Zondagse Zielenrust – Passie

Posted by & filed under .

Zondagse Zielenrust header

Na er even tussenuit te zijn geweest qua schrijven val ik direct met mijn neus in de spreekwoordelijke boter. December is in aantocht en daarmee het zogeheten “Holiday Season”. Dat betekent dat na de immer rustige zomer de releases ons vanaf nu om de oren gaan vliegen.

De grote uitgevers claimen natuurlijk de periode rond kerst maar kleinere titels branden nu al los. Afgelopen week alleen al kwamen Endless Legend, Planetary Annihilation en Wasteland 2 uit en ging Worlds of Magic officieel in early access. Komende week mogen we de nieuwe Gauntlet verwachten en The Vanishing of Ethan Carter, het debuut van The Astronauts. In de weken daarna krijgen we nog onder andere Borderlands: The Pre-Sequel, Alien: Isolation en Civilization: Beyond Earth. Het gaat dus previews en reviews regenen, mits we onszelf lang genoeg van onze games los kunnen sleuren om te schrijven, het eeuwige offer van de recensent.

Mijn recente absentie van Gamestalker had een aantal redenen maar een van de voornaamsten was gebrek aan interesse. Zo gaat dat soms als je ergens te dicht op zit. De constante noodzaak alle informatie bij te houden leidde juist tot een gebrek aan overzicht. Ik zag door de bomen het bos niet meer waardoor het steeds moeilijker werd relevant nieuws van onzin te onderscheiden. Al jaren speel ik games in diverse genres, goede games zowel als slechte. Met een beetje mazzel heb ik tot op heden beduidend meer goede dan slechte games aan me voorbij zien komen. Zodra je echter over games schrijft zie je ook de minder fraaie kanten van de industrie. De eindeloze reeksen ongeïnspireerde franchises die alleen maar uit geldgraaierij de markt op worden geslingerd, uitgevers die op publicaties leunen voor goede waarderingen, gamers die zich beestachtig misdragen naar zowel schrijvers als ontwikkelaars onder de sluier van internetanonimiteit. In mijn geval leidde dit alles in de eerste plaats tot apathie jegens de industrie

Apathie is de tegenpool van de passie die nodig is om ergens enthousiast over te kunnen schrijven en het liet zich steeds moeilijker onderdrukken. Probeerde ik het dan toch dan sloeg het om in cynisme. Passie kan natuurlijk zowel positief zijn als negatief, je kunt ergens zo gepassioneerd van houden als je ergens anders gepassioneerd een hekel aan hebt. Gepassioneerd schrijven dat een game rotzooi is prima, cynisme is echter de pest omdat je er dan bij voorbaat al vanuit gaat dat alles rotzooi is. Nu zijn er recensenten die erbij zweren. Ben ‘Yahtzee’ Croshaw van The Escapist bijvoorbeeld stelt dat als je er altijd van uitgaat dat alles rotzooi is totdat het zichzelf kan bewijzen je niet bang hoeft te zijn teleurgesteld te worden. Dat is natuurlijk een aardig punt maar het vernielt de magie een beetje. Persoonlijk vind ik het juist fijn om ergens naar uit te kunnen kijken. Vol verwachting trailers en screenshots bekijken, interviews lezen devblogs volgen. Het is allemaal voorspel, het houdt de spanning erin.

Mijn passie is inmiddels weer terug, iets meer dan een maand rust van het schrijven en de vrijheid genieten te kunnen spelen wat ik wil zonder me schuldig te voelen dat het niet direct nut had omdat ik erover moest schrijven heeft geholpen. Een goede hack ‘n slash titel om de frustraties eruit te kloppen was ook fijn (het gaat overigens de goede kant op met Grim Dawn). Ik ben er inmiddels achter waar ik wel en niet over moet schrijven om die passie vast te houden. Dat betekent voor deze week in ieder geval een recensie van Wasteland 2 waar ik dit weekend al zo’n vijftien uur in heb gestoken. Een preview van Worlds of Magic wat nog in Early Access is en niet echt lekker draait maar al wel veel goeds belooft voor de toekomst. Als de tijd het toestaat wil ik er ook nog een recensie van Planetary Annihilation uitgooien.

Er komen in de aanstaande weken en maanden mooie games aan en nog een paar fraaie evenementen waar Gamestalker verslag van zal gaan doen. Ik wil weer kritisch zijn, niet cynisch.

Powered By DT Author Box

Written by Dennis Bakker

Dennis Bakker

Een groot liefhebber van hardcore stealth en traditionele RPG’s, het liefst met lappen tekst en heel veel virtuele boeken om te lezen en verzamelen. Ook indiegames doen het bij hem goed, vooral om op zondag zijn zielenrust mee te vinden.

2 Responses to “Zondagse Zielenrust – Passie”

  1. Maarten Houtman Maarten Houtman

    Welkom terug ­čśÇ

    Reply
  2. Sander Sander

    Ja, mooi dat je terug bent, en ik kijk ernaar uit om jouw (p)reviews te lezen!

    Reply

Leave a Reply