The Last of Us – confronterende schimmels

Posted by & filed under .

The last of us header

In het begin van het jaar gaven we al aan dat je aardig wat schimmels op het pad zou tegenkomen in The Last of Us. Inmiddels ligt het spel bijna twee weken in de winkels en heeft een grote groep gamers de bijzondere reis van Joel en Ellie door het rijk der schimmels meegemaakt.

Maar hoe zit het dan precies met de schimmels in The Last of Us? De mensen die in het spel geïnfecteerd worden met de cordyceps schimmel maken een viertal stadia – Runners, Stalkers, Clickers en Bloaters – van verandering door. In de eerste fase, de Runner, worden de ogen van de gastheer/vrouw als eerste aangetast waardoor ze slecht zicht krijgen. Deze vorm valt ook alleen aan als ze zelf worden aangevallen of als er een voorwerp in hun richting wordt gegooid.

De tweede soort, de Stalker, heeft niet alleen een slecht zicht maar is daarbij ook iets intelligenter waardoor ze kunnen strafen en schuilen. De derde vorm doet zijn naam eer aan door klikkende geluiden te maken en is tevens blind. Deze zogenaamde Clickers schieten in een razernij zodra ze worden uitgelokt en zullen als een malle om zich heen slaan totdat ze de strot van de speler in hun handen hebben om deze vervolgens fijn dicht te knijpen.

In de laatste fase is hun lichaam helemaal opgezwollen en fungeert het als extra bepantsering. De Bloaters zijn super traag maar draaien gelijk je nek om als je in hun armen belandt. Een aardig stel zombies dat gebaseerd is op een bestaande vorm van een schimmel die al miljoenen jaren ‘echte’ zombies creëert, de Cordyceps.

In een artikel op Scientific American gaat Kyle Hill, freelance schrijver over de wetenschap, dieper in op deze fungus. In het echte leven zal een cordyceps onderaan een blad hangen om voornamelijk de houtmier in een val te lokken waarnaar het een spore achterlaat op het insect. Deze spore eet de mier langzaam op en vervangt het weefsel van het insect door zijn eigen weefsel.

In de loop der tijd zal er alleen een schil overblijven die uit elkaar barst, nieuwe spores achterlaat en er dus een nieuwe cyclus start. Ontwikkelaar Naughty Dog heeft een interessant voorbeeld genomen om zijn geïnfecteerde wereld op te baseren. Het bedrijf weet in ieder geval een geloofwaardige samenleving neer te zetten mede door zijn zombies te berusten op een bestaande soort.

Naast al deze schimmels is The Last of Us sowieso een mooi staaltje werk dat garant staat voor een aantal uren speelplezier. Dus mocht je een PS3 hebben en wel in zijn voor een meeslepend verhaal, zou ik zeker eens een kijkje nemen naar Naughty Dog’s nieuwste creatie.

Written by Pepijn Damen

Pepijn Damen

Een fan van het betere beuk- en hakwerk, Pepijn zal altijd de lompe tank kiezen als hem de keuze geboden wordt. Naast de klappergames wordt hij ook erg blij van een goede Halo game op zijn tijd, waarbij de frontale aanval een vertrouwde tactiek blijft.

Leave a Reply