PlayStation 2 games komen naar de PlayStation 4

Posted by & filed under .

Playstation 2 headerIk zal vast niet de enige zijn die nog een kast vol PlayStation 2-games heeft. Jammer genoeg ondersteunt de PlayStation 4 geen enkele voorgaande consolegeneratie, maar daar komt binnenkort wellicht verandering in.

Sowieso valt het qua terugwerkende compatibiliteit deze generatie een beetje tegen. Afgezien van de Wii U dan, maar de Xbox One en de PlayStation 4 lanceerden twee jaar geleden zonder enige vorm van retro-ondersteuning. Sony heeft vanaf het begin steeds streaming aangehaald als eventuele oplossing, waarbij je met PlayStation Now games voor de oudere consoles via internet op je PlayStation 4 speelt in plaats van lokaal. Dat is beter dan niets, maar het is natuurlijk niet de meest ideale oplossing. Microsoft verraste op hun beurt vriend en vijand door op de afgelopen E3 terugwerkende compatibiliteit op de Xbox One met de Xbox 360 aan te kondigen. Niet via streaming, maar gewoon lokaal en in theorie voor vrijwel alle Xbox 360-games mits de uitgevers in kwestie daarmee instemden. Een sterk staaltje programmeren, want het is meestal niet makkelijk om games van de ene console zomaar op de andere te laten draaien. Het krachtverschil tussen de vorige generatie en de huidige is in dit geval bij lange na niet groot genoeg om het probleem met brute rekenkracht op te lossen.

Kennelijk heeft Sony besloten dat ze niet achter kunnen blijven en dat alleen een streaming-oplossing niet genoeg is. Dat de PlayStation 3-games niet op de PlayStation 4 draaien is niet zo vreemd vanwege de eerder genoemde aanzienlijke technische uitdagingen. Dat echter zelfs de stokoude PlayStation 1 niet ondersteund wordt, dat kwam altijd een beetje vreemd over. En ook de PlayStation 2 zou de huidige krachtpatser van Sony makkelijk aan moeten kunnen volgens het boerenverstand van de gemiddelde gamer. Volgens Destructoid blijkt dit boerenverstand zo gek nog niet, want enkele PlayStation 2-games zijn op de PlayStation 4 aangemeld voor het leeftijdsclassificatiesysteem PEGI, die ervoor zorgt dat er leeftijdsindicaties op alle spellen staan.

ps2ps4-620xOm precies te zijn gaat het om Ape Escape 2, Dark Chronicle en Twisted Metal: Black. Destructoid heeft zelfs de moeite genomen om een screenshot ervan te nemen. Dat deze titels nu in de PEGI-database opduiken betekent dat ze zijn aangemeld door Sony en dat het bedrijf daarbij heeft aangegeven dat ze op het PlayStation 4-platform zullen verschijnen. Er is verder nog niks aangekondigd of toegelicht van de kant van Sony, maar het wijst er in ieder geval op dat een officiële aankondiging eraan zit te komen.

Later vandaag gaat in Japan de Tokyo Game Show van start en het kan zijn dat Sony daar iets over terugwerkende compatibiliteit op de PlayStation 4 zal melden. Het kan ook zijn dat ze wachten tot de Paris Games Week op 28 oktober om dit aan te kondigen, daar zal Sony dit jaar zijn grote Europese conferentie houden nadat ze ervoor kozen om de Gamescom over te slaan.

Op de PlayStation 3 was het overigens niet mogelijk om zomaar je PlayStation 2-collectie te spelen. Games werden afzonderlijk en uitsluitend digitaal aangeboden. Je moest dus maar hopen dat jouw favoriete PlayStation 2-titel daar toevallig tussen zat en vervolgens moest je deze gewoon kopen, al was de prijs dan wel aanzienlijk lager dan wat je er oorspronkelijk nieuw in de winkel voor betaald zou hebben. De vraag is hoe terugwerkende compatibiliteit met de PlayStation 2 op de PlayStation 4 aangepakt zal worden. Kiest Sony voor hetzelfde systeem van een beperkte selectie die digitaal aangeboden wordt? En zullen de PlayStation 2-games die je al gekocht hebt op de PlayStation 3 dan zonder extra kosten te downloaden zijn? Of durven we te hopen dat er een meer uitgebreide vorm van terugwerkende compatibiliteit aangekondigd zal worden, waarbij ik daadwerkelijk mijn collectie PlayStation 2 games uit de kast kan halen en op de PlayStation 4 kan afspelen?

Theoretisch zou de PlayStation 4 meer dan krachtig genoeg moeten zijn om ‘echte’ terugwerkende compatibiliteit aan te bieden. Voor een PlayStation2-emulator op je PC heb je tenslotte tegenwoordig ook geen bijzonder noeste bak nodig, met een gemiddelde moderne laptop kom je al een heel end. Maar aangezien er nu voor drie specifieke titels afzonderlijk een PEGI-classificatie is aangevraagd, lijkt het erop dat PlayStation 2-games wederom uitsluitend digitaal te koop aangeboden zullen worden. Dat zou jammer zijn, maar het is beter dan niks en eigenlijk ook wel beter dan alleen streaming als enige optie.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply