Servers Final Fantasy XI de nek omgedraaid op 360 en PS2

Posted by & filed under .

Final_Fantasy_XI_header

Voor spelers die hadden gehoopt nog wat meer tijd door te kunnen brengen in Vana’diel, de wereld waar Final Fantasy XI zich in af speelt, heeft het laatste avontuur toch echt gisteren zijn beloop gevonden.

Tenminste, als je deze online ervaring altijd op de PlayStation 2 of Xbox 360 hebt gespeeld. Ondanks dat Final Fantasy XI een van de oudste MMO’s is, zal het spel vanaf vandaag alleen nog speelbaar zijn op de PC. Square Enix liet ongeveer een jaar geleden doorschemeren dat ze de stekkers zouden trekken uit de servers voor de PlayStation 2 en Xbox 360-platforms. Een echte verrassing is het dus ook weer niet, maar voor de vele fans die het spel nog steeds spelen op een van deze twee zwaar verouderde stukken hardware zit er niets anders op dan te migreren naar de PC.

FinalFantasyXI_1Final Fantasy XI stamt alweer uit 2002 en werd als eerste in Japan uitgebracht voor de Playstation 2. Eind 2003 werd Final Fantasy XI op de Amerikaanse PC-markt uitgebracht alvorens in 2004 over de hele Westerse wereld te worden uitgesmeerd. In 2006 was pas de Xbox 360 aan de beurt. Het spel viert dus alweer bijna zijn 14-jarig bestaan. Het is in ieder geval een behoorlijke poos en het zou dus een beetje zonde zijn als je nu al je vergaarde items, levels en account(s) verloren zou zien gaan.

Gelukkig heeft Square Enix hier rekening mee gehouden en hoef je niet een nieuwe licentie voor Final Fantasy XI aan te schaffen op de PC en verlies je ook niet je account. Echter dien je het PlayOnlineID wel over te zetten naar een Square Enix-account. Gamers op de PC kunnen voorlopig vrolijk door blijven spelen aangezien Final Fantasy XI alle (relatief) moderne Windows OS-smaakjes – denk daarbij aan Windows Vista, 7, 8 en 10 – ondersteunt. Square Enix waarschuwt mensen wel dat de game compatibiliteitsproblemen kan geven met bepaalde software of besturingsprogramma’s. De minimale en aanbevolen systeemeisen zijn op de PlayOnline website van Square Enix te vinden.

Mocht je nog geen PC of fatsoenlijke hardware hebben kun je nog even wachten tot de mobiele versies van Final Fantasy XI worden uitgebracht in de loop van 2016. Vana’diel wordt voorlopig dus nog lang niet aan de zijlijn gezet ondanks de alweer naderende release van Final Fantasy XV aankomende september.

FinalFantasyXI_PortWind

Ah, de rustieke omgeving en het mooie groen van een rustieke engine uit 2002.

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply