Quantum Break komt naar Windows 10, gratis voor Xbox One pre-orders

Posted by & filed under .

Quantum Break headerEen Braziliaanse leeftijdsclassificatie had het een paar weken terug al verklapt, maar nu is het bevestigd: Quantum Break komt naar PC. Deze release is echter verre van standaard.

Op hun eigen website heeft ontwikkelstudio Remedy (Max Payne, Alan Wake) alle details bevestigd en uiteen gezet. De PC-versie van Quantum Break zal gelijktijdig met de Xbox One-versie op 5 april verschijnen. Dat niet alleen, iedereen die een digitale pre-order plaatst voor de Xbox One-versie krijgt gratis en voor niks de PC-verise van Quantum Break erbij!

Er zit echter een addertje onder het gras: het gaat hier om een exclusieve Windows 10-editie en het exemplaar dat gratis bij je pre-order op de Xbox One zit, moet in de Windows Store geactiveerd worden. Dat wekt de enge gedachte op dat de Windows Store wel eens de nieuwe Games for Windows Live zou kunnen zijn. Aan de andere kant is gratis en voor niks een hele mooie prijs als je toch van plan was om de Xbox One-versie te kopen.

Naast het grote nieuws dat Quantum Break naar PC komt en exclusief zal zijn voor Windows 10, zijn er ook andere details omtrent de pre-orders voor de Xbox One-versie vrijgegeven. Bij ieder exemplaar van Quantum Break op de Xbox One zit een downloadbare versie van Alan Wake inclusief de twee bijbehorende uitbreidingen op de Xbox 360. Deze is ook speelbaar op de Xbox One.

Verder krijg je bij het plaatsen van een pre-order voor Quantum Break op de Xbox One niet alleen de Windows 10-versie er gratis bij, maar ook Alan Wake’s American Nightmare op de Xbox 360, eveneens af te spelen op de Xbox One.

XboxOne_500GBWhiteConsole_Quantum BreakTot slot zal er een speciale hagelwitte Xbox One-bundel verschijnen voor Quantum Break. Daar zitten de Xbox One- en PC-versies van het spel in digitaal formaat bij, plus Alan Wake en zijn twee uitbreidingen voor de Xbox 360. Deze bundel zal verkrijgbaar zijn vanaf 29 maart, al moet je natuurlijk tot 5 april wachten om Quantum Break te kunnen spelen.

Terug naar de PC-versie van Quantum Break. Deze is inderdaad exclusief voor Windows 10 en de minimale systeemeisen bevestigen dit. Of het spel ook exclusief via de Windows Store verkocht zal worden, en dus niet op Steam verkrijgbaar zal zijn, is nog niet bekend. Let wel dat een Steam-versie absoluut niet uitgesloten is, maar voor nu weten we het simpelweg nog niet. Mocht je echter sowieso wel in zijn voor een nieuwe game van Remedy op je game-bak en zit je nog op Windows 7 of 8, dan zit er niks anders op dan over te stappen op 10.

Ik heb persoonlijk goede ervaringen met Windows 10 en zie dit dan ook niet als een onoverkomelijk probleem. De systeemeisen van Quantum Break lijken een veel groter issue te zijn, kijk maar eens naar de genoemde specificaties onder het kopje ‘aanbevolen’:

Minimum:

Besturingssysteem: Windows 10 (64-bit)
Processor: Intel Core i5-4460, 2.70GHz of AMD FX-6300
Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 760 of AMD Radeon R7 260x
Geheugen: 8 GB
VRAM: 2 GB
HDD: 55 GB
DX: DirectX 12

Aanbevolen:

Besturingssysteem: Windows 10 (64-bit)
Processor: Intel Core i7 4790, 4GHz of AMD-equivalent
Grafische kaart: NVIDIA GeForce 980 Ti of AMD Radeon R9 Fury X
Geheugen: 16 GB
VRAM: 6 GB
HDD: 55 GB
DX: DirectX 12

Klapperdeklap zeg ik dan! Niets minder dan een 980 Ti met wel 6GB aan VRAM, dank u wel meneer! Dat is zo een beetje de meest noeste kaart van dit moment onder de Titan. Is het zover? Allemaal aan de upgrade? Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt.

De laatste tijd valt het me sowieso op dat uitgevers en ontwikkelaars de aanbevolen eisen aandikken onder druk van luidruchtige, onwetende gebruikers. Je kent ze van de Steamfora, van die types die 40 applicaties tegelijk hebben draaien op een laptop en zich dan afvragen waarom ze met de m-versie van een grafische kaart niet The Witcher 3: Willd Hunt op 60 FPS op Ultra-settings kunnen  draaien. Nou ja, ‘afvragen’ is niet het goede woord, eerder steen en been klagen en spreken van ‘de slechtste consoleport OOIT’ en luidkeels roepen om ‘een boycot op ALLES’. Ik denk dus dat het wel mee zou kunnen vallen met die aanbevolen systeemeisen. Bovendien lijkt me dit ook eerder de aanbevolen hardwareconfiguratie voor 1440p en 4K, mocht je een 1080p monitor gebruiken of net als ik je dikke PC op een dikke HDTV aangesloten hebben voor optimale bankgaming, dan zal het waarschijnlijk wel loslopen. Maar pin me daar niet op vast.

Een laatste opmerkelijke opmerking over de beide platfoms van Quantum Break: de savegames op Xbox One en PC zijn onderling uitwisselbaar. Dat is een leuke bonus. Mocht je dus op de Xbox One beginnen en op een gegeven moment de PC-versie willen opstarten (omdat je net een nieuwe PC hebt of zo) dan kun je gewoon verder waar je gebleven was.

Het is in ieder geval fantastisch nieuws dat Quantum Break  ook op PC uitkomt. Hoe meer mensen toegang hebben tot een spel, hoe beter. Hopelijk vormt dit ook een precedent voor andere games op het Xbox-platform, ik denk bijvoorbeeld aan Halo: Master Chief Collection, Scalebound of Gears of War 4. Wellicht horen we daar binnenkort meer over, want op 25 februari vindt een Windows 10-evenement plaats in San Franciso waar niemand minder de Xbaas Phil Spencer aanwezig zal zijn.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply