Top 5 2014 – Stefan

Posted by & filed under .

20142015lijstjes2014 gaat voor mij de boeken in als het jaar waarin sommige ontwikkelaars alles half afmaken (*kuch hoest Ubisoft kuch*), gekenmerkt door games die wat mij betreft nog lang niet uit de bèta gehaald mochten worden.

Het zou voor mij makkelijker zijn om een schaamlijst over 2014 op te leveren met alle games waar ik naar uitkeek, die uiteindelijk zo verschrikkelijk slecht zijn dat ze na een uur of wat stilletjes weer uit mijn Steam-lijst verwijderd werden (bedankt Gabe, voor de verbergoptie die je dit jaar in Steam gestopt hebt). Maar vandaag gaat het over de games die wél goed zijn, gelukkig zijn er in 2014 ook wat onverwachte pareltjes:

5. Styx: Master of Shadows

Styx header

Na het zware tegenvallen van Thief  is Styx: Master of Shadows een verademing voor de stealth fanaat in mij. Dit was een gouden tip toentertijd van collega Daudi die mij veel plezierige sluip-uurtjes bezorgd heeft. Een game die mij weer echt terugbracht naar de tijd dat ik de originele Thief Gold helemaal grijs gespeeld heb. Afgelopen week gaf Cyanide Studios in een trailer een hint dat ze nog meer in petto hebben voor mijn favoriete kobold en ik moet zeggen dat ik daar heel erg naar uitkijk.

4. Alien: Isolation

Alien_Isolation_header

Na Aliens: Colonial Marines had ik in mijn hoofd de Alien-serie met weinig ceremonie in een ondiep graf geflikkerd. Ten onrechte blijkt nu, Alien: Isolation brengt de Xenomorph weer tot leven zoals hij naar mijn mening bedoeld is: een stille jager, een niets ontziend monster waar je terecht zeven kleuren voor schijt. Hoewel een veel gehoorde klacht is dat het spel wat langdradig kan zijn, doet Alien: Isolation iets goed waar veel triple-a titels een puntje aan kunnen zuigen; subtiliteit. Dat maakt dit spel voor mij een winnaar in 2014.

3. Wasteland 2

Wasteland 2

Dennis schreef al dat Wasteland 2 een waardige opvolger is van de originele Wasteland. Dat ik niet oud genoeg ben om de originele Wasteland gespeeld te hebben mag de pret niet drukken, ik ben namelijk wel oud genoeg voor de Fallout-serie (Fallout & Fallout 2 niet die Elder Scrolls-kloon met atoombommen). Aangezien ik Fallout helemaal stuk gespeeld heb, voelt Wasteland 2 aan als een comfortabele oude schoen met een nieuwe buitenkant. De besturing voelt vertrouwd en alleen het verhaal is anders. Wasteland 2 staat voor mij garant voor nog een paar honderd uur speelplezier om alles te verkennen en de verschillende keuzes uit te proberen.

2. Divinity: Original Sin

Divinity Original Sin header 3

Divinity: Original Sin staat voor veel mensen aan de absolute top van de klassieke RPG’s dit jaar. Niet onterecht; het is een prachtig spel dat eigenlijk alles goed doet en bovenal de liefde die spelmaker Larian Studios erin heeft gestopt straalt ervan af. Ook in deze game kan ik nog uren stoppen en het grote voordeel vind ik hier: multiplayer campaign! Ouderwets hakken en zagen in het volledige verhaal zonder verplicht te zijn om elkaar om zeep te helpen in een PvP omgeving. Bedankt Larian voor een van mijn grootste invullingen van studie-ontwijkend gedrag in 2014.

1. Dragon Age: Inquisition

dragon-age-inquisition-header

Dragon Age is al sinds Dragon Age: Origins een van mijn ongezonde verslavingenNog even op de valreep uitgekomen in november, maar Dragon Age: Inquisition is nu al mijn absolute topper voor 2014. Na de keiharde flater van Dragon Age 2 heeft BioWare alles op alles gezet om Dragon Age: Origins een waardige opvolger te geven en naar mijn mening is dit ruimschoots gelukt. Dus als ik nou eens aan het einde van de game ben, dan kan ik dit ook met jullie delen in een uitgebreide review. Dragon Age: Inquisition is op mijn lijstje de absolute nummer één van 2014.

Written by Stefan van der Wal

Stefan van der Wal

Natuurlijk heeft ook Stefan recht op een bio, helaas voor hem zijn degenen die deze dingen opstellen vergeten er iets zinnigs van te maken. In plaats daarvan zijn ze naar de kroeg gegaan, daar kwamen ze Stefan tegen en was het nog lang gezellig.

Leave a Reply