Retrostalker – A Nightmare on Elm Street

Posted by & filed under .

A nightmare on Elmstreet headerHoewel A Nightmare on Elm Street in de jaren 80 menig horror liefhebber de bioscoop in wist te krijgen, zijn er maar verdacht weinig games rondom Freddy Krueger verschenen.

Met het overlijden van Wes Craven kwam bij mij de onvermijdelijke vraag bovendrijven in welke mate zijn meest bekende creatie de overstap van het witte doek naar ons favoriete tijdverdrijf heeft weten te maken. En eerlijk gezegd valt het mij nogal tegen. Ik had verwacht dat er legio games te vinden zouden zijn waarin de man die ons ‘s nachts in onze dromen komt opjagen een hoofdrol speelt. Helaas blijkt dat Freddy alle games waarin hij figureert op zijn met messen bedekte handschoen kan tellen.

Hoewel de eerste film uit deze klassieke horrorserie in 1984 verscheen, moesten gamers wachten tot 1989 voordat ze zelf op de vlucht konden gaan voor Freddy Kreuger. De eerste Nightmare on Elmstreet game werd in dat jaar uitgebracht voor zowel MS-DOS als de Commodore 64. Een jaar later was de NES aan de beurt, dit blijkt echter om een compleet andere game te gaan.

Voordat we deze games eens wat beter gaan bekijken, is het interessant om de ontwikkelstudio’s achter beide games eens te benoemen. Zo is de PC/C64 titel gemaakt door Westwoord Associates, de studio die later vooral bekend zou worden om worden de strategieserie Command and Conquer. Het NES-spel is gefabriceerd door Rare, Ltd, je weet wel, van onder andere Donkey Kong County, GoldenEye 007 en de Banjo-Kazooie games. Beide studio’s zijn in de jaren na de Elm Street games behoorlijk groot geworden, tot ze werden opgeslokt door respectievelijk EA en Microsoft.

DOS A Nightmare On ElmstreetDe eerste Nightmare on Elmstreet game, ik heb voor het gemak de MS-DOS versie er nog eens bij gepakt, is losjes gebaseerd op de derde film uit de serie. Het lijkt erop dat het spel begint op het moment dat de tieners in de film dankzij hypnose de droomwereld in gaan. Net als op het witte doek wordt Joey door Freddy gevangen genomen en hij zal dan ook via het selectiescherm niet te kiezen zijn. Alle andere door nachtmerries geteisterde tieners zijn wel te selecteren, al moet je dit wel snel doen voordat Freddy een speler voor je kiest.

Ieder personage heeft namelijk zijn eigen kracht, zo kan Nancy bijvoorbeeld de tijd even bevriezen en heeft Taryn magische messen tot zijn beschikking. In eerste instantie heb je daar helemaal niets aan. In het begin van het spel ben je namelijk alleen maar aan het rennen. Elm Street is in het spel geen straat meer, lijkt eerder op een complete woonwijk. Dat zou theoretisch gezien alleen voor de postbode een probleem moeten zijn ware het niet dat jij op zoek moet naar Freddy’s huis. Freddy ziet dit niet zo zitten en komt eveneens verhaal halen in Elm Street. Kom je elkaar tegen, dan zal Freddy een gedeelte van je ziel oppeuzelen. Is je ziel op, dan ben je vanzelfsprekend aan Freddy’s genade overgelaten.

DOS A Nightmare On Elmstreet 02Mocht je echter een beetje je best hebben gedaan dan zul je al snel in Freddy’s huis arriveren. Daar begint een spel vol exploratie en zoeken naar de sterkere items die je nodig zult hebben om Joey uit de klauwen van Freddy te krijgen. Als speler mag je slechts een beperkt aantal items met je meenemen, het is dus ook nog eens goed afwegen wat je wel en niet nodig denkt te hebben. Daarnaast zit het huis van Freddy vol met vreselijke monsters die je allemaal een kopje kleiner proberen te maken.

Hoewel A Nightmare on Elm Street bij lange na niet de beste game uit die tijd is, zo zijn in 1989 ook Populous, SimCity en Mother (EarthBound Beginnings) uitgekomen, is A Nightmare on Elm Street best een vermakelijk spel.

NES A Nightmare on Elmstreet Screen 02

Om de verwarring compleet te maken verscheen een jaar later A Nightmare on Elm Street voor de NES. In tegenstelling tot de game die we zojuist bespraken is dit een platformgame in de stijl van Castlevania en ik vermoed ook dat de makers een klein beetje hebben afgekeken bij Konami’s vampierenfestijn. In Castlevania II: Simon’s Quest moet je op zoek naar de verschillende lichaamsdelen van Dracula om deze aan het einde van het spel weer tot leven te wekken. Daarnaast zijn vijanden overdag minder krachtig NES A Nightmare on Elmstreet Screen 01dan tijdens de nachtelijke uren. Vervang Dracula voor Freddy en verander de nacht in een droomwereld, en dan heb je A Nightmare on Elm Street voor de NES. Zodra je in de droomwereld terecht komt na een paar flinke tikken, zal na verloop van tijd Freddy je komen opzoeken. Het resultaat is een gevecht met de beruchte naarling. Mocht in de droomwereld je levenslijn nogmaals op nul terecht komen dan is het echt gedaan met je en kost het je een leven. De wereld waar je als eerste in begint is trouwens een soort hub, telkens als je een van de huizen in Elm Street hebt uitgespeeld kom je weer terug in deze wereld waarna je een ander huis kunt betreden. Zodra je alle verkoolde botjes van Freddy bij elkaar hebt gesprokkeld moet je nog een laatste gevecht aan met de slechterik en heb je gewonnen.

Een van de weinige leuke toevoegingen aan A Nightmare on Elm Street voor de NES is de mogelijkheid om dankzij de NES Four Score met vier spelers tegelijk te spelen. Voor de rest is de NES-versie van A Nightmare on Elm Street niet echt noemenswaardig.

Freddy Kreuger - Mortal KombatDaarna leek het of Freddy Kreuger geen zin meer in spelletjes had totdat in 2011 de Mortal Kombat serie weer eens van stal getrokken werd. Freddy werd voor deze nieuwe Mortal Kombat game als DLC aangeboden en verscheen natuurlijk ook in de meest complete versie Mortal Kombat Komplete Edition. Deze verschijning telt voor de meeste fans van A Nightmare on Elm Street echter niet omdat het niet de échte Freddy is, de versie die Wes Craven in de jaren 80 had bedacht. In Mortal Kombat verscheen het slappe aftreksel uit de even zo slappe remake uit 2010 waar Craven weinig tot niks mee te maken had. Bovendien kent iedereen Freddy Krueger zoals die neergezet wordt door acteur Robert Englund in alle films behalve deze remake.

Ik kan mij haast niet voorstellen dat ik hiermee alle A Nightmare on Elm Street games heb gehad, toch lijkt het erop dat er niet meer zijn. Natuurlijk is er her en der nog wel een fan-game te vinden, maar meer officiële titels zijn nergens te bekennen. Persoonlijk zou ik wel in zijn voor een goede Nightmare on Elm Street game, zolang ze maar met een ding rekening houden. Mocht iemand Freddy’s tekst moeten inspreken dan is er eigenlijk maar een acteur die dat kan: de eerder genoemde Robert Englund.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

Leave a Reply