Sonic the Hedgehog keert terug in nieuwe game

Posted by & filed under .

Sonic_the_Hedgehog_header

De laatste keer dat we iets van de razendsnelle blauwe egel Sonic vernamen in zijn eigen hoofdreeks, is alweer wat jaartjes geleden. Toch werd afgelopen week de 25ste verjaardag gevierd van deze snelle jongen.

Sonic the Hedgehog, het eerste deel uit de Sonic-reeks, verscheen op 23 juni 1991 voor de originele Sega Mega Drive. Door de jaren heen zijn er behoorlijk wat Sonic the Hedgehog-games uitgebracht voor verschillende platformen en verspreid over aanzienlijke generatie aan consoles en handhelds. Sonic wist niet alleen in het tweedimensionale speelveld de nodige obstakels te doorstaan en keer op keer af te rekenen met dokter Eggman (de originele naam van dokter Robotnik) en consorten, maar ook weet hij sinds halverwege de jaren negentig dat dit ook prima gaat in de driedimensionale wereld.

Sonic 3D Blast uit 1996 is weliswaar een isometrisch gezichtsveld, echter neemt dat niet weg dat dit het eerste avontuur is dat onze blauwe held in de derde dimensie doorkruist. Misschien is dit avontuur voor velen ook niet zo memorabel als het echte eerste 3d-avontuur uit 1999 voor de Dreamcast, Sonic Adventure, maar het geeft wel een verfrissende nieuwe kijk op Sonics wereld en is daarbij een mooie aanvulling op de eerdere versies op de Master System, Mega Drive, 32X (een hardwareuitbreiding voor de Mega Drive) en Game Gear. Daarnaast zijn er vooral de eerste vijftien jaar toch aardig wat interessante Sonic-platformers uitgekomen voor een verscheidenheid aan consoles.

Sonic 3D BlastDe laatste twee 2d-games, Sonic the Hedgehog 4 Episode 1 en 2, stammen alweer uit 2010 en 2012. En hoewel het geen onaardige games zijn, zit er wat mij betreft nog wel een aardig kwaliteitsverschil tussen deze twee titels en de eerdere delen. Denk daarbij aan vooral de eerste drie titels van Sonic the Hedgehog, Sonic & Knuckles en Sonic CD. Overigens is het niet zo gek dat de Sonic-titels van de laatste paar jaren wat aan kwaliteit zijn verloren ten opzichte van de eerste generatie games aangezien de originele drie helden uit Sonic Team, Yuji Naka (voormalige hoofd), Naoto Ōshima (designer en adviseur) en Hirokazu Yasuhara (planner en lead designer), respectievelijk in 2006 en beide twee ontwerpers in 2002 al Sonic Team hadden verlaten.

Afgelopen zaterdag 25 juni werd er door Sega een speciaal evenement georganiseerd te Tōkyō en liet Takashi Iizuka, een die-hard Sonic ontwerper en al enkele jaren (sinds 1999) hoofd van Sega Studio USA (Sonic Team USA), weten dat er een nieuwe Sonic titel in de pijplijn zit. Als Sonic fan van het eerste uur ben ik natuurlijk helemaal in mijn nopjes met dit goede nieuws. En ondanks dat we nog totaal niet weten om wat voor een Sonic game het gaat en of het überhaupt wel een interessant concept gaat gebruiken zoals Sonic Lost World, kondigde Iizuka ook nog even aan dat het spel al in 2017 over de toonbank vliegt.

Gelukkig zal Sega tijdens het jubileumfeest op 22 juli aanstaande het een en ander uit de doeken doen over dit nieuwe deel. Dus heel veel langer hoeven we ook weer niet te wachten. Daarnaast heeft Sega de nodige concept art vrijgegeven waarop de verschillende personages uit de Sonic-reeks worden geportretteerd:

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply