Quantum Break komt niet naar Steam

Posted by & filed under .

Quantum Break headerVorige week kwam het goede nieuws naar buiten dat Quantum Break, het nieuwste spel van Remedy Entertainment, ook op PC zal verschijnen. Helaas blijkt ieder voordeel wederom zijn nadeel te hebben.

Toen Quantum Break voor de PC aangekondigd werd, onthulde Microsoft tegelijkertijd een opmerkelijke aanbieding: plaats een digitale pre-order voor Quantum Break op de Xbox One en je krijgt de PC-versie er gratis bij. Dat is nog eens een mooie deal! Er was echter een klein addertje onder het gras: dit betrof een versie voor de Windows Store op Windows 10. Een gratis game moet je niet in de byte kijken, maar een grotere zorg was of Quantum Break überhaupt verkrijgbaar zou zijn buiten de Windows Store – op Steam bijvoorbeeld.

Nu heeft Aaron Greenberg van het Xbox-marketingteam echter bevestigd dat Quantum Break op PC inderdaad exclusief op de Windows Store verkrijgbaar zal zijn. Dus niet op Steam of ieder ander concurrerend digitaal platform dat je kunt bedenken. Dit wekt de enge gedachte op dat Microsoft van de Windows Store een verkapte opvolger van Games for Windows Live probeert te maken. Op z’n minst vallen ze terug op een oude en beruchte tactiek: in 2007 flikte Microsoft hetzelfde kunstje door Halo 2 exclusief uit brengen voor DX10 en Windows Vista. Dat werd ze niet in dank afgenomen en binnen een paar weken na de release waren er onofficiële patches in omloop die Halo 2 zonder problemen speelbaar maakten op Windows XP.

De huidige situatie is niet helemaal vergelijkbaar met die van 2007. Ten eerste was Windows Vista niet bepaald een populaire OS, eerder eentje die men als de pest wilde vermijden. Windows 10 lijkt voor velen het tegenovergestelde te zijn en ik heb persoonlijk ook voornamelijk goede ervaringen met dit nieuwe besturingssysteem. Het grootste probleem zit hem in de Windows Store zelf, een applicatie die ik net zo hard vermijd als Vista indertijd. Dat komt vooral omdat de Windows Store het uiterlijk én de inhoud heeft van een mobiele app-winkel. Leuk voor als ze me ooit zover krijgen om een Casual Friday te schrijven, maar verder het allerlaatste wat ik wil zien op mijn geliefde game-PC.  Daarnaast beweren de felste criticasters dat voorgaande ‘echte’ games op de Windows Store, zoals Rise of the Tomb Raider, simpelweg lang niet zo goed of gebruiksvriendelijk werken als die op Steam, al kan ik dat niet persoonlijk bevestigen.

Het heeft er dus alles van weg dat dit het resultaat is van de vele beloftes die Microsoft heeft gedaan de afgelopen jaren aan PC-gamers. Telkens weer werd er geroepen dat ze zich wederom zouden richten op PC-gaming en lange tijd waren we voorzichtig optimistisch: Games for Windows Live verdween en games van Microsoft begonnen zowaar op Steam te verschijnen. Nu kiest de kolossale softwarefabrikant echter voor zijn eigen digitale distributieplatform en dat is jammer. Moeten we weer een account aanmaken voor weer een ander platform. Aan de andere kant is dit ook Microsoft hun goed recht. Valve flikte indertijd tenslotte hetzelfde met Half Life 2 en Steam. Natuurlijk kan Steam tegenwoordig niet meer stuk bij de meeste gamers, maar in 2004 werkte het voor geen meter en was het platform net zo gehaat als Games for Windows Live in zijn hoogtijdagen. En wat te denken van EA met Origin? Inmiddels weten we niet beter, maar dat de FIFA-makers het Steam-pand verlieten viel indertijd ook niet in goede aarde.

Uiteindelijk is de oplossing simpel als je niet aan de Windows Store wil beginnen. Tot voor kort was Quantum Break exclusief voor de Xbox One en eigenlijk is ie dat nog steeds. Er is in dat geval niks veranderd. Van het spel zelf heb ik overigens bijzonder hoge verwachtingen omdat Remedy hiervoor verantwoordelijk was voor Max Payne en Alan Wake. Hun vertrouw ik dus wel met sfeervolle shooters die lekker wegspelen en dus kies ik voor mijn oorspronkelijke plan om Quantum Break op de Xbox One te spelen.

Quantum Break verschijnt op 5 april gelijktijdig op Xbox One en PC.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply