Review: Enter the Gungeon [PC]

Posted by & filed under .

Enter the Gungeon headerNormaal durf ik er pas een review uit te schrijven zodra ik een spel volledig heb doorgespeeld. Helaas blijk ik simpelweg niet goed genoeg voor Enter the Gungeon. Toch denk ik dat ik inmiddels iets over deze rogue-like durf te zeggen.

Hoewel ik nergens enorm in uitblink geloof ik toch dat ik redelijk handig ben met een controller en hierdoor de meeste games vrij gemakkelijk doorspeel. Zo af en toe een flinke uitdaging kan dan ook geen kwaad en met Enter the Gungeon heb ik een behoorlijke uitdaging gevonden geloof ik. Dat is fijn voor mij natuurlijk, maar is Enter the Gungeon de moeite van het installeren waard?

Enter the Gungeon 004Het antwoord op een dergelijke vraag is altijd lastig, ieder zijn genre natuurlijk. Maar mocht je blij worden van games als The Binding of Isaac en Nuclear Throne, daarnaast niet wegkijken voor een flinke dosis bullethell, dan mag ik oprecht afvragen waarom Enter the Gungeon nog niet in je collectie zit. Mocht je deze compleet random gegenereerde twin-stick bullethell al wel hebben gespeeld dan weet je precies wat ik bedoel!

In Enter the Gungeon is een koninkrijk vele jaren geleden ten val gebracht door een legertje rotzakken uit de ruimte. Deze indringers, die nogal op munitie lijken, herbouwen het kasteel waar ze op geland zijn en onderdrukken de lokale bevolking. Ergens in de krochten van het oude kasteel, vele lagen onder het oppervlak, ligt een heel speciaal wapen verstopt. Eentje die het verleden ongedaan kan maken waardoor de invasie kan worden teruggedraaid. Vele helden hebben al geprobeerd dit wapen te pakken te krijgen, en vele hebben gefaald. Ook jij doet een verwoede poging om het land te bevrijden. Al kan ik je verklappen dat je dit waarschijnlijk niet in een keer lukt.

Enter the Gungeon 005Het klopt, dit is de zoveelste pixelart game, iets wat in mijn optiek absoluut niet erg is. Al helemaal niet als je de kwaliteit van deze pixels bekijkt. De animaties zijn dik in orde, het zit vol met mooie effecten en belichting en niet op de laatste plaats speelt het als een zonnetje op heel veel wat oudere hardware. Voor mij een reden om weer eens een controller in mijn tas te proppen zodat ik in de trein wat te doen heb, al vermoed ik dat de rest van redactie zou willen dat ik eens wat meer zou schrijven.

Enter the Gungeon 001De gameplay van Enter the Gungeon lijkt in eerste instantie poepie simpel, al snel kom je er echter achter dat er nog best wel wat van je verwacht wordt. Nadat je de eerste kerker betreed en iemand deze keurig netjes afsluit begint je avontuur. Nadat je in het eerste potje vreselijk je best doet om alle kogeltjes te ontwijken kom je er gaandeweg achter dat je het met enkel deze tactiek absoluut niet zal gaan redden. Je moet dekking zoeken, over kogelregens heen springen en zorgen dat je wapens op het juiste moment herlaadt en afvuurt. Zodra je bij een van de eindbazen komt worden deze vaardigheden nog eens extra op de proef gesteld en al snel hoop je dat je niet per ongeluk een van je analoge sticks afbreekt omdat je toch echt nog veel sneller een bepaalde kant op wilt rennen. Gelukkig liggen de kerkers afgeladen met wapens en andere upgrades.

Teleporten is je vriend in Enter the Gungeon

Teleporten is je vriend in Enter the Gungeon

Zodra je met een van de vier verschillende personages in de kerker afdaalt moet je het doen met de wapens uit je basispakket. Bij de een zijn dit er twee en bij de ander slecht eentje. Voordeel is wel dat deze piefpaf pistooltjes ongelimiteerd kunnen blijven knallen, mits je wel af en toe herlaadt natuurlijk. Tijdens het verkennen van de kerker is de kans groot dat je tegen een aantal kisten, á la Borderlands, aanloopt. Deze zitten volgepropt met allerhande wapens en hulpmiddelen om je barre tocht wat makkelijker te maken. Ook dit is compleet random en het kan dus ook zijn dat je precies de verkeerde wapens treft waardoor het nog steeds scheer onmogelijk lijkt om een eindbaas tot moes te schieten. De wapens waar je eigenlijk geen klap aan hebt zijn over het algemeen wel weer grappig om te gebruiken. Zo is er een wapen dat T-shirts schiet en eentje die letters over het scherm heen jaagt. Ook aan alle te vinden upgrades is het nog maar de vraag in hoeverre deze je juist verder helpen. Het zijn nogal wat wapens en items dat je kunt vinden, iemand met een zelfde soort brein als dat van mij lukt het nooit om alle statistieken te onthouden. Daar hebben de makers echter rekening mee gehouden middels een handig boek waarin alles wat je ooit hebt gevonden wordt bijgehouden. Niet geheel onbelangrijk aangezien alle wapens weer net andere statistieken blijken te bevatten, en als je die eindbaas omver wilt blazen is het essentieel dit te beseffen.

Enter the Gungeon 006Daarnaast is het niet altijd de allerbeste keuze om elk kistje met wapens dat je tegenkomt open te trekken, ze zitten allemaal op slot en sleutels zijn in Enter the Gungeon een schaars goed. Nu kun je deze wel bij de goedlachse, besnorde, Bello kopen (tot je begint te schieten in zijn zaak trouwens, dan is Bello minder goedlachs). Deze NPC heeft op elke verdieping een winkeltje met van alles en nog wat, maar ook de muntjes (of hulzen eigenlijk) die je verzamelt zijn redelijk schaars. Ook krijg je, zodra je een eindbaas uit zijn schoenen schiet, Hegemony Credits. In eerste instantie zul je verwonderd met deze munteenheid blijven zitten maar na verloop van tijd, zodra je verder afdaalt in Enter the Gungeon zul je NPC’s bevrijden waarvan een aantal dan weer een winkeltje openen in ‘The Breach’, daar waar jij je personage kiest. De credits kun je bij hen besteden zodat er weer krachtigere wapens en voorwerpen in de kerkers zullen verschijnen. Alsof dit alles het spel nog niet complex genoeg maakt zitten er in de verschillende kerkers ook nog eens allerlei geheimen verstopt. Hier ga ik natuurlijk niets over verklappen, dat zou voor jou de pret mogelijk bederven.

Enter the Gungeon 007Al met al ben ik bijzonder onder de indruk van Enter the Gungeon, het enige minpuntje is dat ik de soundtrack van de eerste wereld een beetje zat begin te worden, al ligt het aan mij dat ik nogal veel in deze eerste wereld moet rondlopen. Ik merk dat, ondanks mijn vele faalpogingen, ik telkens nog een rondje wil spelen. Niet alleen omdat ik simpelweg het einde van het spel een keer wil halen maar ook omdat het verslavend werkt om alle wapens en items bij elkaar te verzamelen. Het is briljant hoe eenvoudig de gameplay in eerste instantie lijkt en hoe complex deze uiteindelijk blijkt te zijn. Natuurlijk moet je dit wel binnen de grenzen van het genre zien. Van wat ik tot nog toe heb mogen spelen, en dat is inmiddels meer dan mij lief is, ben ik onder de indruk. Enter the Gungeon is een bijzonder fijne toevoeging aan mijn games collectie.

Enter the Gungeon is al enige tijd verkrijgbaar voor de PC en PlayStation 4.

Uit de tijd gekomen...

Uit de tijd gekomen…

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

Leave a Reply