV lost dit probleem behendig op door Watch Dogs in Grand Theft Auto IV te stoppen en voor het eerst heeft niemand op internet meer iets om over te klagen! Toch?

#WatchDogsIV  camera#WatchDogsIV is een knap staaltje mod-werk. Het eerste wat opvalt in de screenshots is dat het hoofdpersonage van Watch Dogs, de immer onsympathieke Aiden Pearce, op z’n gemak door de straten van Liberty City slentert. Dat niet alleen, Aiden heeft zelfs zijn eigen animaties meegenomen en steekt zijn handen in zijn zakken zoals hij dat in zijn eigen game zou doen. In de huidige versie van dit model wappert zijn lederen jas zelfs in de wind, wederom precies zoals in zijn eigen game. Maar het belangrijkste aspect van deze mod is dat Aiden ook in #WatchDogsIV zijn super-smartphone voor echte super-hackers bij zich heeft. Hij kijkt er eventjes op en met een druk op de knop kun je de omgeving manipuleren. Sterker nog, die witte ‘hack-lijntjes’ die je kent uit Watch Dogs zijn ook hier duidelijk zichtbaar.

Terwijl je door Liberty City wandelt kun je van alles hacken: verkeerslichten, telefoons, autoalarmen, paaltjes die uit de grond komen, beveiligingscamera’s en zelfs pinautomaten. In tegenstelling tot de oersaaie kale versie van Grand Theft Auto IV zonder mods, is het leuk om eindelijk wat anders te doen dan alleen schieten en rijden. De stadsbewoners reageren namelijk op jouw ge-hack en dat zorgt voor grote chaos en paniek.

#WatchDogsIV  paaltjesBij een drukke kruising de verkeerslichten hacken zorgt ervoor dat alle auto’s flink gas geven en grote kettingbotsingen zijn het gevolg. Door daarna dezelfde lichten nogmaals te hacken wordt de stapel auto’s alsmaar groter. Als er ook nog hackbare paaltjes op deze kruising te vinden zijn, kun je helemaal je lol op. Net als in Watch Dogs kun je ervoor zorgen dat auto’s op deze palen botsen, of anders (met goeie timing) ze door de lucht laten vliegen door de palen te activeren precies op het moment dat er een auto overheen rijdt. Ten opzichte van Watch Dogs is de verkeerschaos zelfs een stuk groter, waarschijnlijk omdat de makers van Grand Theft Auto IV geen rekening hebben gehouden met de mogelijkheid dat een hacker Liberty City zou bezoeken.

#WatchDogsIV  bamJe kunt ook alle telefoons laten exploderen, zowel mobieltjes als openbare telefooncellen (het is tenslotte een spel uit 2008). Dit zorgt voor paniek bij voorbijgangers, wiens aandacht je trouwens ook kunt trekken door autoalarmen af te laten gaan. Als je afstand wilt houden dan kun je ook beveiligingscamera’s hacken, precies zoals in Watch Dogs. Vanuit de camera kun je dan weer andere dingen hacken en zelfs ‘springen’ naar een andere camera. Tot slot heb je de beschikking over dezelfde moves als Aiden in zijn eigen spel heeft om onschuldige burgers op spectaculaire wijze neer te hoeken. Al met al een mod die je in ieder geval gezien moet hebben, zelfs een hacker als Aiden zou zijn honkbalpetje afdoen voor al dit moois.

Instructies
Het eerste gedeelte van de instructies zijn identiek aan die van de Hulk-mod voor Grand Theft Auto IV. Ook #WatchDogsIV installeer je door gebruik te maken van OpenIV, een editing tool voor Grand Theft Auto IV.

Je hebt natuurlijk Grand Theft Auto IV nodig. Waarschijnlijk is Steam tegenwoordig de makkelijkste plek om hem op de kop te tikken, vooral omdat het spel regelmatig voorbij komt in een sale, maar andere varianten zouden ook met de onderstaande instructies moeten werken mits je alle updates braaf installeert.

