Wil je PlayStation 2-games op de PlayStation 4?

Posted by & filed under .

Playstation headerSony heeft een enquête rond laten gaan waarin ze spelers op de PlayStation 4 vragen wat ze het liefst zouden zien als nieuwe features op de console. Daar staan een paar opmerkelijke zaken tussen.

Deze enquête is door een forumgebruiker van NeoGAF op internet gezet en diverse nieuwssites, zoals GameSpot, zijn ermee aan de haal gegaan. De enquête neemt de vorm aan van een reeks meerkeuzevragen en de meest opmerkelijke is de vraag welke features de geënquêteerde het meest belangrijk acht om in toekomst toe te voegen aan de PlayStation 4.

Sony biedt onder andere de keuze uit ‘PS1 Classics’ en ‘PS2 Classics’. Dit zou backwards compatibility met de originele PlayStation en PlayStation 2 kunnen betekenen, ervan uitgaande dat ze niet weer de PlayStation 2-games exclusief digitaal aanbieden zoals op de PlayStation 3. Daarnaast kan je aangeven dat je graag je PSN ID wil veranderen, iets wat bij Microsoft sinds het verschijnen van de Xbox 360 al mogelijk is maar op PSN zit je vast aan de melige gebruikersnaam die een jaar of tien geleden in een dronken bui nog zo grappig leek.

Daarnaast kan je aangeven dat je items uit je Library wil deleten (zoals demo’s), of extra filters wilt hebben bij het weergeven van deze Library. Denk hierbij aan filters voor geïnstalleerde games, genre, et cetera. Ook worden iets minder nuttige zaken zoals ‘custom achtergronden’ genoemd, maar bekijk voor de volledige lijst van opties het plaatje hieronder:

PlayStation 4 enquêteSony vraagt ook wanneer men verwacht dat Systeemsoftware 4.0, de eerstvolgende grote update na 3.0 dat een paar weken terug is uitgekomen, uitgerold zal worden. Je zou denken dat Sony dit zelf het beste weet, maar je mag kiezen uit tijdstippen die variëren van eind 2015 tot 2017 of later. Eind 2015 lijkt me een beetje onrealistisch aangezien 3.0 net is verschenen, maar logischerwijs is eind 2016 niet ondenkbaar. Één grote update per jaar, dat is toch een mooi schema of niet dan?

Aan mij is niks gevraagd, maar ik zou zelf het liefste willen dat ik al mijn games voor de originele PlayStation en de PlayStation 2 gewoon in mijn PlayStation 4 kan steken. En dat deze games het dan ook doen. Regiovrij zou hierbij helemaal mooi zijn (in die periode kwamen de meest interessante games vaak niet uit in Europa, gelukkig is dat tegenwoordig anders… afgezien van Yakuza dan) maar iedere vorm van backwards compatibility is welkom. Zeker omdat directe concurrent Microsoft hierin ineens heel erg voorop loopt. Backwards compatibility met de PlayStation 3 zou ook geweldig zijn, maar aangezien de PlayStation 3 erom bekend staat dat het een bijzonder esoterisch stukje custom hardware is, ben ik bang dat we daarnaar kunnen fluiten.

Naast al mijn retrowensen zou ik graag zien dat de interface verbeterd wordt met meer opties voor het weergeven van je Library. Naarmate de generatie vordert en de lijst met games groeit, raakt het overzicht steeds meer zoek. De mogelijkheid om titels te filteren en/of weg te halen mogen ze van mij dus ook in een tussentijdse update uitrollen.

Let wel dat deze enquête op zich niets hoeft te betekenen. Het is niet zo dat de features die Sony hier noemt nu ook gegarandeerd op zullen duiken in de toekomst, zelfs al worden ze het allervaakst aangevraagd. Het geeft echter wel aan dat Sony op de hoogte is van de features waar spelers al jaren luidkeels om roepen en dat is een goede zaak. De kans dat er op z’n minst naar gekeken wordt om te zien wat mogelijk is, dat is in ieder geval positief.

Powered By DT Author Box

Written by Daudi Goncalves

Daudi Goncalves

Voor een goede stealth game of traditionele RPG mag je hem ‘s nachts wakker maken. Hij doet verder niets liever dan high-end gaming PC’s bouwen om daar vervolgens oude 2D games uit de jaren 90 op te spelen.

Leave a Reply