Speel oude Xbox 360-games op je Xbox One

Posted by & filed under , .

E3 Xbox One HeaderBinnenkort wordt er gehoor gegeven aan een lang gekoesterde wens van Xbox One bezitters. Zij kunnen dan aan de slag met hun Xbox 360-games op de Xbox One. Dat moet een behoorlijke klus zijn geweest voor Microsoft.

Het klinkt heel eenvoudig om terugwerkende compatibiliteit te realiseren tussen twee consoles. De nieuwe console is immers een stuk krachtiger als de voorgaande, dus zouden de games van de vorige console zonder al te veel moeite moeten kunnen draaien op die gloednieuwe, pijlsnelle hardware.

Helaas ligt het allemaal net iets lastiger, de Xbox 360 bestaat bijvoorbeeld uit veel meer speciaal gemaakte componenten dan de Xbox One. Deze laatste maakt namelijk voor een groot deel gebruik van enigszins standaard X86 architectuur, laat we zeggen de onderdelen die ook in je alledaagse PC zitten. Hierdoor is ook een groot deel van de omgeving waarin je games draaien compleet opnieuw geschreven en snapt deze geen moer van je Xbox 360-discs. Hoe heeft de Xbox-bouwer het dan toch voor elkaar gekregen dat je Xbox 360-games straks op je Xbox One kunt gaan spelen?

Eigenlijk heeft het Xbox team een emulator voor de Xbox One geschreven, compleet met startscherm en menustructuur zoals je deze gewend was op de 360. Deze software laten ze afspelen in de omgeving waarin je normaal je games start. Eigenlijk is je Xbox 360 een soort game waarin een game wordt afgespeeld. Vandaar ook dat je net als in alle Xbox One games filmpjes en screenshots kunt maken. Dit komt dan weer doordat de software waarmee je deze filmpjes en screenshots maakt een uitgeklede versie van Windows 8 is die ergens op de achtergrond draait.

Het klinkt allemaal mateloos ingewikkeld, en dat is het waarschijnlijk ook, gelukkig hoeven wij ons daar niet druk over te maken en moeten wij simpelweg aangeven welke games uit de Xbox 360-bibliotheek op de Xbox One willen spelen. Het team dat verantwoordelijk is voor het laten werken van deze games gaat namelijk niet alleen de games omzetten die nog steeds veel op de 360 worden gespeeld (en welke ze juridisch voor elkaar weten te krijgen), ook kijken zij naar de community voor feedback over welke games zij willen zien.

Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om de fysieke discs die je van nog van de Xbox 360 in bezit hebt op de Xbox One te steken en zo te spelen.

Er zijn al mensen die deze functionaliteit mogen uittesten, dat zijn de gelukkigen die deel uitmaken van de previewgroep,. Normale stervelingen moet nog even wachten tot deze functionaliteit voor hun beschikbaar komt. Er zullen bij het uitrollen onder een groter publiek van deze functionaliteit al een ruime verscheidenheid aan games beschikbaar zijn.

Powered By DT Author Box

Written by Martijn Schuurman

Martijn Schuurman

De baas van de hele Gamestalker bende. Martijn is dol op retro- en indiegames en het verzamelen daarvan. Hij is ook door de rest van Gamestalker redactie tot racegame specialist benoemd omdat hij ooit een stuurtje heeft gekocht.

Leave a Reply