Retrostalker – M.U.D.S.

Posted by & filed under .

MUDS - headerHet WK voetbal is in volle gang en Nederland doet het goed. Tijd voor Gamestalker om ook ons sportiefste beentje voor te zetten. In ons geval doen we dat met een terugblik op een van de beste sport games aller tijden. M.U.D.S. oftewel Mean Ugly Dirty Sports.

MUDS Screenshot - 01M.U.D.S. is een sport game vervaardigd door Golden Goblins en uitgegeven voor de Commodore Amiga en MS-DOS door Rainbow Arts in 1990. Nu ben ik niet bepaald een fan van sport of sport games maar M.U.D.S. is niet zomaar een sport game. Het mag zich dan afspelen in een fantasy wereld, desondanks is het een van de meest realistische sport games ooit gemaakt. Met een klein, onbekend team spelers wordt je in een stad gedropt met als doel de lokale sportcompetitie te winnen. Hoe de sport heet wordt nooit duidelijk gemaakt maar het komt neer op een mix tussen rugby en gladiatorengevechten. Om kampioen te worden zul je je team moeten versterken, spelers tevreden houden en vooral zorgen dat je genoeg geld verdient. Je hoeft dit echter niet alleen te doen. De game biedt opties voor tweespeler co-op en zelfs een vs mode al is die laatste modus niet beschikbaar in de campaign.

MUDS Screenshot - 09Het eerste doel is geld verdienen en dan zo snel mogelijk naar de slavenmarkt om nieuwe spelers te kopen, het team waarmee je begint is misschien genoeg om een eerste wedstrijd te winnen maar daarna worden de tegenstanders al snel vervaarlijker. De markt biedt een keur aan spelers van verschillende fantasiewezens, geen standaard wezens als orcs, elven of dwergen maar volkomen originele rassen als heartwinders, warklonks, whizzles, knaraks and scirons. Ook gewone mensen zijn een optie en die blijken in de eerste twee competities van de game buitengewoon sterke spelers (koop Teut Busnet, stomme naam maar een fantastische speler), zelfs tot halverwege de derde competitie zijn ze een aardige aanvulling op een team.

MUDS Screenshot - 05Je moet altijd opletten wat voor spelers je in je team hebt. Ieder team bestaat uit twee verdedigers, een middenvelder en twee aanvallers. De verdedigers en aanvallers moeten paren van hetzelfde ras zijn, je kunt niet een bull en een mens in de verdediging zetten maar wel twee bulls, hetzelfde geldt voor de aanvallers. Het loont ook om voor je aanvallers en verdedigers meerdere spelers van hetzelfde ras te hebben zodat je kunt uitwisselen mocht zich een ‘ongeval’ voordoen. Als je namelijk geen compleet team meer in het veld kunt brengen wint de tegenstander automatisch. Dit werkt uiteraard ook andersom.

MUDS Screenshot - 08Daar schuilt meteen een van de krachten van het spel. Zoals in iedere sport kun je natuurlijk gewoon op punten winnen. Dat is het verstandigst omdat het het meeste geld oplevert maar als je bang bent dat dat niet gaat lukken kun je ook je best doen spelers van de tegenstander uit het veld te verwijderen door ze te tackelen of met ze op de vuist te gaan. Daar zitten echter wel een paar regels aan verbonden. Het veld bestaat uit drie gebieden. De verdedgingszones aan beide zijden met daarachter een gracht en een mand waar de flonk (het beestje dat als bal gebruikt wordt) moet worden gedeponeerd om punten te scoren en een middenveld dat de helft van het totale oppervlak van het veld in beslag neemt.

MUDS Screenshot - 04In de verdedigingszones is alles toegestaan, het is dan ook raadzaam om daar sterke spelers neer te zetten zodat ze makkelijk tegenstanders kunnen tackelen. In het middenveld echter worden tackles bestraft met een vrije worp en voor vechten wordt de speler die het gevecht is gestart tijdelijk bevroren. De grachten aan beide zijden van het veld bieden ook nog een extra attractie. Om een punt te scoren kun je de flonk in de mand werpen maar over de gracht heen springen en de flonk dunken levert een tweepunter. Dat betekent echter wel dat de speler terug moet zwemmen terwijl een vleesetend monster door de gracht zwemt om nietsvermoedende spelers op te peuzelen. Waarom voor tweepunters gaan dan? De hoeveelheid geld die je wint is afhankelijk van het verschil in punten tussen jou en je tegenstander. Met zeven flonks kun je dus voor zeven punten gaan maar veertien punten levert tweemaal zoveel geld op.

MUDS Screenshot - 03Als je op punten niet lijkt te kunnen winnen kun je een timeout aanvragen als jouw team de flonk bezit. Tijdens timeout heb je de mogelijkheid spelers uit te wisselen en de tactieken aan te passen. Als punten geen optie zijn kun je dus je sterkste spelers in het veld brengen en ze zo aggressief mogelijk laten spelen in de hoop dat je met genoeg gevechten en tackles het vijandelijke team het veld uit kunt slaan. Het levert wel minder geld op maar misschien wel de titel. Dat zijn al twee manieren om te winnen maar er zijn er nog meer. Voor iedere wedstrijd reis je naar een stad waar je een aantal dagen hebt tot het begin van de wedstrijd. Die tijd kun je gebruiken om langs een geneesheer te gaan en je team weer strijdbaar te maken na een zware wedstrijd, naar de markt om spelers te kopen of verkopen. Je kunt echter ook een bezoekje brengen aan de lokale taveerne, een praatje maken met de scheidsrechter voor de wedstrijd en, na een paar drankjes zien of je de scheidsrechter wat sympathieker kunt maken. Ook is er de mogelijkheid spelers van het andere team op te kopen. Als je een sterk team hebt kun je zelfs een gevecht uitlokken in de hoop dat je de tegenstander al voor de wedstrijd uit het veld kunt slaan. Dit laatste kan echter wel leiden tot interventie van de lokale autoriteiten en een fikse boete. Bij aanvang van de wedstrijd wordt je zelfs nog de mogelijkheid geboden flonks te kopen zodat de beestjes naar jouw spelers toekruipen.

MUDS Screenshot - 07Daarnaast is er nog het beheren van je geld. Zolang je met een flinke voorsprong in punten wint is dat geen probleem maar als dat niet lukt zul je geld moeten lenen van de bank, als je rood staat bij de bank mag je de stad niet verlaten. Je kunt je ook wenden tot de lokale woekeraar voor wat extra geld maar als je die niet op tijd terugbetaalt kun je een bezoekje van de knokploeg verwachten. Het enige dat M.U.D.S. mist is doping maar verder is het eigenlijk niet anders dan echte sportcompetities met omkoping en het wegstelen van goede spelers van de concurrentie. Al jaren houd ik GOG in de gaten maar M.U.D.S. is nog altijd niet beschikbaar behalve als abandonware. Dat is jammer want een GOG release met handleiding zou fantastisch zijn. Nog beter natuurlijk zou een remake zijn, het hoeft niet ingewikkeld, gewoon de graphics een beetje oppoetsen, iets scherpere besturing, misschien een beetje online multiplayer erbij. Aan art direction en de verschillende rassen hoeft echter niets veranderd te worden, die zijn uniek en interessant genoeg zoals ze zijn.

Powered By DT Author Box

Written by Dennis Bakker

Dennis Bakker

Een groot liefhebber van hardcore stealth en traditionele RPG’s, het liefst met lappen tekst en heel veel virtuele boeken om te lezen en verzamelen. Ook indiegames doen het bij hem goed, vooral om op zondag zijn zielenrust mee te vinden.

One Response to “Retrostalker – M.U.D.S.”

  1. Sander Sander

    M.U.D.S.: de beste inhoud van twee double density discs die ik ooit heb gehad 🙂

    Reply

Leave a Reply