Nintendo viert Koningsdag met ingetogen NX-onthullingen

Posted by & filed under .

nintendo_headerTerwijl de hele wereld Koningsdag met Nederland meevierde, probeerde Nintendo zonder fanfare een rits onthullingen omtrent hun aanstaande console NX langs hun investeerders te loodsen.

We weten nog niet eens wat de definitieve naam van de nieuwe Nintendoconsole zal zijn of zelfs wat voor vorm het zal aannemen. Zal het na motion controls op de Wii en een Aldi-tablet op de Wii U, wederom gefocust zijn op een enkele specifieke gimmick? Zal het een soort kruising tussen een console en een tablet zijn? Of zelfs een telefoon? Shigeru mag het weten!

Wat we nu inmiddels wel weten, dankzij een resultatenrekening vrijgegeven aan investeerders, is dat de NX pas in maart 2017 zal verschijnen. Geen vrolijk kerstfeest voor Nintendofans dus. Wel benadrukt de tekst in de resultatenrekening dat “het gloednieuwe concept” van de NX de “primaire focus” van Nintendo, wat inhoudt een “unieke software-gerichte geïntegreerde software-hardware business”, zal uitdragen. Mobiele uitstapjes en Amiibo blijven (voor nu) dus bijzaken. Ook wil het bedrijf een groter en gevarieerder publiek aantrekken, waarbij niet alleen spelers die voorheen Nintendo speelden genoemd worden, maar ook mensen die nog nooit een game van Nintendo aangeraakt hebben.

Nintendo heeft de informatie uit de resultatenrekening niet aangevuld met een zinderende campagne waarbij de releasedatum groots wordt neergezet, omlijst door een spectaculaire trailer of iets dergelijks. In plaats daarvan hebben ze een pragmatisch statement uit doen gaan waarin ze het een en ander uitleggen over hun plannen voor 2016. In de eerste plaats is de nieuwe The Legend of Zelda, die lang geleden voor de Wii U is aangekondigd, uitgesteld tot 2017. Daarnaast zal het gelijktijdig op de Wii U en de NX verschijnen, iets waar iedereen stiekem al vanuit ging maar wat nu officieel bevestigd is.

Nog opvallender zijn de plannen van Nintendo voor de aanstaande E3 in juni. Namelijk, ze hebben zo goed als geen plannen. Letterlijk. De NX zal niet op de E3 aanwezig zijn en verder zal Nintendo aldaar welgeteld één game showen. De marketingafdeling laat ons weten dat The Legend of Zelda voor het eerst speelbaar zal zijn op de showvloer… “en het is de enige speelbare game die Nintendo zal presenteren op de show zodat de aanwezigen zich volledig kunnen inleven”.

Inderdaad, volgens de marketingspin heeft Nintendo besloten om geen enkele andere speelbare game mee te nemen naar de E3 omdat ze ons niet van Zelda willen afleiden. Laat dat even inzinken.

Hoewel de eerste en instinctieve reactie op de dergelijke mededelingen op internet negatief is, denk ik dat het kort door de bocht is om Nintendo nu al af te schrijven. Niet alleen omdat we letterlijk nog niks gezien hebben van de NX, maar omdat de bovenstaande mededeling net zoveel over de E3 zegt als over Nintendo zelf.

Laten we wel wezen, is anno 2016 de E3 überhaupt nog relevant? We hebben allemaal internet en gamebedrijven hebben tegenwoordig geen groots opgezette show nodig om grote publiciteit te bewerkstelligen voor hun aankondigingen. Ze kunnen ook een trailer op YouTube smijten of een livestream op Twitch regelen. Vandaar dat EA dit jaar niet meedoet, en Activision ook niet. Nintendo was hierin sowieso een voorloper, in plaats van braaf af te wachten totdat er ergens een fysiek evenement werd gehouden, creëerden ze hun eigen vaste aankondigingsshow op internet onder de naam Nintendo Direct.

Daarom maak ik me niet zoveel zorgen wanneer Nintendo de E3 soort van overslaat, maar ik vind het wel opmerkelijk dat bij de onthullingen en aankondigingen van gisteren geen boodschap richting de fans zat. In de vorm van een speciale Nintendo Direct of op z’n minst een leuke Nintendo-achtige trailer die de releasedatum van de NX en de NX-versie van The Legend of Zelda op Nintendo-wijze aankondigt. Nu berichten alle sites, inclusief wijzelf, over een pdf van de resultatenrekening van Nintendo. Een gortdroog document leidt onvermijdelijk tot een gortdroge aankondiging. Dat wil ik de eerstvolgende keer graag beter zien.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply