Morrowind mooier dan ooit in nieuwste trailer Skywind

Posted by & filed under .

Skywind headerSkywind is een modproject die The Elder Scrolls III: Morrowind uit 2002 in zijn geheel namaakt in de engine van The Elder Scrolls V: Skyrim uit 2011. De meest recente trailer toont een indrukwekkende progressie.

We berichtten al in januari 2014 over Skywind, maar eigenlijk is de mod al sinds 2012 in ontwikkeling. Het is dan ook een behoorlijk ambitieuze onderneming en aangezien het we hier hebben over een groep hobbyisten die dit in hun vrije tijd doen, moet je daar ook realistische verwachtingen van hebben. Het is dan ook niet zo gek dat nieuwste trailer nog steeds bestempeld wordt als een vroege ontwikkelaars-alfa en dat de beschrijving onder de YouTube-video benadrukt dat alles nog kan veranderen. Dat neemt echter niet weg dat Skywind in deze trailer er verdomd indrukwekkend uitziet en de verschillende omgevingen uit Morrowind bijzonder herkenbaar zijn:

Een boel nieuwe assets zijn in Skywind geïmplementeerd en dat maakt een drastisch verschil. Van vaandels en herkenbare rommel, tot tilesets van Imperial Forts en Dwemer-interieurs, Skywind lijkt hierdoor veel minder op Skyrim in een andere omgeving en meer op het spel dat ze trachten te herscheppen. Let ook op de NPC die rond 1:34 voorbij komt met de naam Berengeval. Of het is een exotische naam die toevallig op z’n Nederlands uitgesproken kan worden, of het personage en zijn hoofddeksel zijn ontworpen door een Nederlander met humor.

Ik hou persoonlijk OpenMW iets aandachtiger in de gaten dan Skywind. Dit is niet alleen omdat de kans groter is dat OpenMW, een modproject die het oorspronkelijke spel overzet op een open source-engine, daadwerkelijk ooit afkomt. Ook biedt het basisconcept van OpenMW veel meer mogelijkheden voor eventuele toekomstige modprojecten. In dat opzicht is Skywind ‘slechts’ een nabootsing van Morrowind met de graphics van Skyrim.

Desalniettemin hoop ik dat Skywind in ieder geval ver genoeg doorontwikkeld wordt om vrijgegeven te worden als toeristische toer door een mooier Morrowind, zelfs al zou de daadwerkelijke gameplay en queesten er niet in zitten. Het gebeurt vaker dat dit soort ambitieuze projecten na talloze jaren uiteindelijk stilletjes weer verdwijnen omdat de makers simpelweg iets anders gaan doen met hun leven. In vijf jaar tijd kan er tenslotte van alles gebeuren, zo ben je een student met zeeën van tijd en zo ben je getrouwd met twee kinderen en een hypotheek waar je U tegen zegt. Op basis van deze video zou ik dat wel erg zonde vinden, ik heb nu wel zin om een nostalgisch tochtje door Vvardenfell te maken in een moderne(re) engine.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply