Retrostalker – Sid Meier’s Alpha Centauri

Posted by & filed under .

Alpha Centauri - header

Het kon niet uitblijven sinds de aankondiging van Civilization: Beyond Earth een paar weken terug. Een terugblik op een van de beste en origineelste titels uit de Sid Meier stal. Sterker nog, als ik eerder op de hoogte was geweest van Civilization: Beyond Earth had ik ook eerder over Alpha Centauri geschreven.

Kijk, Civilization is natuurlijk mooi en ieder deel voegt wel iets nieuws toe aan de formule, maar van een volwaardig vervolg is binnen de reeks nooit sprake geweest. Ieder deel is simpelweg een meer verfijnde variant van dezelfde exercitie. Duik de geschiedenis in, kies uit een immer aanzwellende lijst historische culturen jouw favoriet om de wereld mee te veroveren en doe je best de geschiedenis te herschrijven door de Inuit tot dominante cultuur te verheffen. Hoe gepolijst het allemaal ook wordt, het is steeds weer hetzelfde verhaal en je zit altijd vast aan dezelfde culturen, historische wereldwonderen en militaire eenheden.

Alpha Centauri screen - 05Dat is waar Alpha Centauri zich onderscheidt als officieus vervolg op de Civilization serie. Waar het lanceren van een schip om Alpha Centauri te koloniseren een van de manieren is om een spelletje Civilization tot een triomfantelijk einde te brengen, is dat in Alpha Centauri slechts het begin. Nog voordat het schip haar doel bereikt worden door een technische storing de passagiers ontwaakt uit hun cryogene slaap. In plaats van harmonieus samen te werken valt de missie uiteen in een aantal facties, niet meer gebonden aan de culturen van aarde maar gebaseerd op ideologieën. Zodra het schip Alpha Centauri bereikt verspreiden de facties zich over de planeet Chiron en begint het oude liedje van achterdocht, macht en oorlog weer van voren af aan.

Alpha Centauri screen - 10De verschillende facties zorgen direct voor variatie in het spel met hun uiteenlopende ideologieën die verschillende bonussen opleveren. Zo heeft de hyper-communistische autocratie Human Hive factie een hogere productie en bevolkingsgroei maar een zwakke economie. De militante Spartans baseren hun bestaan op het principe dat de sterksten overleven, derhalve hoeven ze niet extra te betalen voor de productie van prototypes. De ultiem kapitalistische factie Morgan Industries gelooft in een vrije markt waardoor handel met andere facties een bonus voor ze oplevert. Behalve directe gevolgen voor de gameplay, hebben de ideologieën ook op lange termijn gevolgen voor het beleid dat ze kunnen voeren.

Alpha Centauri screen - 04In Civilization zit je vast aan historische regeringsvormen. Despotisme, monarchie, republiek, noem maar op. Alpha Centauri gooit die concepten overboord en staat toe je eigen economie en samenleving in te richten door in te stellen wat voor waarden jouw factie nastreeft, de politiek van je samenleving en economische modellen. Er is zelfs een categorie genaamd “Future Society” waar esoterische opties beschikbaar worden op basis van de technologieën die je hebt ontdekt. Het geheel biedt een variabel regeringsmodel en bepaalde keuzes zijn uitgesloten voor bepaalde facties. Morgan Industries kan bijvoorbeeld als pure vrijemarkteconomie niet kiezen om een geplande economie te hebben en de strikt autocratische Human Hive kan uiteraard niet democratisch geregeerd worden.

Alpha Centauri screen - 11De manier waarop de wereld wordt weergegeven in Alpha Centauri was ook een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. In plaats van bergen die als sprites op de hexes waren geplakt glooit de kaart van Alpha Centauri daadwerkelijk. Dit betekent dat je de wereld fysiek kunt beïnvloeden met behulp van terraformers. Door land te verhogen of verlagen kun je de regenval en daarmee plantengroei rond je koloniën naar je hand zetten en is het zelfs mogelijk nieuw land te creëren of juist land in de zee te laten verdwijnen. In plaats van constant zoeken naar de ideale locaties om een kolonie te vestigen kun je zelf de ideale omstandigheden creëren. Het kan zelfs een slinkse tactiek zijn om te proberen koloniën van je tegenstanders te isoleren of zelfs volledig in de zee weg te laten zinken, mits ze geen pressure domes gebouwd hebben want daarmee kunnen de nederzettingen gewoon in de zee blijven voortbestaan.

Alpha Centauri screen - 01Wat voor mij persoonlijk nog het meest tot de verbeelding sprak waren echter de eenheden. Naarmate meer technologie wordt ontwikkeld worden er meer en meer prototypen gemaakt, eigenlijk net zoals in andere games. Het interessante van Alpha Centauri is echter dat alle eenheden modulair zijn en dat je volledig naar eigen inzicht nieuwe prototypen in elkaar kunt knutselen. Er is niets mooiers dan een leger op maat gemaakte voertuigen in elkaar te knutselen en een tegenstander in een korte, felle slag tot overgave te dwingen. Natuurlijk is het ook mogelijk alle zwaarste wapens en bepantsering aan je eenheden te geven, maar dat wordt zo duur dat je nooit een behoorlijk leger uit de grond stampt. Dus geef je de eenheden die nederzettingen verdedigen veel bepantsering maar zwakke wapens en bouw je snelle, licht bepantserde voertuigen met zware wapens om tegenstanders rondom je steden snel uit te kunnen schakelen voordat ze je kunnen belegeren en vastzetten in je eigen gebied.

Alpha Centauri screen - 07Het uiteindelijke doel voor mij persoonlijk was altijd de planet buster. De Alpha Centauri equivalent van de kernbom uit Civilization. In Civilization is een kernbom heel vervelend want zo’n ding halveert de bevolking van de stad waar het op losgelaten wordt, verwoest eenheden en vervuilt het omliggende gebied. De planet buster gaat echter een stapje verder. Alle nederzettingen in de radius van explosie worden van de kaart gevaagd evenals alle eenheden in dat gebied. Sterker nog, als een planet buster op land gebruikt wordt laat het een enorme krater achter. Het laat zich dan ook raden dat de planet buster vooral buitengewoon effectief is op locaties waar tegenstanders veel nederzettingen dicht op elkaar hebben gebouwd. Met een enkele aanval sla je een enorm gat in de bevolking en productie van een tegenstander. Het nadeel is echter wel dat je vanaf het moment dat je de eerste gebruikt, voor de rest van het spel in oorlog bent met alle andere facties. Het loont dus om van te voren een voorraadje van planet busters aan te leggen.

Alpha Centauri mag dan inmiddels grafisch wat achterhaald zijn, de gameplay is nog net zo fris als toen de game in 1999 uitkwam. Het is te hopen dat Civilization: Beyond Earth net zoveel vernieuwingen naar het oude concept zal brengen als Alpha Centauri indertijd deed. Totdat we dat echter zelf uit kunnen vinden kun je natuurlijk altijd Alpha Centauri oppikken op GOG voor slechts zes dollar en voor dat geld krijg je ook direct de uitstekende Alien Crossfire uitbreiding erbij.

Powered By DT Author Box

Written by Dennis Bakker

Dennis Bakker

Een groot liefhebber van hardcore stealth en traditionele RPG’s, het liefst met lappen tekst en heel veel virtuele boeken om te lezen en verzamelen. Ook indiegames doen het bij hem goed, vooral om op zondag zijn zielenrust mee te vinden.

Leave a Reply