Zondagse Zielenrust – Summer Sale

Posted by & filed under .

Summer Sale 2013 - headerEn zo begint het, het spel van verlangen, verleiding, en frustratie. Het spel beter bekend als de Steam Summer Sale, dit jaar met de titel, Summer Getaway Sale. En al op de eerste dag vergeet ik alle tips en strategieën.

Ik had een budget opzij gezet, een klein beetje vakantiegeld, zodat ik er klaar voor zou zijn. Het was weer niet voldoende. De Steam Summer Sale is de kuidaore ervaring van de gamesindustrie. Kuidaore (食い倒れ) is een Japanse term en een verschijnsel typisch gerelateerd aan de stad Osaka. Het betekent zoveel als jezelf financieel ruïneren door voedsel, en Osaka is daar bij uitstek voor geschikt. Van oudsher een stad van handelaren die onder het confucianistisch geinspireerde regime van Japan de onderste laag van de samenleving vormden, verguisd en verafschuwd was het handelaren niet toegestaan uiterlijk vertoon van rijkdom tentoon te spreiden. Wat doe je als je bulkt van de poen, geen dure kleding en juwelen mag dragen in een stad die bekend staat om voedsel? Precies, je vreet je een slag in de rondte.

De handelaren van Osaka keken niet naar de prijs als ze gingen afrekenen, noch hielden ze het bij een enkel restaurant. Kuidaore werd een trektocht langs de voedselkraampjes van de stad. Hiernaartoe voor de beste takoyaki, dan daarnaartoe, voor de beste krab, en dan nog de beste okonomiyaki, en door, en door totdat je beduidend meer dan een ons woog en je geldbuidel beduidend minder dan een ons om ten slotte armer maar ronder weer huiswaarts te keren.

De Summer Sale van Steam is niet anders. Keer op keer speur je door de aanbiedingen middels verschillende zoek criteria. De meest verkochte games, de hoogst gewaardeerde, de goedkoopste, alles onder de tien euro, en dan nog even langs je wenslijstje en kijken wat daarvan in de aanbieding is. Hopen maar dat die ene nog eens langkomt in een Daily Deal of Flash Sale of wellicht als Community’s Choice.

Uiteindelijk veranderd de Summer Sale. Altijd en onherroepelijk verwordt het van kuidaore tot een ‘laatste-dagen-van-de-maand’ syndroom. Van het onbegrensd eten en drinken van alles waar je langsloopt naar het beknibbelen en rekenen aan het einde van de maand zoals studenten dat doen. Want als je nu dit brood koopt en een goed stuk kaas, wat eieren, ham en melk heb je de komende dagen een goed ontbijt, maar als je het goedkoopste brood koopt dat ze hebben en dat even roostert is het ook nog best te eten, en dan heb je nog wat extra geld over voor een biertje als je morgenavond uitgaat. Als ik de Endless Space Gold Edition niet had gekocht, had ik gisteren XCOM: Enemy Unknown nog voor een tientje in de Flash Sale op kunnen pikken.

Inmiddels is mijn budget teruggebracht tot net iets minder dan zeven en een halve euro. Nu gaat het erom spannen. Wat worden de laatste aankopen? Ga ik nu nog even voor The Walking Dead in de Daily Deal? Wordt het wellicht Hoard, en dan nog wat overhouden voor iets anders dat net onder de vijf euro zit? Een deel van mij wil wachten, de aankoop uitstellen. Tot het allerlaatste moment wachten om de beste keuze te maken. Een ander deel van mij wil dat het allemaal gewoon over is. Uitgeven dat geld zodat ik niet meer hoef te wachten, niet meer hoef te kiezen. Naar de kolere met de gevolgen, overgeven aan de impuls en dan die vervloekte Summer Sale kunnen negeren en gewoon genieten van mijn aankopen. Want ook dat is wat de Summer Sale is, een bitterzoete strijd tussen geduldige strategie en pure consumptieve impuls. En terwijl ik mijn laatste centen naar Valve smijt denk ik, “Ik haat je, schat.”

Powered By DT Author Box

Written by Dennis Bakker

Dennis Bakker

Een groot liefhebber van hardcore stealth en traditionele RPG’s, het liefst met lappen tekst en heel veel virtuele boeken om te lezen en verzamelen. Ook indiegames doen het bij hem goed, vooral om op zondag zijn zielenrust mee te vinden.

4 Responses to “Zondagse Zielenrust – Summer Sale”

 1. Sander Sander

  En…. is het op? 🙂

  Reply
  • Dennis Bakker Dennis Bakker

   Allemaal. Kan ik eindelijk die vervloekte uitverkoop negeren. 😉

   Reply
   • Sander Sander

    Hee, het was toch allemaal op? De uitdaging van negeren :-). Na een aankooprush bij de steamsales van afgelopen kerst/nieuwjaar heb ik het (tot nog toe) onder de EUR 2,- gehouden, met alleen SPAZ.

    Reply

Leave a Reply