Zondagse Zielenrust – Multiplayer

Posted by & filed under .

Zondagse Zielenrust header

Het einde van een tijdperk. Al jaren verzamelen wij ons enkele weekeinden per jaar te huize Pepijn voor een fikse pot gamen met meerdere spelers. Roemruchte weekenden tijdens welke het bier rijkelijk vloeide, aanmoedigingen en scheldkanonnades hand in hand gingen en de maaltijdkeuze niet zelden gekoppeld werd aan mogelijke seksuele geaardheid (een frikandel XXL alstublieft, en doet u de mayo maar als achteraf).

Vroeger waren dat soort dingen gemakkelijk. Met vier man op de bank, de multitap aan de PlayStation of Super Nintendo, de juiste game erin en je was onderweg. Het kon natuurlijk wel ingewikkelder. Op de PC bijvoorbeeld, met seriële kabels en later netwerken, IP-adressen en andere onzin. Een halve dag configureren en dan had je eindelijk twee computers die elkaar zagen. En dan moest de rest er nog bij. Voor console gamers was mutliplayer echter één concreet brok gebruiksvriendelijkheid en speelplezier.

Consolebouwers en game-ontwikkelaars lijken dat begrepen te hebben aangezien ieder console zijn eigen online dienst heeft waar je naar hartenlust kunt spelen, mét anderen, mocht je willen. Daar betaal je dan wat voor maar goed, zo’n multitap kostte vroeger ook geld. Al was het dan makkelijk om dit met een groepje te bekostigen. Als iedereen van een vaste multiplayergroep iets inlegde, dan had je met z’n vieren voor een redelijke prijs heel wat plezier.

Goed, online gamen kost geld, in ieder geval op de consoles, geen probleem. Wij zijn geen maatschappij van consumenten, wij zijn een maatschappij van wandelende geldautomaten. Ik ben allang gewend dat iedere poep of scheet geld kost en eerlijk gezegd heb ik daar niet eens zo heel veel moeite mee. Natuurlijk, gratis zou leuk zijn, maar ik begrijp de noodzaak om servers te onderhouden en bestaande diensten te verbeteren en daar wil ik best aan bijdragen. Dat lijkt echter helemaal niet het hele punt achter al dat betalen te zijn.

Vroeger was multiplayer iets dat in een game werd gestopt omdat het leuk was, tegenwoordig is het een business plan, een zakelijk model. Als je multiplayer toevoegt kun je meer aan je game verdienen, en als je het handig aanpakt kun je daar veel meer geld uitslaan dan een paar euro. De game du jour van gisteren was Destiny van Bungie. Een aardige game en een uitstekende shooter voor een console. Zeg wat je wilt van Bungie en hun games, het implementeren van degelijke shootercontrols in een console game is iets dat ze uitstekend in de vingers hebben.

Er is ook multiplayer in Destiny, hoewel de co-op om onverklaarbare redenen met niet meer dan drie personen gespeeld kan worden. Er kunnen op allerhande momenten nog wel andere spelers in jouw wereld rondrennen maar échte co-op voor de instances is beperkt tot drie spelers. Al sinds jaar en dag is drie niet het ideale aantal spelers, vier is de voorkeur voor velen, maar goed, het is niet anders. Als je met z’n vieren bent moet je maar gewoon twee aan twee co-op spelen in plaats van allen tezamen.

Het is echter het samen spelen waar het helemaal misgaat. In dit geval moest dat op vier PlayStation 4’s, allemaal via het internet. Dat betekent ook dat je vier accounts voor het PlayStation Network nodig hebt en PSN blijkt niet de gemakkelijkste en meest gebruikersvriendelijke dienst ter wereld. Ik ben inmiddels alweer enige tijd een PC-gamer met geen enkele aandrang om een van de next-gen consoles aan te schaffen. Er zijn te weinig unieke games die mij interesseren om het te rechtvaardigen. Aangezien ik ook nooit een PlayStation 3 heb bezeten, betekent dit dat ik een volslagen PSN-n00b ben, geen account en geen idee hoe het allemaal werkt.

Gezeten voor een PlayStation 4 begin ik gegevens in te voeren, een gebruikersnaam, mijn eigen naam, een e-mailadres, locatie, postcode en ten slotte, om het gamen zelf van de grond te krijgen, een promotie code voor een maandje gratis PSN Plus. Na het invoeren van de code komt PSN doodleuk met een mededeling dat ik even mijn creditcard gegevens in moet voeren, maar ik heb helemaal geen credit card en voor een dagje gamen vind ik het overleggen van creditcard gegevens ook wel erg rigoureus. Na een half uur klooien, accounts wisselen, sub-accounts aanmaken en andere onzin lukt het eindelijk om met een zelfgekozen naam Destiny te spelen. En dat die naam dan Snorkelbril is omdat Deadyawn al bezet is, nou ja, dat moet dan maar.

Zoals gezegd, ik snap de noodzaak van Sony om wat geld te verdienen aan hun dienst, het maakt alles er in de praktijk echter niet gemakkelijker op, simpelweg met iDeal of PayPal een klein bedrag overmaken om een dagje te kunnen spelen voor diegenen die niet vastgeroest zitten aan PSN zou een veel eenvoudigere oplossing zijn maar nee, Sony moet weer haar eigen betaaldienst hebben. Natuurlijk is het duidelijk wat ze willen, je gratis maandje loopt af, en in plaats van dat je dan opzegt omdat je al je gegevens nog moet invoeren kun je het abonnement gemakkelijk voortzetten omdat je creditcard toch al geregistreerd is, gewoon een keer op kruisje drukken om te bevestigen en je kunt lekker verder gamen. Multiplayer lijkt dus allang niet meer voor de spelers te zijn, het is een mooie manier voor uitgevers en consolebouwers om gemakkelijker meer geld uit hun spelers te kloppen.

Maar er is een nog veel groter probleem dan dit alles. De uitbater van onze vaste multiplayerstek wordt binnenkort vader. Als daar de komende jaren zo’n dreumes rondkruipt kunnen wij het dus voorlopig wel schudden met het multiplayeren. Voorlopig dus geen flauwe grappen meer over de vorm van de frikandel, geen gemoedelijk gevloek meer of tot diep in de nacht schieten. Die kleine moet maar rap opgroeien zodat we die er gewoon bij kunnen zetten. Controller in die kleine knuistjes, frikandel erbij en dan maar schieten op Deadyawn en Gerbik.

Powered By DT Author Box

Written by Dennis Bakker

Dennis Bakker

Een groot liefhebber van hardcore stealth en traditionele RPG’s, het liefst met lappen tekst en heel veel virtuele boeken om te lezen en verzamelen. Ook indiegames doen het bij hem goed, vooral om op zondag zijn zielenrust mee te vinden.

Leave a Reply