Productie Xbox 360 na ruim tien jaar stopgezet

Posted by & filed under .

Microsoft-Redmond_header

Microsoft heeft na tien jaar en ongeveer vijf maanden besloten de productie van de Xbox 360 te beëindigen. Het trouwe oude beestje heeft een mooie periode gehad maar het werd toch echt tijd om er eens een punt achter te zetten.

Het huidige hoofd van de Xbox-divisie, Phil Spencer, bracht dit onlangs naar buiten via de Xbox-nieuwssite. Het tien jaar oude apparaat heeft door de jaren heen een hele mooie lijst aan games voor zijn kiezen gekregen dankzij enthousiaste en getalenteerde ontwikkelaars. Vooral de eerste paar jaren wist de Xbox 360 hoge ogen te gooien dankzij titels als Condemned: Criminal Origins, Crackdown, Gear of War of bijvoorbeeld Halo 3. Daarnaast werd het platform van 2008 tot en met 2013 nog eens extra versterkt met de ‘Summer/Winter of Arcade’-titels: een vijftal Xbox Live Arcade games die rond de zomerperiode werden uitgebracht.

Xbox360_Zerohour_launch

Het ‘Xbox 360: Zero Hour’-lanceerevenement in Zuid-Californië in 2005.

Denk hierbij aan klassiekers als Bionic Commando Rearmed, Braid, Shadow Complex, Deadlight, Bastion of Brothers: A Tale of Two Sons. Zeker niet de meest onaardige lijst aan games en eentje die het platform sowieso naar een hoger niveau heeft weten te tillen. Daarnaast kunnen we XBLA zien als een voorloper op het gebied van digitale distributie van consolegames.

Gelukkig zal een groot gedeelte van de Xbox 360-games voortleven op zijn jongere broertje, de Xbox One, dankzij de terugwaartse compatibiliteitsmodus. En mensen die nog gewoon vrolijk door blijven gamen op dit antiek stukje hardware kunnen hun harten ophalen. De Redmond-gigant zal het platform blijven ondersteunen ondanks het beëindigen van de productie van de Xbox 360:

  • Xbox 360 eigenaren blijven toegang houden tot de Xbox Live-diensten zoals online multiplayer en parties, de apps die ze vandaag de dag gebruiken en de ‘Games with Gold’ en ‘Deals with Gold’ programma’s.
  • Xbox Live servers die Xbox 360 diensten ondersteunen zullen ook online en actief blijven. Onze Xbox 360-fans kunnen blijven genieten van hun favoriete games met volledige ondersteuning op Xbox Live.
  • Gamers zullen ook in staat blijven om de meer dan 4.000 Xbox 360 games of Xbox 360 accessoires in de winkel en via de online Xbox 360 Store, zo lang de voorraad strekt.
  • Elk stuk Xbox 360-hardware zal ondersteuning blijven genieten via xbox.com/support.
  • En Xbox One-eigenaren zullen in staat blijven te genieten van de beschikbare Xbox 360 games via de terugwaartse compatibiliteitsmodus van de Xbox One – zonder extra kosten.

Microsoft is overigens niet het enige bedrijf dat verouderde hardware voor een behoorlijk poos in de lucht weet te houden. Denk bijvoorbeeld aan Sony met zijn Playstation 2 uit 2000. Deze hardware was helemaal stokoud en haast vervallen na ruim 12 jaar trouwe dienst bewezen te hebben en werd begin januari 2013 eindelijk de das om gedaan. Nu is het nog even afwachten hoe het Japanse bedrijf de levensduur van de Playstation 3 weet te rekken. Op het moment is de Playstation 3 alleen op zijn retour in Nieuw-Zeeland.

Het is overigens nog maar de vraag hoe lang Microsoft door zal gaan met het aanbieden van zijn Xbox Live-diensten voor het Xbox 360-platform. Het zou mij niet verbazen als hier in een hele rits landen in 2017 al een einde aan komt. Microsoft is in ieder geval druk in de weer met de planning voor de huidige twee platforms – de Xbox One en Windows 10 – en zal daar in de komende weken en maanden (denk aan de E3) zeker nog meer over gaan loslaten.

Xbox360_collectie

Een mooie collectie Xbox 360 consoles. De goede oude tijd.

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply