Zondagse Zielenrust – Pannenkoek

Posted by & filed under .

Zondagse Zielenrust headerHet is een goed jaar voor turn-based strategy met releases als Age of Wonders III, Warlock 2: The Exiled en Endless Legend. Daarnaast is Worlds of Magic in early access en zit Civilization: Beyond Earth eraan te komen. Het is echter een genre dat niet voor iedereen is weggelegd.

Gamers zoeken, over het algemeen, een uitdaging. Natuurlijk is het soms fijn om een vertrouwde game te spelen, te weten hoe alles werkt en een gemakkelijke overwinning te behalen. Een ontspannen manier om de genotscentra van het brein te stimuleren. Een beetje FarCry 3: Blood Dragon op normal om even lekker te sluipen en te knallen, wat Just Cause 2 op normal om rond te klooien met grappling hooks en parachutes. De échte voldoening komt echter voort uit het overwinnen van een uitdaging.

Nu zijn er zat games die uitdaging bieden, maar in veel gevallen is dat een korte termijnuitdaging. Snel reageren, snel opnieuw beginnen als het misgaat. In turn-based strategy draait het echter om de lange termijn, een cruciale beslissing in het begin kan veel later het verschil tussen overwinning en nederlaag betekenen. Het probleem, zeker met een nieuwe game, is dat je de details in het begin nog niet in de vingers hebt. Wat op de lange termijn wat gaat beïnvloeden is lastig te voorspellen, waardoor te snel uitbreiden of juist niet snel genoeg in de eerste stadia van een spel, in latere stadia desastreus kan zijn.

In turn-based strategy is het risico dus niet alleen dat je faalt, maar dat je veel tijd investeert in het falen en dat het niet altijd even gemakkelijk is om te achterhalen wat voor fout je hebt gemaakt. Ervan uitgaande dat je maar één fout hebt gemaakt. Een oplettende speler zal van de ervaring leren en een volgend potje verstandiger aanpakken. Het is een beetje als pannenkoeken bakken, je moet ervan uitgaan dat de eerste altijd mislukt maar daarna komt het vanzelf.

Een deel van de ervaring die je opdoet verbetert je algehele strategische inzicht en is ook toepasbaar op andere games in het genre. Daarom zijn de beste games diegenen die iets nieuws en onverwachts toevoegen, zoals de winter in Endless Legend. Alle ervaring die je hebt opgedaan is in één klap irrelevant, al het voorzichtige plannen vliegt het raam uit zodra die winter begint en al je inkomsten het ijskoude afvoerputje invloeien. Plotseling wordt je gedwongen te improviseren met de beperkte kennis die je bezit en in een paar beurten kan je situatie van ‘redelijk’ verslechteren naar ‘hopeloos’.

Als het al lastig is om te verliezen, ongeacht wat je ervan leert, het is waarschijnlijk nog veel moeilijker om door te zetten in een hopeloze situatie. In andere games ga je dood en is dat het moment om te herladen. In turn-based strategy kun je het einde vaak al een flinke tijd van tevoren aan zien komen. Op zulke momenten is het gemakkelijk om op te geven. Gewoon een nieuw spel starten en het nog een keer proberen. Veel verstandiger echter is het om door te gaan. Het mag dan hopeloos zijn voor het rijk dat je bestuurt, maar voor de speler zelf valt er nog genoeg te leren. In een uitzichtloze situatie kun je namelijk vrij experimenteren met nieuwe strategieën. Het einde komt vanzelf maar wie weet leer je in zo’n situatie iets wat in een volgend spel een zware situatie kan verlichten.

Dat is het hele idee natuurlijk achter turn-based strategy. De aanhouder wint en andere clichés, het is een duursport zoals een marathon, veel oefenen en dan als het erop aankomt alsnog heel lang bezig zijn. Persoonlijk houd ik liever de pannenkoekenvergelijking vast. Pannenkoeken zijn lekker, de smaak van de overwinning. Het kost alleen nogal wat tijd om er te komen. Maar daar draait het dus om, wees niet bang voor het proces, de gestage tred naar overwinning, leer ervan. En onthoudt, de eerste mislukt altijd, maar dat geeft niet want daarna gaat het vanzelf beter.

 

Powered By DT Author Box

Written by Dennis Bakker

Dennis Bakker

Een groot liefhebber van hardcore stealth en traditionele RPG’s, het liefst met lappen tekst en heel veel virtuele boeken om te lezen en verzamelen. Ook indiegames doen het bij hem goed, vooral om op zondag zijn zielenrust mee te vinden.

Leave a Reply