Het script van #WatchDogsIV kun je hier vinden. Negeer zoveel mogelijk de lelijke advertenties en de dubieuze links en zorg er vooral voor dat je op de juiste downloadlink klikt (v1.1 ten tijde van dit schrijven). Dit levert het bestand ‘WatchDogsIV 4.zip’ op. Pak het uit (zoals gewoonlijk raad ik hiervoor 7zip aan).

Het bijbehorende model van Aiden Pearce kun je hier vinden. Helemaal onderaan de pagina staat een link ‘download now’. Dit levert het bestand ‘Watch Dogs Mod Final.rar’ op. Pak het uit.

Op de pagina van #WatchDogsIV staan trouwens nog een paar andere mods die je optioneel kunt gebruiken, maar voor dit artikel bespreek ik alleen de basisonderdelen. Dat zou sowieso genoeg moeten zijn om alle andere gewenste mods ook te kunnen installeren.

Vervolgens hebben we OpenIV nodig, die kun je hier vinden. Klik op download, voer het bestand ‘ovisetup.exe’ uit en installeer OpenIV.

wd m1Lanceer OpenIV, selecteer ‘Grand Theft Auto IV’ en wijs de installatielocatie van de game aan. In Steam is dat “Steam/steamapps/common/Grand Theft Auto IV/GTAIV”- let wel dat dit één folder dieper is dan je zou denken. (Mocht je liever Episodes from Liberty City gebruiken, dan moet je die selecteren en “Steam/steamapps/common/Grand Theft Auto IV Episodes from Liberty City/EFLC” aanwijzen) Een venster van de editor zal geopend worden, maar deze kun je weer direct sluiten.

Lanceer wederom OpenIV, selecteer nu ‘Package Installer’, ‘Grand Theft Auto IV’ en wijs vervolgens het bestand ‘WatchDogsIV.oiv’ aan dat zich in de folder ‘WatchDogsIV 4’ bevindt. Installeer als eerste de optie ‘WatchDogsIV Script’. Sluit de applicatie en volg dezelfde stappen om ‘ScriptHook and ASI load (patch 1.0.5.0 to 1.0.7.0)’ te installeren. (N.B. mocht je de Hulk-mod of andere mods al eerder geïnstalleerd hebben, dat hoef je ScriptHook niet nogmaals te installeren). Doe vervolgens hetzelfde voor ‘Change radar position to right’ en ‘Squared radar by TAHKICT’.

Nadat je de bovenstaande zaken hebt geïnstalleerd is het nu tijd voor Aiden Pearce zelf. Lanceer OpenIV, selecteer nu ‘Grand Theft Auto IV’ en ga in de installatiefolder naar ”pc’, ‘models’, ‘cd images’ en dubbelklik op het bestand ‘playerped.rpf’.

In het scherm dat daarna geopend wordt druk je rechtsboven op ‘Edit Mode’, vervolgens op het groene kruisje daar recht onder. Een venster opent zich en daarin ga je naar de folder ‘Watch Dogs Mod Final’ die je eerder hebt uitgepakt. Daarin ga je naar de folder ‘1-Player’ en selecteer je alle bestanden (Ctrl+a) en druk je op ‘open’.

openiv 1Ga vervolgens in OpenIV weer naar de folder ‘pc’, vervolgens ‘anim’ en dubbeklik op het bestand ‘anim.img’. In het scherm dat daarna geopend wordt druk je rechtsboven op ‘Edit Mode’, vervolgens op het groene kruisje daar recht onder. Een venster opent zich en daarin ga je naar de folder ‘Watch Dogs Mod Final’ die je eerder hebt uitgepakt. Daarin ga je naar de folder ‘2-Anims’ en selecteer je alle bestanden (Ctrl+a) en druk je op ‘open’.

Sluit de hele boel af en start Grand Theft Auto 4 maar eens op! Met ‘E’ kun je alles hacken en met ‘F’ kun je iemand neerhoeken. Met ‘R’ kun je een hack annuleren, bijvoorbeeld om uit een camera te komen. Met ‘T’ open je het wapenwiel.

Dat was het! Niet de simpelste mod om voor elkaar te krijgen, maar toch wel een hele opmerkelijke. Veel plezier in Liberty City en graag zie ik je over twee weken terug voor een nieuwe Mod op Maandag.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply