Star Wars Day: X-Wing serie op Steam, sale op GOG en Steam

Posted by & filed under .

Star Wars TIE Fighter Special Edition headerEen half jaar geleden verscheen de X-Wing-serie op GOG, het was voor het eerst dat deze beruchte spacesims digitaal verkrijgbaar waren. Vanaf nu is de reeks ook op Steam, maar in het kader van ‘Star Wars Day’ zijn er ook nog een boel sales.

Voor diegenen die niet weten wat Star Wars Day is: het is een wereldwijde feestdag waarbij gevierd wordt dat Star Wars bestaat. Niet geheel toevallig is daarvoor 4 mei gekozen, deze datum komt voort uit een woordgrap. “May the 4th be with you” = “May the Force be with you”. In Nederland zitten we natuurlijk met de Nationale Dodenherdenking op dezelfde datum, dus hou daar rekening mee wanneer je op die dag de soundtrack van Star Wars hard wilt aanzetten en buiten in de tuin lightsaber-gevechten wilt gaan houden. Voor de gamers onder ons brengt Star Wars Day allemaal leuke nieuwtjes met zich mee.

Ten eerste is de X-Wing-serie vanaf nu ook op Steam verkrijgbaar. Naast Star Wars: X-Wing en Star Wars: TIE Fighter, zijn ook Star Wars: X-Wing Alliance en X-Wing vs. TIE Fighter los of als bundel op de digitale kop te tikken. De eerste twee titels zijn dezelfde ‘special editions’ die een half jaar geleden op GOG verschenen. Dat betekent dat Star Wars: X-Wing de oorspronkelijke DOS-versie uit 1993 bevat en de heruitgave voor Windows uit 1998 met verbeterde graphics (dankzij een overstap op de engine van X-Wing vs. TIE Fighter).  De Windows-versie uit 1998 bevat echter niet de iMUSE dynamische muziek uit de originele versie en ook is de ondersteuning voor muis en toetsenbord verwijderd. De special edition van Star Wars: TIE Fighter omvat eveneens de oorspronkelijke DOS-versie uit 1994 en de heruitgave voor Windows uit 1998, ook met verbeterde graphics (zelfs 3D-acceleratie!) maar met hetzelfde nadeel: zonder iMUSE of ondersteuning voor muis en toestenbord. Beide games zijn inclusief hun respectievelijke uitbreidingen.

In het kader van Star Wars Day zijn bovendien alle games gebaseerd op het heelal van lang geleden en hier heel ver vandaan, tot en met 6 mei afgeprijsd op Steam. De volledige lijst games kun je hier vinden en de korting kan oplopen tot 77%, maar de hierboven genoemde X-Wing-serie is natuurlijk nog maar net uit en daarom slechts 10% in de aanbieding. Als je het mij vraagt zijn vooral Star Wars: Knights of the Old Republic en Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords niet te missen als je Star Wars en/of goede RPG’s houdt. Voor het tweede deel heb je dan wel deze mod nodig, daarmee is dit vergeten juweeltje van Obsidian de game die het had moeten zijn.

Maar wacht er is meer!

Aangezien ze bij GOG de exclusiviteit van de digitale heruitgaves van de X-Wing-serie kwijt zijn, hebben ze vanaf nu een extraatje toegevoegd aan Star Wars: X-Wing en Star Wars: TIE Fighter. Naast alle hierboven genoemde content van de speciale edities, bevatten de versies op GOG vanaf nu ook de ‘Collector’s CD-ROM Editions’ van beide games. Deze cd-edities zijn indertijd een paar jaar na de oorspronkelijke DOS-versies op diskette uitgegeven, maar nog vóór de heruitgave op Windows. Deze specifieke versies bevatten eveneens verbeterde graphics (al zijn ze ietsjes minder verbeterd dan in de versies uit 1998) maar het gaat er vooral om dat de dynamische iMuse-muziek en ondersteuning voor muis en toetsenbord gewoon aanwezig zijn. De ‘Collector’s CD-ROM Editions’ uit 1995 zijn dus de gulden middenweg tussen alle respectievelijke voordelen van de originele versies en de heruitgaven uit 1998, en worden daarom door fans van de reeks vaak als de beste versies aangemerkt. Als je de games al bezit op GOG, dan zijn de ‘Collector’s CD-ROM Editions’ een gratis toevoeging aan je bibliotheek.

Natuurlijk viert ook GOG Star Wars Day met een eigen uitverkoop en een zwik nieuwe releases. Naast de hierboven genoemde upgrades voor Star Wars: X-Wing en Star Wars: TIE Fighter, verschijnen deze week Star Wars: Rebel Assault I & II, Star Wars: Jedi Knight II – Jedi Outcast en Star Wars: Jedi Knight – Jedi Academy op GOG. De uitverkoop op GOG in het kader van Star Wars Day bestaat uit twee bundels, de Star Wars Blaster-bundel met de X-Wing-reeks en een paar andere vliegspellen, en de Star Wars Saber-bundel waarin alle andere spelletjes over het verre heelal van lang geleden op GOG te vinden zijn. Inclusief de eerder genoemde Star Wars: Knights of the Old Republic en Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords. Bij GOG-bundels kun je trouwens zoveel games aan- en uitvinken als je wilt zonder dat de korting er minder op wordt.

Nou, dat is een boel Star Wars-pret om ons de komende tijd mee te vermaken! Hebben jullie nog specifieke games op het oog of leuke plannen voor Star Wars Day? Laat het ons weten in de comments!

May the fourth be with you!

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply